Skocz do zawartości

Uszczelka rury płynu chłodzącego N62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW E60 550i N62B48 wymieniałem pokrywę miski płynu chłodzącego i stwierdziłem że jak już to mam rozebrane to wymienię również rurkę, kupiłem ją z allegro, tą montowaną od środka.
I jest jeden problem bo w zestawie były dwie uszczelki jedna na koniec silnika i druga którą montuje się przy pompie wody, no i ta szersza przy pompie wody jakby nie pasowała, najpierw namęczyłem się pare dobrych godzin żeby ją włożyć a teraz gdy próbuje włożyć rurkę to nie chce mi przez tą uszczelkę przejść, jakby była za bardzo wypukła, próbowałem ją włożyć głębiej ale nici, pytanie czy mogę tą uszczelke kupić jakoś z aso lub coś podobnego żeby pasowała jak należy.

Z góry dziękuje za odpowiedź 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma uszczelek oe. W n62 ta rurka, wraz z wklejona uszczelka, jest wciskana w procesie skladania silnika, aby zrobic to wedlug procedury, trzeba zdjac obie glowice oraz miske olejowa... Daj link do aukcji alle to Ci powiem czy kupijes cos co nigdy nie zadziala.. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest smietnik, nigdy tego nie zalozysz. 

Opublikowano
  • Autor

Sama rurka jakoś sensownie się złożyła, tylko jedyny problem jest z tą uszczelką z przodu...
Co byś radził w tej sytuacji?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przechodzilem przez to, nawet jesli uda sie ja wcisnac, w co watpie, po paru tygodniach sie rozpadnie na tym zabezpieczeniu i plyn poleci. To bylo lata temu, nie wiem czy jeszcze mam, pare osob w nia zaoopatrzylem, mam swoja koncepcje, wyprodukowana ale nie jestem pewien czy jeszcze gdzies na warsztacie lezy na polce. 

Screenshot_20251129_210940_com.whatsapp.jpg

Opublikowano
  • Autor

Widziałem tą rurę którą wysłałeś gdzieś na internecie ale drogo...
Niepotrzebnie ją rozbierałem, człowiek chciał dobrze a wyszło jak wyszło,

Patrzałem mniej więcej tą rurkę co wysłałeś to chodzą po 500$ chora kwota
Co to znaczy rozpadnie się po paru tygodniach? z tego co widzę na internecie to bardzo dużo osób używa akurat tej rurki bo tą co ty wysłałeś jest bardzo ciężko znaleźć w internecie

Edytowane przez Kamazonix

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Takiej jak moja nie ma nigdzie. To moja koncepcja, zlozona z tego co widziales, z usa (tez jest ujowa) oraz dwoch innych. Dlaczego pisze ze sie rozpadnie? Bo mi sie posypaly i ta, co wyslales i ta z usa, przeszedlem przez to osobiscie i stwierdzilem ze zaprojektuje swoja, ale to bylo z 10lat temu. 

Opublikowano
  • Autor

W takim razie co byś radził w tej sytuacji?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam jeszcze taka rurke jak ze zdjecia. 

Opublikowano
W dniu 30.11.2025 o 11:00, Kamazonix napisał(a):

W takim razie co byś radził w tej sytuacji?

Próbowałeś rozgrzać uszczelkę w gorącej wodzie przed montażem i schłodzić rurkę w zamrażarce?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

1000zl

W tych rurkach z alle nie chodzi o rozgrzewanie i schladzanie, nie masz jak, reka jej wcisnac i to durne zabezpieczenie zalozyc. W mojej masz na gwincie i ja rozkrecasz. 

Opublikowano
  • Autor

Nie no 1000 zł trochę dużo, specjalnie kupiłem taką rzeczy znaleźć jakieś logiczne rozwiązanie i nie w jakiejś kosmicznej kwocie, tym bardziej że oryginał kosztuje koło 400 stówek.
Może założę starą uszczelkę, na niej nie leciało, zmontuje i po prostu na lato sobie rozbiorę i założę oryginał.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Tomek777 napisał(a):

Próbowałeś rozgrzać uszczelkę w gorącej wodzie przed montażem i schłodzić rurkę w zamrażarce?

Niby rozgrzewałem tą uszczelkę robi się fajna miękka, ale chwila i zaraz wraca do swojego stanu.
Ale ogólnie ją wsadziłem tam gdzie powinno być tylko teraz ona ma takie ala "wybrzuszenia" na sobie że jak próbuje wcisnąć rurę to nie chce mi przejść 😕 
A jak ją próbuje docisnąć w te rowki to za cholerę nie idzie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Kamazonix napisał(a):

Nie no 1000 zł trochę dużo, specjalnie kupiłem taką rzeczy znaleźć jakieś logiczne rozwiązanie i nie w jakiejś kosmicznej kwocie, tym bardziej że oryginał kosztuje koło 400 stówek.
Może założę starą uszczelkę, na niej nie leciało, zmontuje i po prostu na lato sobie rozbiorę i założę oryginał.

Oczywiście. Kombinuj. Chyba nie czytales mojej wypowiedzi co nalezy zrobic aby ori wstawic... Jakby to byla kwestia 400zl a nie 10tysiecy to kazdy by to robil. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Przypomniało mi się, że już gdzieś to widziałem. Nie wiem czy coś pomoże, ale tu masz cała procedurę. Coś też mówi o konkretnej rurce też:

Opublikowano
  • Moderatorzy
Cytat

teraz ona ma takie ala "wybrzuszenia" na sobie że jak próbuje wcisnąć rurę to nie chce mi przejść

A smarujesz jakimś smarem silikonowym czy czymś tego typu?

Na allegro też masz jakieś pomocne info:

image.png.aa67e5e9fb304061a1af7e6ac71c308d.png

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Oczywiście. Kombinuj. Chyba nie czytales mojej wypowiedzi co nalezy zrobic aby ori wstawic... Jakby to byla kwestia 400zl a nie 10tysiecy to kazdy by to robil. 

I tak w przyszłym roku chce się wziąć za zrobienie rozrządu więc i tak przód będzie rozebrany.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, madseason napisał(a):

A smarujesz jakimś smarem silikonowym czy czymś tego typu?

Na allegro też masz jakieś pomocne info:

image.png.aa67e5e9fb304061a1af7e6ac71c308d.png

Wiem wiem czytałem, również smarowałem smarem dołączonym do zestawu, upchnąłem ją jakoś tam do środka a teraz nie mogę wepchnąć do środka tej rurki bo ta guma nie jest idealnie jak idzie blok

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podstawa tego procesu to bardzo dokładnie wyczyścić łoże tej uszczelki. Jeżeli zostanie tam jakiś syf po ori uszczelnieniu, które jest fabrycznie zwulkanizowane na ori rurze, to nowy uszczelniacz nie wejdzie poprawnie.

Po włożeniu ten oring trzeba masować i to długo, żeby się ułożył jak potrzeba. Zgodzę się z kkx5, że ten zestaw, który kupiłeś jest, delikatnie mówiąc, taki sobie.

Ja kupiłem podobny na ebay'u do swojej 650 i nie będę go montował.

Poniżej masz też film z rurki, którą firma URO sprzedaję w US.

Poniżej masz też namiar na człowieka w PL, który handluje taką rurką. Jest teleskopowa, ale rozkręcana, z kontrującymi nakrętkami.

NAMIAR

Z tym, że nie oczekuj kosztu innego od tego który podał Ci kkx5.

Stosując takie rozwiązanie oszczędzasz przede wszystkim na robociźnie. Bo chcąc zrobić to na ori rurce, może nie trzeba ściągać głowic ale tak jak na filmie wklejonym przez madseason, cały przód musi wyjechać. A typ z filmu i tak zrobił to deko w okrojonej wersji i nie wymontował wszystkich gratów.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.12.2025 o 18:04, yaz napisał(a):

Podstawa tego procesu to bardzo dokładnie wyczyścić łoże tej uszczelki. Jeżeli zostanie tam jakiś syf po ori uszczelnieniu, które jest fabrycznie zwulkanizowane na ori rurze, to nowy uszczelniacz nie wejdzie poprawnie.

Po włożeniu ten oring trzeba masować i to długo, żeby się ułożył jak potrzeba. Zgodzę się z kkx5, że ten zestaw, który kupiłeś jest, delikatnie mówiąc, taki sobie.

Ja kupiłem podobny na ebay'u do swojej 650 i nie będę go montował.

Poniżej masz też film z rurki, którą firma URO sprzedaję w US.

Poniżej masz też namiar na człowieka w PL, który handluje taką rurką. Jest teleskopowa, ale rozkręcana, z kontrującymi nakrętkami.

NAMIAR

Z tym, że nie oczekuj kosztu innego od tego który podał Ci kkx5.

Stosując takie rozwiązanie oszczędzasz przede wszystkim na robociźnie. Bo chcąc zrobić to na ori rurce, może nie trzeba ściągać głowic ale tak jak na filmie wklejonym przez madseason, cały przód musi wyjechać. A typ z filmu i tak zrobił to deko w okrojonej wersji i nie wymontował wszystkich gratów.

Dobra udało się wymienić jakoś ją tam wymasowałem, i trochę więcej siły i weszła, mam nadzieje że trochę pojeździ jak nie to będzie trzeba wrzucić oryginał albo tą rurkę co podsyłaliście