Skocz do zawartości

e61 centralny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taką sytuację....nie działa mi zamykanie i otwieranie z pilota. Przetrzepałem bezpieczniki i okazało się że brak zabezpieczenia alarmu. Bezpiecznik włożyłem i teraz mam tak: Auto otwieram z kluczyka - nic się nie dzieje. Jak tylko otworzę mechanicznie drzwi, wzbudza się alarm. Przestaje wyć, dy zbliżę klucz do otworu - stacyjki....

pruć wiązkę idącą do blendy i do alarmu, czy to wina akumulatorka w kluczach (oba nie działają) Auto jest z 2006 roku.. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
35 minut temu, 520i napisał(a):

Bezpiecznik włożyłem i teraz mam tak: Auto otwieram z kluczyka - nic się nie dzieje.

To znaczy otwierasz pilotem?

36 minut temu, 520i napisał(a):

Jak tylko otworzę mechanicznie drzwi, wzbudza się alarm. Przestaje wyć, dy zbliżę klucz do otworu - stacyjki....

Mam tak samo zamek nie wyłącza alarmu. To samo widziałem w e39 więc to raczej jest normalne.

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

To znaczy otwierasz pilotem?

nie, otwieram tym okrojonym kluczem który jest włożony w pilota....wsadzam go do dziurki w klace  i przekręcam go, gdy otworzę ręką drzwi -alarm wyje. Gdy zbliżę klucz z pilotem do stacyjki - alarm przestaje wyć.

12 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Mam tak samo zamek nie wyłącza alarmu. To samo widziałem w e39 więc to raczej jest normalne.

Nie może być normalne.. To po co na pilocie jest przycisk deaktywacji alarmu, skoro ten przycisk nie działa..... na pewno nie dla ozdoby...

To samo dotyczy zamknięcia auta z pilota -nie działa i otwarcia bagażnika - także nie działa....

nie sądzę aby te przyciski były dla ozdoby... 

Opublikowano
  • Autor

to nie wina baterii w pilocie. jednego otworzyłem. bateria ma około 3.27V.

Trzeba szukać pod blendą bagażnika w wiązce....

to chyba ten temat

Edytowane przez 520i

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@520i już zajarzyłem, tak właśnie jest w BMW u mnie działa to dokładnie tak samo tylko ja mam stary typ kluczyka i muszę włączyć zapłon żeby alarm się wyłączył. A ten temat co zacytowałeś to jest prawdopodobnie twój problem 

Opublikowano

W F30 tez jak zamkne auto pilotem, a otworze grotem to alarm zaczyna wyć. Zamek w drzwiach nie steruje alarmem i dlatego.

Zrzut z instrukcji obsługi E60/E61:

image.png.552408650c986daef55f6a976a00a26d.png

Opublikowano
  • Autor

KucaQ, wszystko pięknie, tylko ja nie mam standardowej stacyjki a otwór na klucz- alarm w kolumnie kierowniczej i przycisk start-stop na desce rozdzielczej.....

I jeszcze jedno. Przyciski na pilocie. nie uzbrajają alarmu, nie rozbrajają alarmu i nie otwierają bagażnika więc tak czy siak i tak muszę zajrzeć do wiązki. A, że będę wymieniał głośniki (oryginały są do d...py a nie do słuchania muzyki - mają 10 cm średnicy, zamieniam je na 13 cm), to spojrzę i na wiązkę...

Opublikowano
14 godzin temu, 520i napisał(a):

KucaQ, wszystko pięknie, tylko ja nie mam standardowej stacyjki a otwór na klucz- alarm w kolumnie kierowniczej i przycisk start-stop na desce rozdzielczej.....

A co to zmienia czy masz stacyjke czy slot? Zapłon to zapłon.

W F30 to ani slotu ani stacyjki nie ma, a jakoś zapłon można włączyć i silnik odpalić 🙃

Skoro akumulatorki w pilotach sprawne to albo wiązka, albo diversity. Innej opcji już nie ma. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 20.10.2025 o 08:47, KucaQ napisał(a):

albo wiązka, albo diversity

dlatego napisałem, że będę to sprawdzał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany. Winnym okazał się zimny lut na płytce i zielenina....

Pod tym beżowym pudełkiem kryjącym płytkę drukowaną, była woda. Trzeba zasilikonować to czarne wieczko i wejście wtyczek do tego pudła.

Na drugim zdjęciu widać zieleninę we wtyczce. próbowałem ją rozłączyć, ale za diabła nie chciała wyjść, więc psiknąłem wd40.

Na trzecim zdjęciu widać zimny lut. Prawy górny w tej szerokiej wtyczce. Dotknąłem lutownicą z odrobiną kalafonii i cyną. Poskładałem to do kupy i zadziałało. jutro użyję silikonu na to czarne pudełko ( W Stavanger nie pada deszcz od kilku dni :-), więc można robić). Jeśli alarm będzie działał....

IMG_20251123_135103.jpg

IMG_20251123_140619.jpg

IMG_20251123_141404.jpg

Opublikowano
  • Autor

no i się nacieszyłem.... dziś przestał działać....

chyba tą płytkę czeka lot do kraju na święta i serwis przelutowania..

Opublikowano
  • Autor

Ma ktoś jakiś schemat tego alarmu? Oprócz tej płytki którą wezmę do chaty, sprawdziłbym pozostałe części tego ustrojstwa, ale nie ma schematu

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

dziś, przez przypadek dotknąłem na kluczyku zamykanie auta, i jakież było moje zdziwienie - alarm zamknął auto i działa.... 

Tak sam z siebie.... wnioskuję że gdzieś jest niestyk (masa?). Ale gdzie? ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać??

Opublikowano

Sterownik diversity w e61 lubi robić takie jaja  to znany temat , problem możesz mieć też z anteną która jest wbudowana w tylnym spojlerze nad szybą . To już jest elektronika ja odesłałem sterownik do naprawy po czym okazało się że jaja robiła antena 😉 życie ...Problem może być też z tylną wiązką przy zawiasie ,tam te kable się łamią ,raz łączy raz nie dyskoteka ,ja naprawiałem połamane kable i udało się jest teraz spokój  .

Edytowane przez PYsiore

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, PYsiore napisał(a):

problem możesz mieć też z anteną

rozwiń temat jak możesz?

sterownik, już ogarnąłem -polutowałem we własnym zakresie zimne luty. Jak się okazuje - prawidłowo polutowałem bo działało i teraz znowu działa.

problem najprawdopodobniej w antenie.

wiązkę wykluczam - tyle razy ile ja otwieram klapę - bmw tego nie przewidziało, więc to nie wiązka.

Opublikowano

Nie jestem elektronikiem i fachowych rad CI nie udzielę jak to pomierzyć itd .Ja kupiłem używany spojler ponieważ mój centralny działał dopiero gdy zblizyłem kluczyk do spojlera , po wymianie działa ok z dalszej odległości .Coś padło w tej antenie a wcześnie tak jak pisałem diversiti było  w naprawie i musiałem polutować wiązkę z lewej strony dopiero wtedy wszystko zaczęło działać jak należy .

Opublikowano
  • Autor

znalazłem kilka filmików na YT traktujących o tym problemie. Wiem jak się dobrać do wiązki (muszę poczekać bo mrozy są, a w garażu rozbebeszona X5 -prawa półoś. Wiązkę raczej wykluczam - narzędzia do pracy mam w bagażniku i klapę lub szybę otwieram 5-8 razy dziennie. Nie sądzę aby kable tak si≤ę ułożyły że teraz alarm działa.

Zrobi się cieplej to rozbebeszę kontrolnie wiązkę (kamera cofania już leży i czeka na montaż, więc i tak muszę klapę rozbebeszyć - czekam na radio z androidem). Rozbiorę spoiler to pomierzę prądy we wtyczce, ale to, jak się ociepli lub jak X5 wyjedzie z garażu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

nic nie zrobiłem z zaplanowanych rzeczy, a alarm zaczął działać. Jak to wytłumaczyć.?  Spoiler rozbiorę i sprawdzę, ale dopiero po 11. marca kiedy auto wróci z ASO BMW  w Stavanger. Zgłosiłem go na Recala związanego z kablami do akumulatora...

Edytowane przez 520i