Skocz do zawartości

Pomocy, pali się kontrolka poduszki w E46 1999r od wczoraj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem od wczoraj po jeździe zapaliła mi się kontrolka poduszki powietrznej w moim E46 328i 1999rok. Mam 6 poduszek , słupki2 ,2 z przodu , 2 w dzwiach. Sprawdziłem dzisiaj w Carsoft 6.1 SP4 Airbag i wywala taki bład:

24 Left Sattelit ( sensor for sidebag) - or pressure sensor passanger

16 Belt switch, drivers side

Po wykasowaniu chodzi ale załącza się co jakiś czas 5 10 minut jazdy????

Samochód bezwypadkowy w 100% , nie bite

Z góry wam dziękuję

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

A nie wiecie czy przyczyną może być padnięta mata siedzenia pasażera, zawsze gdy wykasuje jest dobrze , gdy tylko ktoś jedzie jako pasażer wyskakuje błąd przeważnie ...

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zobacz czy masz gumę w progu taka np. do podsadzenialewarka. ja takiej gumy nie mialem i woda i sie dostawala do srodka przez otwor w ktorym powinna byc ta guma. jak woda zalatywala do srodka to robila zwarcie w bocznym czujniku od poduszek. Załozylem gume w próg, wysuszylem czujnik , skasowalem blad na komputerze i jest naraziue ok.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
u mnie wyświetliło identyczne błędy , a poducha zapaliła sie jak jechałem w deszczu .Tylko jak dostać sie do tego czujnika i jaka jest jego lokalizacja?
Opublikowano (edytowane)

mam to samo

Airbag wywala taki bład:

24 Left Sattelit ( sensor for sidebag) - or pressure sensor passanger

16 Belt switch, drivers side

Edytowane przez mtworus

BMW - Będziesz miał wydatek...niestety prawda

TDS - Trudno Dojść Sedna... oj bardzo

myślisz że BMW to dobre auto - przesiądź sie na Toyotę...zobaczysz jak się myliłeś

Opublikowano
chyba jakas plaga bo mam to samo .... :( tylko brak czasu zeby bawic sie po omacku niestety, jak ktos cos zlokalizuje bede wdzieczny
Opublikowano
u mnie wyświetliło identyczne błędy , a poducha zapaliła sie jak jechałem w deszczu .Tylko jak dostać sie do tego czujnika i jaka jest jego lokalizacja?

Błędy już wykasowałem carsoftem 6.5,nic nie suszyłem tylko podłączyłem interfejs odpaliłem auto zapiąłem pas kierowcy i wykasowałem błędy.Pozdro :D

Opublikowano (edytowane)

(...)

na początek wywaliłem kostki spod siedzenia /zlutowałem kabelki/

sprawdzę to Wam zamelduję co dalej.....

a czy to jakiś "kniff" z tym zapięciem pasa czy tak mówi procedura.??.czy po prostu trzeba sie imać różnych sposobów żeby ta lampka zgasła.......?

Edytowane przez mtworus

myślisz że BMW to dobre auto - przesiądź sie na Toyotę...zobaczysz jak się myliłeś

Opublikowano
A nie wiecie czy przyczyną może być padnięta mata siedzenia pasażera, zawsze gdy wykasuje jest dobrze , gdy tylko ktoś jedzie jako pasażer wyskakuje błąd przeważnie ...

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc

Siemanko miałem ten sam problem idzie ją pominąć groszowa sprawa u dobrego elektronika

Obecnie E36 325 touring

Kiedyś E36 325 coupe

E39 535

Opublikowano

Interfejs podłączyłem tak jak kolega z forum pawełkrak napisał , Tajemniczy PIN 15 (RXD) ktorego nie ma w BMW. L LINE bialy kabel z interfesu wpinamy rowniez do PINU 20 !! Wazne - jezeli chcemy aby połączyc sie z modulem ZKE /ZVM - czyli modul od sterowania szybami i zamkami oraz wpisanie wartosci d/t komunikatów na BC oraz do zdiagnozowania tego modulu.

WAZNE! Jezeli chcemy pracowac na innych modułach (DDE,AIRBAG,AIRCO itp ) to w PIN 20 wpinamy kabel K LINE czyli niebieski z interfejsu.

Teraz wszystko dziala jak nalezy. udalo mi sie zaprogramowac automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu autem i usunalem pare blędów z czujników ABS/ASC .

Wazne jest tez aby byl przekrecony kluczyk w STAN IGNITION 1 lub zapalic autko na czas zabawy .mnie przy wylaczonej stacyjce nie chcialo dzialac

A pas zapiąłem tak dla swietego spokoju.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
w e39 teścia pod siedzeniem pasażera jest czarna puszka, miał podobny błąd ale po jej poprawieniu połączeń, skasowałem błąd carsoftem
Opublikowano
ja mialem ten sam problem ale sobie z nim w bardzo prosty sposob poradzilem koszt okolo 15 gr a mianowicie chodzi o wlutowanie diody do kostki i skasowanie bledu programem - kontrolka gasnie i sie nie zapali , al trzeba liczyc sie z tym ze podczas wypadku ( jedzie tylko kierowca ) poduszka pasazera wystrzeli
Opublikowano

Witam Panowie ,

podziwiam Wasza wiedze w tym i innym zakresie!!! :D

Ja jestem laikiem(dlatego douczam sie i dowiaduje cennych informacji na tym forum!) podjechalem do serwisu BMW i spytalem o ewentualna przyczyne swiecenia sie lampki kontrolnej w moim aucie(BMW E46 316i).Odpowiedz,ze przyczyn bardzo wiele:

od mozliwosci pod mata ,do slupkow i wielu innych takze w/w .

Podlaczyli pod PC(nie fachowe sformulowanie) i stwierdzili,ze jeden z sensorow Airbeg pod siedzeniem kierowcy jest zepsuty.

Wymienili i jest ok(poki co).

To tak z marudzeniem.

Jednak co mnie zaskoczylo to fakt,ze rzekomo,jesli jeden z Airbekow nawala to automatycznie przy wypadku nie bedzie funkcjonowal zaden z pozostalych.Mysle,ze to prawda.

Dlatego sledze i ten temat z ciekawoscia.

Pozdrawiam,z szacunkiem chrisBMW :)

Opublikowano
Po wlutowaniu diody i skasowaniu błedu, komputer a dokladnie mata pasazera jest pewna ze siedzi na niej pasazer dlatego przy bumie wystrzeli pomimotego ze nie ma pasazera a tak z ciekawosci ile za ten czujnik w ASO ?
Opublikowano

Witam ponnownie ,

dzieki mario.ch79 za te ciekawostki-fachman z Ciebie! :clap:

Ja bym sie nawet tego nie podjal-jak pisalem jestem laikiem itd.

Odpowiadam na Twoje pytanie.

Ten sensor kosztowal 164 Euro

Pozdrawiam i dalej bardzo chetnie przegladam(douczam sie teoretycznie)forum!!!

Z szacunkiem chrisBMW

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a czy ktoś zdradzi tajemnic jak to dioda i na kóre przewody ma siąść :roll:

Opublikowano
a czy ktoś zdradzi tajemnic jak to dioda i na kóre przewody ma siąść :roll:

Tą tajemnice zdradzi Ci opcja SZUKAJ

Xdrive

Koder