Skocz do zawartości

Kilka pytań od świeżaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zakupiłem ostatnio 518d

84e59edefba7ce289e2bb013ba8259ed.jpg

i mam ilka pytań odnośnie tego auta

-jak na razie najbardziej brakuje android auto, pytanie jak to ogarnąć, widziałem, że można zamontować jakiś chiński ekranik i niby wszystko będzie ok... ale widziałem też ogłoszenie że wykorzystują fabryczny ekran do AA. W co lepiej iść?

-furka ma tylko czujniki cofania, przydała by się kamerka, coś jest sprawdzonego?

-auto odpala na guzik ale nie ma otwierania keyless - to dobrze czy źle? Łatwo to przerobić? Czy w ogóle ten kluczyk jakoś trzeba strzec jak w toyotach?

-gdzie kładziecie komórkę? Ja na razie wkładam do uchwytu na kubek ale może jest jakieś lepsze miejsce... ogólnie pod względem schowkowej fukcjonalności to tak średnio. Podłokietnik wielki ale w środku jakoś mało miejsca.

-zapasu nie ma, zestawu naprawczego też nie widziałem, runflaty również teraz brak. Pytanie co z tym fantem? Mam assistance jakby co ale przydałoby się jeszcze coś dodatkowego. Co polecacie?

-czy auto zostawiacie na samym P czy zaciągacie ręczny (płaski teren w miarę)?

-czy start stopa można dezaktywować na stałe?

-na co uważać i kontrolować prócz standardowych rzeczy?

Ps. Jakby ktoś jeszcze polecił serwis w okolicy płd Warszawy oraz kogoś od instalacji AA i np tej kamerki to będę wdzięczny.

Opublikowano
  • Moderatorzy
2 minuty temu, biela napisał(a):

-jak na razie najbardziej brakuje android auto, pytanie jak to ogarnąć, widziałem, że można zamontować jakiś chiński ekranik i niby wszystko będzie ok... ale widziałem też ogłoszenie że wykorzystują fabryczny ekran do AA. W co lepiej iść?

Jeśli masz duży ekran to szedłbym w box dokładany do fabrycznej nawigacji. Niestety nie jest to rozwiązanie idealne bo z tego co ludzie piszą potrafi raz na jakiś czas się zawiesić no i jakość dźwięku z bluetooth audio chyba spada.

5 minut temu, biela napisał(a):

-auto odpala na guzik ale nie ma otwierania keyless - to dobrze czy źle? Łatwo to przerobić? Czy w ogóle ten kluczyk jakoś trzeba strzec jak w toyotach?

Nie łatwo, musiałbyś wymieniać wszystkie klamki itp.

6 minut temu, biela napisał(a):

-zapasu nie ma, zestawu naprawczego też nie widziałem, runflaty również teraz brak. Pytanie co z tym fantem? Mam assistance jakby co ale przydałoby się jeszcze coś dodatkowego. Co polecacie?

dokupić zestaw naprawczy to chyba jedyne wyjście

na płaskim P

Można przez kodowanie

-na co uważać i kontrolować prócz standardowych rzeczy?

Zrób mapę bo z tego co pamiętam 518d F10 ma identyczny silnik jak 520d 190KM, te same wtryski i turbina, jedyna rzecz która robi niższą moc to soft 😉 

Sprawdź czy po deszczu nie masz mokro z tyłu pod nogami pasażerów - jeśli tak to trzeba zdjąć boczki i podkleić świeżym sznurem butylowym pianki wygłuszające.

Opublikowano
7 minut temu, biela napisał(a):

Cały ekran (Android lub Linux) albo box. Na fabrycznym systemie AA jest nie do zrobienia. Zarówno ekran jak i box mają swoje wady i zalety. Jak masz duży fabryczny ekran, to ja bym poszedł w boxa, a jak masz mały, to zmieniłbym cały ekran na chińską jednostkę. 

8 minut temu, biela napisał(a):

-auto odpala na guzik ale nie ma otwierania keyless - to dobrze czy źle? Łatwo to przerobić? 

Seria F nie ma już fizycznej stacyjki. Keyless jest osobna opcją. Nie da się tego łatwo ani tanio dołożyć - dołożenie wiązek, anten, wymiana klamek, kodowanie no i CAS do wymiany, bo są inne dla CA i bez CA.

10 minut temu, biela napisał(a):

Osobiście mam wykupioną opcje ubezpieczenia opon do OC. Przy RWD możesz pomyslec o dojazdówce, ale najlepiej sie spisze zestaw naprawczy pod kątem ilości zajmowanego miejsca w bagazniku. 

11 minut temu, biela napisał(a):

Ja w automacie zawsze N->ręczny->puszczenie hamulca nożnego->P, ale każdy ma swoją szkołę. Na płaskim terenie mozna na samym P zostawić. 

12 minut temu, biela napisał(a):

Mozna zakodować jako domyslnie wyłączony lub pamięc guzika. Zrobisz to chociażby bimmercode. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki już wszystko wiem, ekran mam duży więc pójdę w boxa. Keyless to już oleje. Tył sprawdzę...

38 minut temu, Randall napisał(a):

Zrób mapę bo z tego co pamiętam 518d F10 ma identyczny silnik jak 520d 190KM, te same wtryski i turbina, jedyna rzecz która robi niższą moc to soft 😉 

a coś mi się rzuciło w oczy, na razie się cieszę tak jak jest, jeżdżę tym bardziej jak mercedesem, nie za szybko :classic_biggrin: 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Samym softem zrobisz 190km ale po co? Masz oszczędny motor ,pogonić nie ma gdzie bo albo suszą albo radar ,dron lub inna kontrola

Opublikowano
  • Moderatorzy

Samym softem zrobisz 220 tak jak z 20d, to bardzo rzadko w BMW żeby 18d i 20d miały ten sam osprzęt dlatego rzuciłem luźną propozycję 😉 

Opublikowano
2 godziny temu, Randall napisał(a):

Samym softem zrobisz 220 tak jak z 20d, to bardzo rzadko w BMW żeby 18d i 20d miały ten sam osprzęt dlatego rzuciłem luźną propozycję 😉 

dokładnie tylko po co?

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano

Nie istnieje coś jak bezpieczny cip tjuning.

tuning to zawszę kompromis między osiagami a żywotnością jednostki i przeniesienia napędu. Kto kolwiek  kiedyś zajmował zarobkowo czy entuzjastycznie o tym wie ale głośno o tym się nie mowi zeby nie psuć biznesu.

Podnosząc moment obrotowy potrzeba wytrysnąć wiwcej paliwa w przypadku gdy na pokładzie jest filtr DPF nie mozemy skończyć wtrysku później czytaj musimy go rozpacząć wcześniej co generuje dodatkową niechcianą siłę napierająca na glowice. Można oczywiście podnieść cisnienie na listwie CR no ale niezawodność pomp CP4 jest legendarna a i konstrukcja rozrządu w silnikach N i B jest taka a nie inna więc podnosząc ciśnie na listwie wywieramy znów nipotrzebna siłę/naprężenie na gorny łańcuch (ten co z reguły się zrywa w tych silnikach  przypadek chyba nie) idąc dalej podnosząc moment i chcąc zachowac fabryczny AFR  ( by nie zajechać DPF) trzeba zakręcić sprężarką które znów nie słyną z dlugowiecznosci 200 max 300tyś (a dodatkowo w silnikach B mają wirnik ceramiczny co praktycznie sprawia że nie nadają się do regeneracji) więc znów skracamy żywotność kluczowego dość  drogiego i dostepnego praktycznie z oryginału elementu osprzętu...nie wspominając że  wzrost EGT ma realny wpływ  na żywotność  Turbo DPF EGR  zawory uszczelniacze uszczelki itp itd... i na koniec legendarne panewki  (w takim 2.0 25d z reguły wytrzymują dwa razy krócej niż w 2.0 20d a różnica mocy to raptem 215 do 190km i tylko trochę momentu więcej)

tak że  pokrótce tak to jest tanio i bespieczne... w starym dieslu

Chcesz więcej mocy i żeby było tanio i bezpiecznie kup B57 330d lub M340d to  w miarę  świeże auta  do tego po 21 roku dość klopotliwe w tuningu (co sprawia ze zadko kto się decyduje na taki zabieg) a stare diesle zostaw w spokoju niech konają z godnością.

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jack, nie przesadzasz? 🙂 rozprawke piszesz a Randall tu ma 100% racji, bez problemu 220 robisz i nic to jej nie zaszkodzi. 

Opublikowano
  • Autor

@Jack-Strong ja to wszystko wiem a @Randall podsunął tylko propozycję, która zawsze się pojawia jeśli mowa o 518d. Generalnie mam ciężką nogę... musnę go trochę mocniej i już ponad 50 w zabudowanym... nie chce na razie myśleć co by było gdybym miał tam 220KM. Silnik raczej zdrowy. Auto mało ścioprane, 100kkm na blacie i wygląda na rzeczywsity przebieg. Kupiłem od drugiego właściciela, a on kupił dwulatka z bmw używane. Rocznik 2016.

Opublikowano
16 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Jack, nie przesadzasz? 🙂 rozprawke piszesz a Randall tu ma 100% racji, bez problemu 220 robisz i nic to jej nie zaszkodzi. 

ja nie piszę że nie zrobisz z wydmuszki i 250 zrobisz na lekkim dymie... tylko niech nie pi..olą głupot że bezpiecznie i tanio.

Jack_Strong-
Opublikowano
9 godzin temu, biela napisał(a):

@Jack-Strong ja to wszystko wiem a @Randall podsunął tylko propozycję, która zawsze się pojawia jeśli mowa o 518d. Generalnie mam ciężką nogę... musnę go trochę mocniej i już ponad 50 w zabudowanym... nie chce na razie myśleć co by było gdybym miał tam 220KM. Silnik raczej zdrowy. Auto mało ścioprane, 100kkm na blacie i wygląda na rzeczywsity przebieg. Kupiłem od drugiego właściciela, a on kupił dwulatka z bmw używane. Rocznik 2016.

no właśnie dbać serwisować i inwestować z głową  jak auto zdrowe się trafiło.

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Jack-Strong napisał(a):

ja nie piszę że nie zrobisz z wydmuszki i 250 zrobisz na lekkim dymie... tylko niech nie pi..olą głupot że bezpiecznie i tanio.

Jack, spokojnie, jakim dymie, cos masz zle informacje, mapa 518d to 1sza sprawa jaka robisz w tym aucie, tylko dlatego ze ma obnizona ze względu na dany kraj, druga sprawa to xhp bo skrzynia w f10 zamula straaaasznie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Jack, spokojnie, jakim dymie, cos masz zle informacje, mapa 518d to 1sza sprawa jaka robisz w tym aucie, tylko dlatego ze ma obnizona ze względu na dany kraj, druga sprawa to xhp bo skrzynia w f10 zamula straaaasznie. 

xhp plus mapa to nie jest tanio

Bez przesady z tym zamulaniem da się z tym żyć to nie vag'owe DQ 

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No tak, troszke to wyjdzie. Jako swiezak, dajmu mu czas, niech sie autem nacieszy a nie zaraz modzenie:) 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Słuchaj co tu starsi koledzy radzą👍, możesz mieć żywsze auto bez jakiegoś kompromisu narażania silnika, spokojnie. Te fabryczne 150 KM to bez rewelacji na 5er, fajnie mieć 180-200, które już odczujesz.
Plus za biały kolor, to zawsze odmładza auto.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Jack-Strong xhp +chip to 3000zł

@kkx5ma racje skrzynia zamula strasznie.

Opublikowano
6 godzin temu, jacekmury1 napisał(a):

@Jack-Strong xhp +chip to 3000zł

lepiej kobietę i dzieci zabrać gdzieś za tą kasę... na wódkę z kumplami do knajpy iść... ratę hipoteki nadpłacić... albo w skarpetę schować F10 ma już swoje lata świetności za sobą więc tylko patrzeć a zaraz pociagnie po kieszeni.

@kkx5ma racje skrzynia zamula strasznie.

stwrownik skrzyni ma zaimplementowane trzy tryby pracy leniwy, normalny i szybki... zamula bo operator zamula... fachowo to się nazywa PSJ 😉

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Każdy ma swoje priorytety.

Pzdr

Opublikowano

dokładnie 

nie mój wóz nie mnie będzie wiózł 😉

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

Odświeżam temat.

1. Próbowałem namierzyć jakieś osoby z Warszawy i okolic do montażu kamery cofania, modułu GPS i kodowania ale odzewu brak. Macie może kogoś pewnego?

2. Komfort felg 17 cali dobrze mi pasuje i nie chce zmieniać na większe. Chce dokupić drugi komplet 17 na inne opony. Obecnie mam wzór 236 jak na zdjęciu. W celu urozmaicenia chętnie bym kupił inny wzór 17 nastek. Pytanie jeszcze który dla was dobrze wygląda na białym f10?

image.png.3ccce60a4a5e6671e4a911404b037ef4.png