Skocz do zawartości

G30lci vs G60 vs G11lci - budżet 200k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Moderatorzy

Cześć, niejako na rozruszanie forum wrzucam temat z dylematem który od jakiegoś czasu mnie nurtuje.

Chciałbym w przyszłości zmienić moje f11 i tutaj rodzi się ogromny dylemat. Ten samochód przyzwyczaił mnie do komfortu - zarówno adaptacyjnego zawieszenia jak i genialnych foteli. W odniesieniu do obecnego auta poniżej wrzucam główne wymogi następcy:

• pełne skóry + komfortowe fotele (żadna alcantara, veganza, sensatec) i to najlepiej nappa lub merino

• topowe nagłośnienie - minimum h/k - chociaż w wypadku g60 to raczej "bieda Bowers"

• diesel bez parcia na moc - w piątce może to być 20d, w siódemce 30d

• dobre lampy - laser/adaptive led

• zawieszenie adaptacyjne/executive ?

Jako naturalna kolej rzeczy wydaje się być G30/31 lci - dopracowany model, nowoczesny wygląd ale wciąż pełno fizycznych przycisków, dobre materiały i stonowany wygląd. W opisanym budżecie da się kupić auto z R6 chociaż patrząc na rynek aut krajowych - bardzo ciężko wybrać coś co by spełniało wymagania w 100%. Ogromna liczba tych aut nawet mimo lepszego silnika ma słabe wnętrze i brak nagłośnienia. Poza tym - mam wrażenie że płacąc okolice 200k za ten samochód narażam się na ogromną utratę wartości za 2-3 lata. Na plus napewno świetne prowadzenie i właściwości jezdne.

Alternatywą jest G60 - raczej z rynku niemieckiego bo tam ceny są bardziej przyjazne niż u nas. Do 45-48k euro da się kupić auto z dobrym wyposażeniem od niemieckiego dealera BMW. Tutaj najbardziej podoba mi się nowoczesny wygląd z zewnątrz - w środku jest już gorzej. Nawet najlepsze fotele nie mają łamanego oparcia, być może ktoś w nich siedział i może się odnieść do klasycznych komfortów? Nagłośnienie harman w tej generacji jest odpowiednikiem hifi więc nawet Bowers nie urywa tyłka. Największą zaletą jest "nowa buda" i pomału spadająca wartość.

Na koniec wchodzi najciekawsza opcja - 7er g11 lci. Auto wciąż wygląda dla mnie rewelacyjnie, ale nie to jest najważniejsze. Wymagane wyposażenie jest w większości egzemplarzy, w kolorach wnętrza można przebierać i w podstawie mamy B57 30d. W podstawie mamy również pneumatyczne zawieszenie. Być może ktoś ma doświadczenia z jego trwałością - załóżmy od 100kkm wzwyż? W tym wypadku również jest strach co do utraty wartości. Czy taka siódemka w porównaniu do G30 jest totalnym pontonem ? Jeździłem wersją pre-lci przez weekend ale to było 10 lat temu i miałem wtedy inne punkty odniesienia. Ta opcja podoba mi się najbardzej ale nie jestem pewny czy auto z tego segmentu to dobry pomysł?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jaka utrata wartości?

Chcesz kupić 6 cyl G30 LCI.

Doposażone kosztowało cennikowo 450-500tys. Teraz to okolice 200tys. To jest dopiero utrata wartości.

Kup poliftowe 540i, jak chcesz mniejszej utraty wartości. Diesle na rynku wtórnym to będzie duża utrata wartości.

Co do wyposażenia.

Pamietam jak kupowalem 3 lata temu G31. U jednego z niemieckich dealerow było roczne 540i, z kosztami sprowadzenia wychodziło mi 360 tys!!.

W polskim konfiguratorze wychodziła cena 550 tys. złByła opcja pełnej skóry kod ZB. Dolna część deski skora Merino, podszybie Walknappa. Oczywiste skętna oś czy Bowers (prawdziwy do G30 to była dopłata pona 20 tys zł).

Jednak szkoda, że odpuściłem

Ale znalezienie takich G30 jest problematyczne.

Aha, po jezdzie próbnej, nie kupię G61.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, Randall napisał(a):

W opisanym budżecie da się kupić auto z R6 chociaż patrząc na rynek aut krajowych - bardzo ciężko wybrać coś co by spełniało wymagania w 100%. Ogromna liczba tych aut nawet mimo lepszego silnika ma słabe wnętrze i brak nagłośnienia. Poza tym - mam wrażenie że płacąc okolice 200k za ten samochód narażam się na ogromną utratę wartości za 2-3 lata. Na plus napewno świetne prowadzenie i właściwości jezdne.

Alternatywą jest G60 - raczej z rynku niemieckiego bo tam ceny są bardziej przyjazne niż u nas.

Bez sensu pakujesz się w konserwe.

Masz 200k - jedź do salonu BMW w Niemczech gdzieś i kup to co się spodoba.

Na plus napewno świetne prowadzenie i właściwości jezdne.

Nie wiem czy G60 nie ma tych 'właściwości' na lepszym poziomie.

Nawet najlepsze fotele nie mają łamanego oparcia

A to nie jest tak że ten parametr ustawia się z idrive, a nie ma przycisku po prostu na panelu fotela?

Ale nie wiem, nie obcowałem jeszcze wystarczająco z G60.

Co bym zrobił?

G11 LCI 740i albo i nawet 750i.

Masz tam wszystko co chcesz. Wszystko.

Opublikowano

Hej,

A moze G32LCI? ;)

Komfort bliski G11 cena bliska G30, ideal :)

pzdr

Edytowane przez Gizli

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Mam kilka aut obserwowanych ale nie do końca pasują mi szyby bez ramek - niestety w garażu mieści się tylko auto żony. Pamiętam jak mieliśmy chwilę Mini Coopera S to była wieczna misja poranna żeby w ogóle dostać się do auta - chyba że w g32 dolne listwy szyb są podgrzewane 😆

Opublikowano

Hmm rozumiem, a szkoda bo auto fenomenalne;)

Chyba nie sa podgrzewane, ja osobiscie nie mam takiego problemu bo moje G32LCI stoi zawsze w garazu.

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Lubię charakterystykę diesla ale wszystko poza v8 benzyną generalnie dałbym radę przetrawić pod warunkiem że będzie wyposażenie które chcę. Miałem kilka sztuk 28/30i - w serii 3 miało to sens ale w G01 X3 moim zdaniem jest to porażka i żałuję że nie kupiłem wtedy 20d. G60 w tej kasie to będzie bieda tak jak pisałem stąd też wątpliwości. No chyba że ten lift który się zbliża mocno wpłynie na ceny używek.

Opublikowano
  • Moderatorzy
42 minuty temu, Randall napisał(a):

Lubię charakterystykę diesla ale wszystko poza v8 benzyną generalnie dałbym radę przetrawić pod warunkiem że będzie wyposażenie które chcę. Miałem kilka sztuk 28/30i - w serii 3 miało to sens ale w G01 X3 moim zdaniem jest to porażka

Weź na jazde poliftowe B58 w 540i 740i. Inaczej spojrzysz na benzynę. 30i to jest zupełnie nieporównywalne.

Żeby nie było, przejechałem 300 tys km 6 cyl. dieslami BMW. Żadnego diesla więcej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Do 7ki b58? Bez sensu, pali jak smok, slabo jedzie. Tam tylko b57 w dieslu. Nie zebym nie jezdzil bo jezdze wszystkim co bmw ma do zaoferowania.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mozna w 5er, w 7er diesel zdecydowanie, najlepiej w lci ale na silniku b57 a nie b57p, bez mh. O poduszki zawieszenia sie nie martw. Siadaja ale jest cala masa firm co regeneruja oraz sa dostepne nowe w dobrych cenach w IC.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Generalnie bez myślenia zgadzam się ale czy g11 nie jest lżejsza jak g30? Albo o podobnej masie?

G11 730d moja ma w dowodzie 1830kg

Jak miałem 530d kojarzę coś w okolicach 1900kg

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Faktycznie, pewnie carbon-core robi robotę. Ale mimo wszystko 7er z r6 nie usa to bardzo niszowy temat :( @kkx5 dzięki za info o pneumatyce bo to był jeden ze znaków zapytania.