Skocz do zawartości

Problem ogrzewania 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z ogrzewaniem 530d e61 2006r 231km

Jak jadę z stałą prędkością zaczyna wiać zimnym jak zmieniaja sie obroty silnika zaczyna grzać przeważnie do 90kmh mam cały czas ciepło ale jadąc już autostrada od 100 do 200kmh wieje cały czas zimno obojętnie czy mam 2000 czy 3500 obrotów czasem jadąc np 90kmh przestaje wiać ciepło redukuje bieg i już grzeje ale przy wyższych prędkościach to nie działa 
w czym szukać przyczyny? 
Silnik się dogrzewa cały czas mam stała temperaturę 88-96c 
Mam webasto i błąd pompki dodatkowej Webasto o ile to ma znaczenie do ogrzewania
Dodaje w załączniku schemat jaki mam

Screenshot_2025-10-18-15-03-46-361_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy

Może być, że dodatkowa pompka. U mnie pamiętam załączał webasto po odpaleniu na zimnym zawsze jak temperatury niskie.

Te temp około 90 to masz przy wyższych prędkościach też? Żadnych innych błedów nie ma?

Pompkę możesz podmienić na VAGową z tego co pamiętam, chyba pierbourg robi, dużo tańsze niż ori BMW/Webasto, a różnią się tylko wtyczką, tylko zwróć uwagę na kąty rurek wejścia wyjścia, muszą być zachowane (w jednej płaszczyźnie, inne są z wejściem od góry, wyjściem z boku - te chyba nie pasują), do tego kup wtyczkę odpowiednią i wystarczy kable przelutować pod nową, zabezpiecz gobrze termokurczką, bo warunki w nadkolu .

Opublikowano
  • Autor

Brak komunikacji z Webasto i pompka dodatkowa to błędy które mam od 3 lat generalnie wcześniej nie miałem problemu z ogrzewaniem ostatnio z ciekawości sprawdzałem bezpieczniki i w bagażniku bezpiecznik od Webasto byl spalony wymieniłem na nowy raczej przez ostatnie 3 lata też był spalony ponieważ zawsze miałem brak komunikacji z Webasto 

Temperatura przy wyższych predkoscisch nawet wzrasta do 98c jak puszczę gaz i schamuje do 70kmh ogrzewanie wraca po czym jazda z stałą prędkością i brak znów.. 

Raczej kupie taka pompkę jak ma być żeby szybko tylko przełożyć coś jeszcze może powodować takie objawy?

Edytowane przez lasica0013

Opublikowano
  • Autor

Dziś zrobiłem trasę testując wszystko co się dało generalnie bieg i prędkość nie ma znaczenia ogrzewanie jest tylko do 1500 obrotów silnika powyżej ogrzewania nie mam 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Trochę dziwne, że jest to związane z obrotami silnika. Wyklucza to raczej zawory sterujące.

A co z kołem pasowym i pompą wody albo paskiem? Wszystko tam sprawne?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mo\e być zerwane koło wirnika pompy wody.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor

Generalnie jestem po wymianie silnika wymieniałem wszytko do okola paski są nowe koło pasowe jest w bardzo dobrym stanie pompa wody termostat wymieniałem bo zaczął się gotować więc chciałem napewno wyeliminować wszelkie problemy z chłodzeniem ale okazało się że blok pęk po wymianie słupka jak robiłem trasę przy pełnym słońcu ok 30 35c temperatura pokazywala mi 96c jadąc cały czas 140kmh przy 1900 obrotach 

Chyba że naprawdę pompa wody może kręcić wirnikiem powyżej 1500 obrotów mam jeszcze stara pompa która przyjechała 35 tys km i wygląda bardzo dobrze więc ja podmienie 

Zamowilem jeszcze dodatkowa pompę wody do Webasto wymienię w weekend 

Wydaje mi się że koniec końców ona powoduje ta bolączkę ponieważ inne 530d jak nie mają Webasto mają na podłużnicy dodatkowa pompkę wody która zamówiłem i się okazało że u mnie jej nie widocznie sama pompa wody na silniku nie daje rady robić takiego obiegu wody i przeważnie jak zanika ogrzewanie lub jest bardzo słabe wymieniają ta właśnie pompkę i nagle wraca ogrzewanie u mnie może wirnik stać i zakłócać przepływ lub np się zacina jak dostanę obciążenia 

Opublikowano

Ta druga pompa elektryczna jest bo nagrzewnica jest hybrydowa, tzn. na nagrzewnicy masz grzałkę elektryczna aby szybciej szyby i całe auto nagrzać. Jak auto zimne, włączasz zapłon (tylko zapłon, bez odpalania silnika) i uruchamiasz panel klimy na grzanie, to ta pompa elektryczna i grzałka w nagrzewnicy się załączają. Tylko nie wiem czy jak odpalasz silnik to pompa elektryczna się wyłącza, czy dalej wspomaga obieg wraz z pompą główną na pasku.

Opublikowano
  • Autor

Mam tylko jedną pompkę według schematów i vinu jest tylko od Webasto wczoraj ja wymieniłem błąd od pompki Webasto jest dalej więc nie działa zostało mi zregenerować moduł Webasto problem jak był tak był 1500 obrotów przekraczam tracę ciepło .. 

Opublikowano

Źle sprecyzowałem, chodziło mi o twoją wcześniejszą wypowiedz odnośnie Bmw bez webasto. Ja nie mam webasto i mam tą dodatkową pompę.

W dniu 22.10.2025 o 05:27, lasica0013 napisał(a):

Wydaje mi się że koniec końców ona powoduje ta bolączkę ponieważ inne 530d jak nie mają Webasto mają na podłużnicy dodatkowa pompkę wody która zamówiłem i się okazało że u mnie jej nie widocznie sama pompa wody na silniku nie daje rady robić takiego obiegu wody i przeważnie jak zanika ogrzewanie lub jest bardzo słabe wymieniają ta właśnie pompkę i nagle wraca ogrzewanie u mnie może wirnik stać i zakłócać przepływ lub np się zacina jak dostanę obciążenia 

Chciałem wyjaśnić po co ta pompa.

Opublikowano
  • Autor

Mnie to teraz ciekawi czy jak zregeneruje Webasto to ta pompa działa cały czas czy tylko jak działa Webasto bo z tego co pamiętam Webasto już miałem uszkodzone 3 lata temu nigdy nie działało 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witaj w klubie. Mam webasto i problem z ogrzewaniem od jakiegoś czasu. Webasto nie działało jak kupiłem auto, ogrzewanie ok. Jakiś czas temu zaczęły się jazdy. Wariuje klima i ogrzewanie. Elektrozawory( już 3szt.), pompka webasta ( tylko ten błąd jest u mnie ) wymienione. Webasto naprawione włącznie z wymianą sterownika, nagrzewnica wyciągnięta- przejrzana-wszystko ok. Podmieniony panel klimy z działającego auta, 2 kolejne z allegro i cały czas bez efektów. Jedyny błąd to : dodatkowa pompa wody, ta w nadkolu k.webasta. Zasilanie do niej idzie ze sterownika webasta, zasilania brak. Brak również zasilania pompki paliwa webasta. Pytanie: czy sterownik klimatyzacji od samochodu bez webasta pasuje czy musi być dedykowany? Bo tylko w sterowniku klimatyzacji występuje błąd tej cholernej pompki.

Opublikowano

Webasto nie jest zablokowane. Pompka nie jest uwalona.  Temat przeczytany. Obecnie czekam na panel klimy z numerami od mojego fabrycznego panelu.

Opublikowano
  • Moderatorzy

A pompkę na jaką wymieniałeś? Oryginalna bmw, jakiś zamiennik, czy używka?

Może jeszcze pomysł, jak wymieniłeś steronik, może go trzeba zakodować od nowa? 

Opublikowano

Podłączę się pod temat. U mnie błąd taki :

IHKA (zintegrowany automatyczny system ogrzewania i klimatyzacji)

00E71D

Mechanik chce sprawdzić tą pompkę na krotko czy jest sprawna ale jej nie może namierzyć. Gdzie namierzyć ta pompkę od webasto? 

Opublikowano
  • Moderatorzy
3 godziny temu, Slimak napisał(a):

00E71D

ISTA, w procedurze testowej:

Sprawdź następujące możliwe przyczyny usterek:
- Uszkodzony bezpiecznik F29
- Uszkodzone linie/połączenia wtykowe
- Przerwane połączenie magistrali z KGM

Opublikowano
W dniu 23.01.2026 o 11:39, madseason napisał(a):

A pompkę na jaką wymieniałeś? Oryginalna bmw, jakiś zamiennik, czy używka?

Może jeszcze pomysł, jak wymieniłeś steronik, może go trzeba zakodować od nowa? 

Pompka zamiennik, jutro będzie oryginał. Sterownik webasta komunikuje się z kompem i świeci na zielono.

Opublikowano
  • Moderatorzy
6 godzin temu, jacek1296 napisał(a):

Pompka zamiennik, jutro będzie oryginał.

U mnie działało na Pierburgu, który wyglądał identycznie, tylko wtyczka inna, więc kable drutowałem.

Opublikowano

Pompka działa można ją wysterować ze sterownika webasta. Cały czas jest błąd tej pompki  w sterowniku klimy( ihka) i nie można go usunąć. Z tego sterownika nie można uruchomić tej pompki. Tak jakby ihka jej nie widział. Czy przewody ze sterownika webasta idą prosto do sterownika klimy czy jeszcze gdzieś zahaczają? Która wtyczka w steroniku klimy idzie do webasta?

Opublikowano
  • Moderatorzy
Cytat

Zasilanie do niej idzie ze sterownika webasta, zasilania brak. Brak również zasilania pompki paliwa webasta.

Założyłeś już tą nową kolejną pompkę? Jeśli tak to może jednak coś ze sterownikiem nie tak skoro nie daje prądu na pompki? Albo po zmianie sterownika trzeba go zakodować?

@speed1211 Ty chyba masz doświadczenie z dokładaniem webasta.

Opublikowano

Pompka działa, webasto można uruchomić, ale tylko z kompa. Z idriva nie da rady. Błąd pompki w ihka cały czas jest i nie daje się usunąć. Wysterować pompki z z kompa przez ihka nie można.

Opublikowano

A czy moduł komfortu może tu coś bruździć?