Skocz do zawartości

X5M Competition / RSQ8 Performance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 13:32, BigCactus napisał(a):

Trochę potwierdza się to co pisałem, że gdybym nie miał obecnego X5M, pewnie zamówiłbym obecne X5M LCI, a tak zdecydowałem się na zmianę. Powodzenia w zakupie - ja do zamówienia miałem parę pkt powyżej 20%.

Ale mówisz o rabacie gdy brałeś swoje M50d, czy to jakaś aktualna oferta na X5M LCI ? Plac, czy konfig ?

• Odpowiedzi 56
  • Wyświetleń 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Po ponad 4 latach zakończyłem użytkowanie X5M Competition: ponad 180.000km bez ŻADNEJ awarii silnika, etc. Auto mnie nigdy nie zawiodło, nigdy nie stanęło, nigdy nie wzywałem assistance, etc.

• Witajcie 🙂 Kilka lat mnie tutaj nie było, a gdy przyszedł czas na zmianę samochodu, od razu trafiam na zacny wątek 🙂 @BigCactus 5 lat minęło jak ręką odjął, gdy rozmawialiśmy o G05 m50d - ta

• Cayenne ma GTS 500KM i porównywałbym go do M60i czy SQ8. Mocniejszy silnik to już hybryda v8 w cayenne.   btw problem jest w tym, że x5 jest bardzo udanym samochodem i ciężko znaleźć zd

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
27 minut temu, wilqkrk napisał(a):

Ale mówisz o rabacie gdy brałeś swoje M50d, czy to jakaś aktualna oferta na X5M LCI ? Plac, czy konfig ?

Teraz jak rozważałem X5M LCI - do zamówienia. Tylko byłoby to kolejne X5M od tego samego Sprzedawcy.

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 11:11, BigCactus napisał(a):

Po ponad 4 latach zakończyłem użytkowanie X5M Competition:

• ponad 180.000km bez ŻADNEJ awarii silnika, etc. Auto mnie nigdy nie zawiodło, nigdy nie stanęło, nigdy nie wzywałem assistance, etc.
  • dużo czytałem o silnikach V8 BMW przed zakupem i jak zwykle potwierdziło się - jak dbasz, tak masz
  • nigdy nie dolałem grama oleju do silnika, nie wymieniłem żadnego elementu zawieszenia (tu po raz kolejny widzę, że jeśli bierze się zawieszenia sportowe, to są one dużo trwalsze od standardowych)
  • samochód od pierwszego do ostatniego dnia zawsze wywoływał uśmiech na mojej twarzy 😉
  • gorąco polecam ten model każdemu, kto najzwyczajniej nie jeździ tylko z punktu A do B, ale kto po prostu lubi jeździć samochodem i ma jakąś żyłkę/umiejętności do jazdy 😉. Samochód jest super responsywny, jeśli tego potrzebujemy hard corowy ale przewidywalny, świetny także w zimie co nie zawsze przy M-kach jest jednoznaczne, świetny w trasach. Dla mnie idealny daily car dla osoby mającej rodzinę, która chce mieć tylko 1 samochód do wszystkiego
  • jeździłem G05 i F95 to nie jest G05 z mocniejszym silnikiem (jak M50/M60i) - widać pracę inżynierów, sztywność nadwozia, prowadzenie - wiesz za co dopłacasz
  • zmieniałem olej zawsze 2 dodatkowe razy między przeglądami (czyli pewnie co 7-9k km), co drugą wymianę opon robiłem dla pewności geometrię - polecam podobne interwały
  • jako wady samochodu wymieniłbym przednią szybę, która lubi łapać kamyki/odpryski, średnią ilość miejsca na tylnej kanapie i klimatyzację, która działa jak dla mnie mało intuicyjnie i gdzie auto nie znaczy auto  😉. Czyli rzeczy w sumie bez dużego znaczenia. Bardzo miło będę wspominał to autko i jeśli BMW opanuje się z designem na pewno wrócę do jakiejś M-ki.

Ja najechałem swoim m50i 170 tysięcy i raz zerwał się pasek i poharatał mi graty w środku. Potrzebna była laweta. Awarii miałem naprawdę sporo - to moje pierwsze BMW i z opiekunem przez te 4 lata widziałem się zbyt często. 

teraz myślę o x5 m ale czy to jest takie zawieszenie jak w moim obecnym aucie ( bez pnemumatyki) boję się trochę że będzie twardo. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Będzie bardzo twardo, chociaż po twoim M50i bez pneumatyki powinieneś się odnaleźć 🙂 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
27 minut temu, RyszardOchu napisał(a):

Ja najechałem swoim m50i 170 tysięcy i raz zerwał się pasek i poharatał mi graty w środku. Potrzebna była laweta. Awarii miałem naprawdę sporo - to moje pierwsze BMW i z opiekunem przez te 4 lata widziałem się zbyt często. 

teraz myślę o x5 m ale czy to jest takie zawieszenie jak w moim obecnym aucie ( bez pnemumatyki) boję się trochę że będzie twardo. 

Ulala - co prawda u mnie był silnik S63 a u Ciebie N63 ale i tak dwa różne doświadczenia z samochodem.

Jesli miales zawieszenie M Performance to bardzo podobne - tylko w Mce jest dużo dodatkowych wzmocnień, przez co auto jest jeszcze dużo bardziej sztywne. Pytanie czy miałeś M Performance. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Otóż nie do końca 

Zawieszenie M Performance w M50/60i jest tak samo komfortowe jak podstawowe zawieszenie we wszystkich innych X5. Swego czasu była opcja pozwalająca dokupić “m performance” w sklepie online BMW… można wnioskować z tego, że graty mechaniczne we wszystkich wersjach są bardzo podobne (sprężyny, amortyzatory, drążki, panewki / bushings, etc.)

Jedynie w wersjach M Performance Pro M50/M60i dodatkowo montowane są aktywne stabilizatory redukujące przechyły, które jednak w żaden sposób nie wpływają na komfort resorowania 

W X5M inne jest wszystko — inne sprężyny, amortyzatory, wahacze, drążki, panewki, nawet geometria kół, wysokość zawieszenia, stabilizatory, a także dodatkowe elementy usztywniające całą konstrukcję. Ja byłem zachwycony, kiedy jeden kolega z forum dał się przejechać. Jednak myślę, że dla wielu osób w pierwszym zetknięciu z takim zawieszeniem mogłoby się wydawać, że jest twardo

Tylko z tymi zawieszeniam w emkach jest jak z pantoflami. Na początku wydają się obce/twarde/niewygodne. Za to po niedługim czasie robią się fantastycznie dopasowane i nie chce się ich zamienić na nic innego. Ja mam tak samo z moją małą czarną. Coś, co uznawałem na początku za objawy jazdy wozem drabiniastym, teraz doceniam i lubię, bo dostarcza dużo więcej frajdy i ogólnego poczucia kontroli nad samochodem. Plus, z czasem, zawieszenie też lekko mięknie i następuje wzajemne ułożenie się wszystkiego. Uważam obecne M3 za mega komfortowy samochód — a X5M to jest o wiele mniej bezkompromisowe, zatem bez porównania bardziej komfortowe. I myślę, że nie jestem odosobniony w takiej opinii — tylko trzeba dać sobie czas na nauczenie się i docenienie tego, co dostaje się w zamian za “utratę” części komfortu oferowanego przez wersje podstawowe (już nie wspomnę o pneumatyce)

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
3 godziny temu, RyszardOchu napisał(a):

Po oglądnięciu wszystkich testów X5M na YT, byłem mocno zaniepokojony tym twardym zawiasem, sęk w tym że każdy tester bierze pod uwagę tylko i wyłącznie fakt, że to SUV, a SUV z natury "musi" być ultra komfortowy. Gdybyś porównał ten zawias do M3/M4/M5 to byłoby już całkiem podobnie, a nawet bardziej komfortowo, zwłaszcza porównując do M3/M4. Po pierwszej jeździe testowej - dłuższej, również po nierównościach, stwierdziłem że jest bardzo spoko, kwestia przyzwyczajenia, a na ogromny plus niwelacja przechyłów.

@maciek_w nic dodać, nic ująć, podpisuje się pod tym co napisałeś.