Skocz do zawartości

G21 330i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry przepraszam jak temat w nieprawidłowej „rubryce” . 
W aplikacji wskoczyła mi informacja o zaleceniu wymiany akumulatora z powodu przekroczonych 5lat . Co polecacie : oryginał z ASO czy może dobry zamiennik ? Dziękuję 🙂

Opublikowano
6 godzin temu, Sambora napisał(a):

Z góry przepraszam jak temat w nieprawidłowej „rubryce” . 
W aplikacji wskoczyła mi informacja o zaleceniu wymiany akumulatora z powodu przekroczonych 5lat . Co polecacie : oryginał z ASO czy może dobry zamiennik ? Dziękuję 🙂

Masz jeszcze spokojny rok użytkowania jeśli nie miałeś częstych komunikatów o niskim napięciu akumulatora. Mi wytrzymał 1,5 roku od daty tego komunikatu o w ASO powiedzieli wtedy, że akumulator jest jeszcze dobry. Zabiła go ta zima bo parkowany pod chmurką. Zamiennik Bosh lub Warta. Nie bardzo widzę sensu przepłacać za oryginał 

Opublikowano
  • Autor

Serdecznie dziękuję za informację . Z tego co kojarzę to komunikat był jeden … 

Oryginalny akumulator to 92Ah / 850A z czego zamienniki to najczęściej 95Ah : czy ta różnica zostanie obsłużona mocą alternatora ? 

Opublikowano

Była już chyba gdzieś niedawno o tym wzmianka - ten komunikat wyskakuje tylko ze względu na wiek, nie ma tam żadnej weryfikacji stanu akumulatora. 

Powinieneś co najwyżej sprawdzić akumulator testerem - może być w dobrej kondycji i nawet nie ma co myśleć o wymianie.

Opublikowano

92 czy 95 nie ma różnicy, samochód obsłuży to i tak

Opublikowano
8 godzin temu, Sambora napisał(a):

czy ta różnica zostanie obsłużona mocą alternatora ? 

3Ah to żadna różnica, bierz bez obaw.

Opublikowano

Normalnie zakładasz 95Ah zamiennik, aleeee czy musisz wymieniać? 

Bmw chce żebyś po 5 latach przyleciał i kupił nowy, ale one dużo dłużej pożyją 

Opublikowano

Ciekawe, mój 7 lat i żadnego komunikatu o wymaganej wymianie.

Ja natomiast mało jeżdżę i po dłuższych postojach (2 tyg) zdarzal sie komunikat aby odbyć jazdę z uwagi na niski poziom naładowania - dla własnego spokoju wymieniłem.

Kupilem varta agm 850A/95Ah

Pamiętaj o zarejestrowaniu nowego aku po wymianie 

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mój aku co prawda w F30 328i nie wymieniłem nigdy i działał 12 lat do sprzedaży (165tyś km). Ale auto parkowane w garażu, nawet w firmie. Do tego jeżdżone dużo w mieście na krótkich "korkowych" dystansach. Sam bym nie uwierzyłgdyby nie był mój. Ciekawe jak będzie w G20...

Na pewno nie wymienię po 5 latach po takim komunikacie. Przy problemach z odpalaniem pomimo próby doładowania jak najbardziej... Nie obciążajmy środowiska takimi najgorszymi śmieciami tylko dlatego że beemwu chce zarobić. Zaoszczędzone pieniążki lepiej przekazać na szlachetny cel 😀

Opublikowano
9 godzin temu, macste napisał(a):

Mój aku co prawda w F30 328i nie wymieniłem nigdy i działał 12 lat do sprzedaży (165tyś km). Ale auto parkowane w garażu, nawet w firmie. Do tego jeżdżone dużo w mieście na krótkich "korkowych" dystansach. Sam bym nie uwierzyłgdyby nie był mój. Ciekawe jak będzie w G20...

Na pewno nie wymienię po 5 latach po takim komunikacie. Przy problemach z odpalaniem pomimo próby doładowania jak najbardziej... Nie obciążajmy środowiska takimi najgorszymi śmieciami tylko dlatego że beemwu chce zarobić. Zaoszczędzone pieniążki lepiej przekazać na szlachetny cel 😀

W moim przypadku BMW nie zarobiło (w promocji oferowali wymiane za 2500pln).

Kupilem za 850zl, wymieniłem sam.

Stary środowiska nie zatruje bo trafi do dalszego uzycia , w sprzęcie ktory nie musi być w 100% niezawodny 😀

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, 47 napisał(a):

W moim przypadku BMW nie zarobiło (w promocji oferowali wymiane za 2500pln).

Kupilem za 850zl, wymieniłem sam.

Stary środowiska nie zatruje bo trafi do dalszego uzycia , w sprzęcie ktory nie musi być w 100% niezawodny 😀

Jak piszesz, ten kto go przyjął na pewno puścić dalej w obrót i dobrze. Niestety utylizacja baterii to duży i niewygodny temat...