Skocz do zawartości

Awaria systemu adblue, błąd 8052B7 oraz 8052DF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Miernik po całonocnym ładowaniu pokazał 12,4 więc kiepsko.

Opublikowano

A pali dobrze w ujemnej temperaturze? Ja bym jeszcze na nim pojeździł aż naprawdę przyjdzie czas do wymiany bo agm-y o takich pojemnościach trochę kosztują.
Chyba że cały czas teraz wyskakuje check o słabym akumulatorze, no to może to być denerwujące.

Opublikowano
  • Autor

Generalnie pali super. Komunikat wyskoczył mi raz.

Ale jak odczytuję bimmer tool to pokazuje stopień naładowania soc 30%

IMG_3850.jpg

Edytowane przez zllew

Opublikowano
  • Autor

Tak się zastanawiam, czy czasem nie mam jakiegoś problemu z IBS. Bo parametry z miernika znacznie odbiegają od parametrów odczytywanych z bimmertool.

Opublikowano
W dniu 1.12.2025 o 05:20, zllew napisał(a):

Witam. Jestem świeżym posiadaczem bmw g31 z silnikiem b47.

Niestety po kilku dniach na dzień dobry przywitał mnie komunikat: Awaria systemu adblue. Ustal termin wizyty w Twoim serwisie.

Wczoraj udało mi się odczytać ISTĄ błędy:

8052B7

8052DF.

Niby pisze coś o wycieku z układu i braku ciśnienia w układzie Adblue.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale dodatkowo wyskoczył mi błąd o słabym akumulatorze: poziom naładowania baterii spadł poniżej górnego limitu początkowego.

Może ktoś miał coś podobnego?

Uważam że szkoda czasu i pieniędzy na naprawę adblue.

Ja w swoim g30 wyłączyłem adblue pomimo że cały system jest sprawny ale.

Przy okazji zrobiłęm sobie program na 230KM,  inne auto, inne spalanie, koszt znikomy

W razie co zapraszam, sam jeżdże g30 więc autorowi chętnie pomogę za na prawdę rozsądne pieniążki ogarnąc to adblu a przy okazji zrobę fajny program na 220 lub 230 KM w zależności co potrzeba.

Przy adlbue off o tyle wszystko jest piękne że nic nie wyciągamy z auta ani nic nie wypinamy, po propstu program i ma być ok, 

Jeśli komuś nie będzie pasować zawsze można wgraać org plik i po prostu włączyć adblue

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bodzio, serio? Wow. To jest info dnia... A nie, czekaj, 99% uzytkownikow tego forum o tym wie, 100% warsztatow siedzacych w bmw moze takie cos wykonac z czego 100% tych co robia wiedza... Sprawnego Adblue sie NIE wywala, nie sprawny, sie NAPRAWIA, dopiero gdy klient nie ma kasy sie WYLACZA. 

Opublikowano

Jak klient nie ma kasy na naprawę to znaczy, że nie jest to auto dla niego. System zawsze powinien być sprawny, a jak jest niesprawny to auto powinno być eliminowane z dróg publicznych....

A teraz czekam na hejt powyższego stwierdzenia, że zabija silniki i takie tam ble, ble. 

Opublikowano

Klient nie ma kasy na naprawę? Właśnie opisaliście 90% posiadaczy bmw, w tym tych z leasingowym cyrografem. I ja się do nich mogę w przyszłości zaliczać żeby nie było. 🤣
spacer.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zleww, czy udało się ogarnąć problem? Mam to samo w swoim x5m.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W Bawaria motors jest teraz 60% rabat na wymianę akumulatora. Czy błąd z ad blue jest cały czas? U mnie (co prawda w f10) wyskakuje, potem znika, w ukrytym menu nie widać błędu, ale akumulator jest już do wymiany. Czy może być tak, że np jest za słaby aku i grzałka nie jest w stanie odpowiednio ogrzać ad blue i wywala błąd? Albo po prostu odczyty z czujników są nieprawidłowe z powodu starego akumulatora (nic mnie chyba nie zdziwi jeśli chodzi o elektronikę)