Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Można zalać każdy ale nie śą one dobrej jakości. Wyjątek stanowi płyn różowy i ten w szarej butelce z tesco. Ja polecam Prestone, wygrał wszystkie testy w ostatnich numerach Auto Świata i Motoru. A co najważniejsze jest mieszalny ze wszystkimi płynami dostepnymi na rynku i jest na 5 lat:)
Opublikowano

mam pytanko tez musze wymienic plyn i mam dwa do wyboru jeden ma parametry - 34 stopnie do 108 ten jest na dwa lata a drugi -60 do 130 stopni i jest na 5 lat ktory wybrac bo niemam pojecia

pozdrawiam :mrgreen:

Opublikowano
Ja również polecam Prestone.Zalezy jaki płyn miałes zalany wczesniej.Mozesz również wlac koncentrat,jest bardzo dobry,polecam niemiecki.Pozdrawiam.
Opublikowano
problem w tym ze niewiem jaki mialem a niedawno wylal mi sie plyn i dolalem 4 litry wody i chce wymienic caly plyn dlatego pytam ktory z dwóch wymienionych parametrow bedzie lepszy plyn jest firmy halford
Opublikowano
Ja tam jestem za używaniem oryginalnego płynu BMW. Żaden test nie pokazuje jak dany płyn wpływa na elementy plastyskowe i czy czasem gwałtownie nie skraca jego żywotnośći, i dlatego używam oryginalnego płynu.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wiece moze ile kosztuje oryginalny plyn chlodniczy do bmw?? bo ja nie wiem na czym jezdze auto sprowadzone i nie wiem czy ryzykowac z koncentratem
Opublikowano

oryginalny płyn pewnie nie jest w niczym lepszy od np prestone, tylko cena odpowiednio wyższa za znaczek na butelce.

raczej płyny nie będzie szkodliwy dla plastików, stare płyny były szkodliwe dla chłodnic aluminiowych, ale takich płynów już chyba się nie produkuje.

Producenci wiedzą że w układzie chodzenia jest sporo gumy i plastików, więc raczej by nie robili syfu który działa negatywnie na te elementy.

koncentrat to nic złego, a gdy miałeś wodę to jest lepszy, bo resztki wody nie obniżą temp zamarzania, gdy lejesz płyn i miesz się z pozostałościami wody w chłodnicy to się rozrzedza i szybciej zamarza

Opublikowano

taki zestaw jak najbardziej :cool2: płukanie + nowy płyn

koncentrat tez może być

woda jak najbardziej do wylania

ja takie rzeczy jak oleje + filtry + płyn chłodniczy + płyn hamulcowy zmieniłem zaraz po zakupie, bo nigdy nie wiadomo co zainstalował tam poprzedni właściciel

Opublikowano

dzieki przemo!!

wiesz ja tez wymieniam wszystko zaraz po zakupie ale te sprawe troche pokpilem no a jak juz zima sie zblirza to wole i to wymienic. po co sie martwic...

Opublikowano
orginalny plyn wbrew temu jak sie wydaje nie jest taki drogi 1,5l koncentratu kosztuje 27zl jezeli go rozposcisz 1:1 to jest do -40.Wiec to chyba nie taki majatek a jest pewny.
  • 5 tygodni później...