Skocz do zawartości

Podgrzewanie lusterek w e36 coupe!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze to juz kiedys było ale nic nie znalazłem.

Problem polega na tym że rano mam zaparowane lusterka i tylna szybę. Jezeli włączę ogrzewanie tylnje szyby to szyba szyko sie odparowuje. A lusterka cały czas zostaja nie odparowane?

Moze ktoś wie co to moze być???

Tak prawe jak i lewe lusterko nie grzeje.

Pozdrawiam!!!

Proszę o pomoc!!!

Opublikowano

może nie masz podgrzewanych lusterek :lol:

a tak serio to też mam podobny problem jak coś będziesz miał to z miłą chęcią skorzystam z podpowiedzi co to może być

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
Jezeli lusterka sa nie podgrzewane, czy wymiana na podgrzewane jest kwestią wymiany zwierciadel, czy konieczna jest modyfikacja instalacji el.
Opublikowano
taaa... wymiana zwierciadel .. ciekawe tylko do czego sobie to podlaczysz .. no chyba ze sa wtyczki - ale kiedys jedno lusterko rozbieralem i zadnych wtyczek tam nie widzialem ..
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

jezeli macie wtyczke w lusterku z 4 kabelkami to nie trzeba nic przerabiac, masa to czarny, a brazowy to sterowanie dla grzania

P.S z tego co mi wiadomo to wszystkie e 36 szly z okablowaniem dla podgrzewanych lusterek

Pozdrawiam

TYM razem Moja kobieta skrzywdzila moje autko na MAXA- urwała przod na Grand Cheerokim.... :-( Na pocieszenie M3:-)))
Opublikowano

A ja jeszcze dodam, ze jeżeli tak bardzo Ci parują szyby to masz wilgoć w aucie i powinieneś czym prędzej je wysuszyć zanim zacznie gnić, bo sie wiosną zdziwisz...

Suszarka, farelka czy inny wynalazek do ręki i zaczynaj. Poświęć na to jeden dzień w ciepłym garażu, przy okazji kiedy bedzie się suszyć możesz umyć szyby i przetrzeć plastiki ;]

Tak poważnie to gwarantuję Ci, ze szyby duzo mniej będą parowały jeśli bedzie sucho w środku.

Opublikowano
Oryginalnie grzeją cały czas po przekręceniu kluczyka. Jeśli masz i są sprawne to wyczuwalnie są ciepłe. Możliwe, że się maty już przepaliły. Możesz wyciągnąć wkład podważając go delikatnie i zobaczysz czy masz kabelki do nich podłączone.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Oryginalnie grzeją cały czas po przekręceniu kluczyka. Jeśli masz i są sprawne to wyczuwalnie są ciepłe. Możliwe, że się maty już przepaliły. Możesz wyciągnąć wkład podważając go delikatnie i zobaczysz czy masz kabelki do nich podłączone.

czyli nie mam :(

dzieki za info

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
A ja sam nie wiem czy mam podgrzewane lusterka czy nie .Jak moge to sprawdzić u siebie w e-39.Powiem szczerze ze mam auto miesiąc czasu dopiero,ale zauwazyłem po kupnie auta jak spadł w tym roku pierwszy snieg że lusterka chyba sie grzeją bo widziałem jak z lodowatego i oszronionego lusterka po paru chwilach spływaja kropeli wody więc chyba mam je podgrzewane.Co o tym sadzicie?czy da sie sprawdzić jakoś czy mam je podgrzewane? pozdrawiam.
Opublikowano
Tez chcialbym sprawdzic te lusterka ale boje sie ze uszkodza elektryczne sterowanie nimi :duh: . Czyli mam wziasc powiedzmy cos w rodzaju srubokreta i podwarzyc lusterko? z 2 czy z 1 strony?

Ja podważałem z jednej strony (zewnętrznej) i wyskoczyły.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Tez chcialbym sprawdzic te lusterka ale boje sie ze uszkodza elektryczne sterowanie nimi :duh: . Czyli mam wziasc powiedzmy cos w rodzaju srubokreta i podwarzyc lusterko? z 2 czy z 1 strony?

podnieś lustro max do góry

oklej taśmą izolacyjną spód obudowy żeby nie porysować jej

podważ od spodu (najlepiej drewnianym klinem)

i masz lustro w ręce ;) jak są podłączone do niego kabelki masz podgrzewane pozostaje tylko kwestia tego czy masz sprawne maty grzewcze

najlepiej jak auto stoi przynajmniej 30 min w temp ok 20 stopni C bo w niższych temperaturach istnieje ryzyko pęknięcia zaczepów mocujących

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano

to fakt latwo uszkodzic zaczepy, ktore sa w 4 naroznikach. Kazdy z zaczepow ma dwie lapki, z ktorych wystarczy odchaczyc jedna by uwolnic zaczep. Najlepiej je odginac po kolei ustawiajac lusterko w takim polozeniu by dostep byl jak najbardziej dogodny( max wychylenie w danym narozniku)

i jak pisalem wczesniej, gdy nie ma grzania i sa cztery kable!!!, to wystarcza maty grzewcze z allegro- TYLKO TAKIE Z DODATNIM WSPOLCZYNNIKIEM czegos tam by grzaly same, a nie podpinac je pod tylnia szybe....

i bedzie jak oryginalnie.

Wiem bo sam zakladalem do swojego auta, M- looki,po tym jak rabneli mi oryginalne lusterka z eMki :mad2:

pozdrawiam

TYM razem Moja kobieta skrzywdzila moje autko na MAXA- urwała przod na Grand Cheerokim.... :-( Na pocieszenie M3:-)))