Skocz do zawartości

[E60] [530D] Problem z ładowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od środy mam dziwny problem moim e60. Jadąc do pracy wyskoczyła mi czerwona kontrolka akumulatora czyli brak ładownia. Samochód zaczal po chwili wyłączać wszytskie systemy ale jakoś dojechałem do celu. Auto już nie odpaliło więc byłem zmuszony wezwać recovery. Gdy przyjechał koleś sprawdziliśmy ładowanie i oczywiście okazalo się że go brak. Diagnoza, alternator do wymiany. Został więc wymieniony na nowy razem z akumulatoren bo już też miał swoje lata a miernik pokazał że to już trup.

Po odpaleniu okazało się że ładowanie jsst bardzo słabe ok 12,5V ale co dziwne po ok 20 min skoczyło do ok 13,5V i wiem że to też mało bo powinno być ok 14.5V. Na drugi dzień to samo odpalam, ładowanie znowu ok 12.5V (lub go brak) i po ok 20 min dochodzi do ok 13.5V. Jaka moze być przyczyna? Walnięty alternator?

Co zrobiłem

Zarejestrowana wymiana w ista

Próbowałem odłączyć przewód od IBS ten który idzie od + do - jednak nic to nie dało

Co dziwne w tym samym czasie zaczęło mi ciężko działać wspomaganie. Po odpaleniu na zimnym to tak jak bym go wcale nie miał, po pewnym czasie jakoś działa ale to i tak daleko do tego co ma być . Pasek nie wygląda jak by był luźny.

Zastanawiam się nad wymiana paska i napinacza bo może faktycznie jest za luźny.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Najdziwniejsze jest to że po czasie ten alternator zaczyna jakoś ładować. No ale dlaczego padło też wspomaganie?

Opublikowano
  • Autor

Dziś zaważyłem jeszcze jedna rzecz. Mianowicie kiedy skręcam kierownica na maxa idzie bardzo ciężko ale co najważniejsze cały osprzęt pod maską zwalnia (koło pasowe razem z całym paskiem) a obroty się nie zmieniają. Więc pewnie macie rację żekolo pasowe umarło

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jeszcze jedna oznaka jaką pamiętam to kilka miesięcy zanim całkiem padło pasowe miałem w kabinie smród palonej gumy przy mocnym butowaniu przy jeździe na wprost - wtedy jeszcze kontrolki ładowania nie pokazywało, więc coś tam mimo zerwania wszystko się mniej więcej trzymało frikcyjnie.

Pamiętaj też, że w stanie jaki masz nie ma też zasilania dla pompy wody jak kontrolki wyskakują.

Z pozytywnych rzeczy to wymiana koła pasowego w 3.0D to pół godziny roboty pod chmurką od góry, koło pasowe na 4 torxy się trzyma.

Opublikowano
  • Autor

Póki co kontrolki nie wyskakują po wymianie alternatora i aku ale jest słabe ładowanie (skacze od 12 do 14 v) no i praktycznie brak wspomagania. Jutro będziemy wymieniać to nieszczęsne koło mam nadzieję że wszystko wróci do normy i że obejdzie się bez rozbierania całego przodu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@mavaros odkręcasz tą blachę nad chłodnicami, potem plastik jest na 5 torxów i wyciągasz wentylator no i masz genialny dostęp do wymiany koła pasowego. Robiłem to tydzień temu u siebie