Skocz do zawartości

retrofit telefonu BMW E39 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. dołożyłem telefon Motoroli wraz z całą wiązką z samochodu z 1999r. 

samochód mam z roku 2001r. a moduł nawigacji MK4 z 2003r.

niestety po poprawnym podłączeniu wiązek w bagażniku telefon nie łączy się z modułem nawigacji i nie wyświetla się w menu (przez co również nie działa tryb głośnomówiący). sam telefon działa dobrze. 

w czym może być problem? trzeba go kodować? czy niestety przedliftowy telefon nie połączy się z MK4? 

IMG_8693.jpeg

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zobacz INPA czy widać ten moduł.

BTW, nie lepiej było dołożyć BT i sparować ze smartfonem ?

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Fuser napisał(a):

jutro sprawdzę inpa,pasoft oraz ncs. co do BT, zależało mi na starodawnej słuchawce. aby działało i miało klimat, może gorzej z komfortem ale cóż 🙂 zawsze coś

Opublikowano
  • Moderatorzy

Pasoft tak, NCS nie zadziała, bo musisz mieć dopisany do auta kod ZCS tego modułu, żeby wejść w jego ustawienia. 

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, Fuser napisał(a):

więc tak. inpa/pa-soft nie komunikuje się z modułem, nie istnieje on. 

zauważyłem jedną różnice, przewód i-bus w wiązce telefonu którą włożyłem do samochodu ma kolor żółto-czarny (sygnał dochodzi). a nie biały w żółte paski. nabyłem również moduły z 2000r, nic się nie zmieniaIMG_9074.thumb.jpeg.9063853beb0e05de81402688eb84bd4b.jpeg

przewód i-bus wpiąłem pod wiązkę radia (bm24). może w tym tkwi problem?

Opublikowano
  • Autor
52 minuty temu, Mariusz71s napisał(a):

więc tak. inpa/pa-soft nie komunikuje się z modułem, nie istnieje on. 

zauważyłem jedną różnice, przewód i-bus w wiązce telefonu którą włożyłem do samochodu ma kolor żółto-czarny (sygnał dochodzi). a nie biały w żółte paski. nabyłem również moduły z 2000r, nic się nie zmieniaIMG_9074.thumb.jpeg.9063853beb0e05de81402688eb84bd4b.jpeg

przewód i-bus wpiąłem pod wiązkę radia (bm24). może w tym tkwi problem?

aktualizacja - podpiąłem i-bus na krótko pod panel klimatyzacji manulanej (tak samo mam podłączony panel grzanych foteli i działa) niestety nadal nie ma komunikacji... jedyne według mnie racjonalne wyjaśnienie to wtyk RJ w podłokietniku który może nie kontaktować. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Albo problem z zasilaniem albo moduł uszkodzony.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, szumrak napisał(a):

Albo problem z zasilaniem albo moduł uszkodzony.

zasilanie jest dobre, wszystko połączone zgodnie ze schematami. uruchamia się po zapłonie samoczynnie, mute, podświetlenie również działa. co do modułów. mam po dwie sztuki (pod podłokietnikiem i w bagażniku) na obu dzieje się tak samo 🥲 może akurat mam szczęście że wszystkie są felerne

Opublikowano

Mala szansa że oba felerne. szukałabym dalej błędu po stronie montażu/kodowania. Telefon nie trzeba było dopisać w BM? już nie pamiętam.

U siebie usuwalem telefon. Też mi się podobała słuchawka jednak ten telefon obsługuje tylko siec 2generacji? To już prawie nigdzie nie działa. Drugi powód to wolę mieć schowek. 

Co to za moduł prawy dolny róg? Tego nie pamiętam. Jak chcesz mój moduł to się odezwij.  Słuchawka jak nie stykała na wtyczce to wcale się nie zapalała u mnie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 16.10.2025 o 22:54, Mariusz71s napisał(a):

zasilanie jest dobre, wszystko połączone zgodnie ze schematami. uruchamia się po zapłonie samoczynnie, mute, podświetlenie również działa. co do modułów. mam po dwie sztuki (pod podłokietnikiem i w bagażniku) na obu dzieje się tak samo 🥲 może akurat mam szczęście że wszystkie są felerne

Z jakiego schematu korzystałeś?

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, szumrak napisał(a):

Z jakiego schematu korzystałeś?

BMW WDS oraz poradnik z YouTube. jest tam 10 przewodów na krzyż więc nie jest ciężko podłączyć dobrze

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A może jednak, napisz co gdzie podłączyłeś i się sprawdzi.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.10.2025 o 20:31, szumrak napisał(a):

A może jednak, napisz co gdzie podłączyłeś i się sprawdzi.

Pin1 stałe +12v - czerwono pomarańczowy- bagażnik bezpiecznik 10A

Pin2 zasilanie +12v po zapłonie - fioletowo biały - radio pin 5

Pin4 i-bus  - biało siwy z żółtymi kreskami - radio pin 7 (testowany również poprzez podłączenie do panelu klimy) 

Pin 5 podświetlanie czyli 12v - szaro czerwony - radio pin 13

Pin7  masa - brązowo czarny

Pin 8 mute - biało brązowy - radio pin 4,

Pin9 i pin 10 audio czyli głośniki - czarno biały i czarno brązowy (głośnik nokii schowany pod deską)

Pin 11 Tel ON/OFF (speed signal) - zielono biały - radio pin 10.

PS - myślałem czy może telefon nie komunikuje się z resztą przez moduł nawigacji MK4? może musiałbym poszukać starszego MK3 i wtedy wyświetli się na ekranie i będzie się komunikował?

Edytowane przez Mariusz71s
pomysł

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pin 11 to TELON w bm54 pin 11, w BM24 pin 10, lub zwykły wzmacniacz kość X18772 pin15. Nie masz podłączonego pinu 3 - speed signal. Jaki masz rocznik produkcji auta, najlepiej z miesiącem. Jakie radio, czy jest wzmacniacz, dsp, czytnik navi, tuner tv?

Screenshot_2025-10-24-22-03-27-737_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Telefon powinien się pokazać na ekranie bez żadnego kodowania. Jak otworzysz bagażnik , to poczekaj aż zgaśnie dioda na czytniku i wyjmij z niego wtyczki tak na godzinę, możliwe że pomoże. To wygląda tak jakby kabel ibus nie był podłączony, sprawdź miernikiem ciągłość przewodu.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja bym się podłączył jeszcze navcoderem bezpośrednio pod ten ibus

Opublikowano
  • Autor
W dniu 24.10.2025 o 22:05, szumrak napisał(a):

Pin 11 to TELON w bm54 pin 11, w BM24 pin 10, lub zwykły wzmacniacz kość X18772 pin15. Nie masz podłączonego pinu 3 - speed signal. Jaki masz rocznik produkcji auta, najlepiej z miesiącem. Jakie radio, czy jest wzmacniacz, dsp, czytnik navi, tuner tv?

Screenshot_2025-10-24-22-03-27-737_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

zapomniałem dodać, speed signal podpięty

BM24 okrągłe piny - 2001/09 - navi mk3 (aktualnie mk4) - tuner TV 

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Telefon powinien się pokazać na ekranie bez żadnego kodowania. Jak otworzysz bagażnik , to poczekaj aż zgaśnie dioda na czytniku i wyjmij z niego wtyczki tak na godzinę, możliwe że pomoże. To wygląda tak jakby kabel ibus nie był podłączony, sprawdź miernikiem ciągłość przewodu.

sprawdzałem, jest. podłączone było również pod ibus panelu klimatyzacji. gdzie mam podłączony panel grzanych foteli (który się bez problemu komunikuje)

jedyne co przykuło moją uwagę (możliwe że było wcześniej...) migająca dioda czytnika nawigacji. najpierw świeci później miga kilka minut. nawigacja działa i nie zauważyłem żadnych awarii

Edytowane przez Mariusz71s

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak jak piszesz najpierwej dioda świeci, potem miga około 2 minut i usypia, i wtedy należy ją odłączyć. Gdyby nie usypiała miałbyś problemy z akumulatorem, chociaż przy codziennej jeździe można tego nie zauważyć. Nie otwierają drzwi, nie wkładaj kluczyka do stacyjki tylko otwórz bagażnik i po około 2 minutach powinna się uśpić i wtedy ją odłącz. Jest nadzieja że to coś zmieni. Czasami po zmianie modułu np Tv dzieją się z obrazem różne rzeczy i odłączenie pomaga. Wysyłałem koledze szumrak fotki i filmiki jakie jaja miałem w aucie jak znalazłem ramkę którą wysyła wzmacniacz DSP i wysłałem programem navcoder. Na monitorze miałem DSP, mogłem wejść w jego ustawienia, ale dźwięk stał na jednym poziomie i nic się nie dało z tym zrobić 🤣. Dopiero odłączenie akumulatora pomogło.

Dodaje fotki, opcja DSP w aucie bez fizycznego procesora. Nawet odpięcie czytnika nie pomagało żeby się tego pozbyć, dopiero odłączenie akumulatora załatwiło sprawę.

IMG_20240209_162448.jpg

IMG_20240209_162441.jpg

IMG-20240209-WA0006.jpeg

Edytowane przez piotr520

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Tak jak piszesz najpierwej dioda świeci, potem miga około 2 minut i usypia, i wtedy należy ją odłączyć. Gdyby nie usypiała miałbyś problemy z akumulatorem, chociaż przy codziennej jeździe można tego nie zauważyć. Nie otwierają drzwi, nie wkładaj kluczyka do stacyjki tylko otwórz bagażnik i po około 2 minutach powinna się uśpić i wtedy ją odłącz. Jest nadzieja że to coś zmieni. Czasami po zmianie modułu np Tv dzieją się z obrazem różne rzeczy i odłączenie pomaga. Wysyłałem koledze szumrak fotki i filmiki jakie jaja miałem w aucie jak znalazłem ramkę którą wysyła wzmacniacz DSP i wysłałem programem navcoder. Na monitorze miałem DSP, mogłem wejść w jego ustawienia, ale dźwięk stał na jednym poziomie i nic się nie dało z tym zrobić 🤣. Dopiero odłączenie akumulatora pomogło.

Dodaje fotki, opcja DSP w aucie bez fizycznego procesora. Nawet odpięcie czytnika nie pomagało żeby się tego pozbyć, dopiero odłączenie akumulatora załatwiło sprawę.

IMG_20240209_162448.jpg

IMG_20240209_162441.jpg

IMG-20240209-WA0006.jpeg

w przyszłym tygodniu zamówię navcoder, bo i tak muszę przez to że nie mogę wybierać stacji radiowych przez zmianę czytnika. zobaczymy 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale co chcesz zamówić? Kabel ten co do inpy i navcoder z chomika.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak pisze szumrak, potrzebujesz tylko navcodera znaleźć, a na początek proponuję po prostu klemy odłączyć na pół godziny i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, szumrak napisał(a):

Ale co chcesz zamówić? Kabel ten co do inpy i navcoder z chomika.

serio 😲 myślałem że muszę zakupić to: 

IMG_9285.webp

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest do radia na androidzie żeby mieć podgląd do parametrów auta, włączyć kierunki autostradowe itp

Opublikowano

Navcoder działa przez obd? Przyznam że wpinałem się przez ibus