Skocz do zawartości

Klimatyzacja, ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

E60 530d rok 2004

Od kilku dni zaczął się problem.

Ze wszystkich nawiewów pięknie chłodzi, a na nogi z przodu wali wrzątkiem.

Muszę ona pokrętła temperatury przekręcić na max temperatura i powrót do minimalnej 16 i wyłącza na czas pewien i po bliżej nieokreślonym czasie ponownie to samo.

W czym problem? Jez?

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, madseason napisał(a):

Odłącz czujnik AUC (jakości powietrza) pod maską koło wlotu powietrza. Możliwe, że od tego wariuje.

w sumie niedawno go kupiłem. bimmer ne pokazuje błedu czujnika. Odłoczyć nie zaszkodzi. Sądziłem, że jeż głupieje

Opublikowano
  • Autor

nic to nie dało

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 7.08.2025 o 21:12, kamerdyner napisał(a):

W czym problem? Jez?

W dniu 7.08.2025 o 22:23, kamerdyner napisał(a):

Sądziłem, że jeż głupieje

Jeż jest od siły nadmuchu tylko i wyłącznie nie ma nic wspólnego z temperaturą powietrza jaka leci z kratek nawiewu. Ten twój problem jest dość absurdalny bo w BMW jest zawór do nagrzewnicy i teoretycznie że wszystkich kratek powinno lecieć gorące powietrze jak się uszkodzi jedyne co mi przychodzi do głowy to uwalony panel klimy włączający ogrzewanie jak ustawisz nawiew na nogi ale to tylko nie sprawdzony przeze mnie domysł.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Jeż jest od siły nadmuchu tylko i wyłącznie nie ma nic wspólnego z temperaturą powietrza jaka leci z kratek nawiewu. Ten twój problem jest dość absurdalny bo w BMW jest zawór do nagrzewnicy i teoretycznie że wszystkich kratek powinno lecieć gorące powietrze jak się uszkodzi jedyne co mi przychodzi do głowy to uwalony panel klimy włączający ogrzewanie jak ustawisz nawiew na nogi ale to tylko nie sprawdzony przeze mnie domysł.

Znam budowę bmw i układów ale to zagadnienie mnie otumaniło. Nie znam przyczyny, dla których TYLKO na nogi wali ukrop, a kratki i nadmuch na szyby jest tak chłodny, jak "daje" klimatyzacja

Opublikowano
  • Autor

dla potomnych.

Winnym jest zawór trójdrożny(trójdrogowy)-(elektrozawór) nagrzewnicy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

no niestety za wcześnie się podnieciłem.

Nadal mam kłopot. elektrozawór nowy fabrycznie. A nadal albo na szybę pasażera i nogi pasażera albo na szybę pasażera i nogi kierowcy albo szyba kierowcy i no kierowcy. Jednym słowem żyje własnym życiem.

W czym problem? W panelu klimatyzacji?

Zawór nowy. Czujnok AUC nowy fabryka.

Opublikowano
  • Autor

zauważyłem jeszcze jedno. 

Gdy jadę bez klimy rzadziej lub wcale niemal nie występuje problem. z klimą na 1000000% zacznie grzać pełną pi....dą czyli tyle ile płyn ma.

i potrafi grzać stronami. lewa tak, prawa nie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie bo mnie chu.....strzeli.

Zawory już 2 zmieniłem.

Panel klimatyzacji.

Czujnik auc

Czujnik zaparowania przedniej szyby.

A nadal wali ukropem na szybę i nogi lub tylko na szybę. Lub tylko stronę pasażera grzeje ukropem lub kierowcy. Lub po skosie.

Trzeba jeździć z otwartą szybą bo nie da się wytrzymać.

Byłem na kompie. Żadnych błędów! Ani klimy, ani klap,ani czujników.

Pewien koleś zasugerował,że Android,którego zamontowałem może dawać takie durnoty. Ale gdzie Android do ogrzewania???

Android mam 3ci rok,a problem od sierpnia.

Pomocy!

Opublikowano
6 minut temu, kamerdyner napisał(a):

Ale gdzie Android do ogrzewania???

W idrive masz mozliwośc sterowania dystrybucją wentylacji. A Android jest wpięty w fabryczną wiązkę. 

Więc może to byc pewien trop. Odłącz go testowo i sprawdź. Elektronika może zepsuć sie w każdej chwili i to, że masz Androida od 3 lat, nie oznacza że w sierpniu coś w nim nawaliło.

xAutomotive w przypadku flashowania skrzyni też zaleca odłączenie Androida na czas flashu, bo może zakłócić proces. A android do skrzyni ma mniej niż do ogrzewania 😉

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, KucaQ napisał(a):

W idrive masz mozliwośc sterowania dystrybucją wentylacji. A Android jest wpięty w fabryczną wiązkę. 

Więc może to byc pewien trop. Odłącz go testowo i sprawdź. Elektronika może zepsuć sie w każdej chwili i to, że masz Androida od 3 lat, nie oznacza że w sierpniu coś w nim nawaliło.

xAutomotive w przypadku flashowania skrzyni też zaleca odłączenie Androida na czas flashu, bo może zakłócić proces. A android do skrzyni ma mniej niż do ogrzewania 😉

Tzn całkiem wyjąć i wepchać fabryczne?

Opublikowano

Po prostu odepnij całkowicie wiązke od Androida. Na te kilka testowych dni jak pojeździsz bez ekranu to sie nic nie stanie.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 24.10.2025 o 18:44, KucaQ napisał(a):

Po prostu odepnij całkowicie wiązke od Androida. Na te kilka testowych dni jak pojeździsz bez ekranu to sie nic nie stanie.

Odpiąłem, wepchnąłem oryginalni nic. To samo.

Ale! Już w akcie desperacji,po 50 min jazdy w ten około 49st, przy otwartych oknach, wziąłem zwykła żabkę (klucz)i lekko popukałem w elektrozawór. I......zaczęło dmuchać chłodem. Gdy podkręciłem idrivem na "ciepłe kreski" znowu walił na full i znowu skręciłem na niebieskie kreski i nie chłodził. Postukałem w elektrozawór i znowu chłód.....

Stawiam na elektrozawór z tym,że już drugi kupiłem skv od tego samego sprzedawcy ,nowy,i drugi zwalony???

Opublikowano
13 godzin temu, kamerdyner napisał(a):

kupiłem skv

Myśle że problem leży dokładnie tu. 

SKV to badziewny chinol. Nic dziwnego że nie działa.

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Myśle że problem leży dokładnie tu. 

SKV to badziewny chinol. Nic dziwnego że nie działa.

a piszą w różnych miejscach,że fabrycznie montowany był na pierwszym montażu?

Opublikowano
19 godzin temu, kamerdyner napisał(a):

Jak oryginał niedostępny to sprawdź boscha.

Opublikowano
  • Autor

kupiłem zwykły, firmy "krzak z drutem" żeby tylko sprawdzić. No i działa poprawnie! nareszcie mogę sterować temperaturą, a nie pływać we własnym pocie

Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 22:40, kamerdyner napisał(a):

Nawet jesli tak jest (bo tego nie weryfikowałem) to nie zawsze pierwszy montaż = aftermarket. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Nawet jesli tak jest (bo tego nie weryfikowałem) to nie zawsze pierwszy montaż = aftermarket. 

A ja mam wrażenie że nawet jak kupujemy oryginał z serwisu to on już też nie jest jakościowo taki sam jak pierwszy montaż.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.10.2025 o 20:04, Krzyś111685053072 napisał(a):

A ja mam wrażenie że nawet jak kupujemy oryginał z serwisu to on już też nie jest jakościowo taki sam jak pierwszy montaż.

zaiste. tak czy owak tyc firma, kasa mała bo dla sprawdzenia i DZIAŁA!!!

Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 22:11, kamerdyner napisał(a):

zaiste. tak czy owak tyc firma, kasa mała bo dla sprawdzenia i DZIAŁA!!!

TYC - często kupuję światła tylne do busów flotowych z tej firmy i jakość jak na zamiennik, na pierwszy montaż po oryginale jest naprawdę OK. Nie wiedziałem że robią inne rzeczy niż reflektory i lampy.