Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka.

Za tydzień będę robił całonocną trasę przez Słowację,. Węgry i Chorwację. Głównie autostrady, ale z Rzeszowa do Słowacji i na samej Słowacji sporo zwykłych dróg.

Jak w takich warunkach (zwykłych jak i autostradowych), sprawdzają się w X5 LCI adaptacyjne LEDy? Mam te najlepsze dostępne w cenniku światła. Głównie mam obawy czy nie będę oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka. Czy to na zwykłych drogach, czy po drugiej stronie autostrady.

Z drugiej strony jechać na mijania całą noc też mi się nie uśmiecha.

Opublikowano
Godzinę temu, Lukxxx napisał(a):

Hejka.

Za tydzień będę robił całonocną trasę przez Słowację,. Węgry i Chorwację. Głównie autostrady, ale z Rzeszowa do Słowacji i na samej Słowacji sporo zwykłych dróg.

Jak w takich warunkach (zwykłych jak i autostradowych), sprawdzają się w X5 LCI adaptacyjne LEDy? Mam te najlepsze dostępne w cenniku światła. Głównie mam obawy czy nie będę oślepiał kierowców jadących z naprzeciwka. Czy to na zwykłych drogach, czy po drugiej stronie autostrady.

Z drugiej strony jechać na mijania całą noc też mi się nie uśmiecha.

Mogę tylko napisać z perspektywy pre-LCI, ale pewnie jest tak samo lub podobnie: generalnie działają dobrze oprócz autostrad które mają takie 1-1,5m barierki lub żywopłoty oddzielające kierunki ruchu (np. autostrada z Żyliny do Bratysławy), wtedy jak z przeciwka jedzie ciężarówka to nie widać jej świateł drogowych, więc automat włącza długie, niestety kierowca ciężarówki siedzi wysoko ponad tą barierą i wtedy go oślepiamy. Stąd zwykle denerwują się jadący z przeciwka kierowcy ciężarówek, ale osobówki nie.
No chyba że LCI potrafi również brać pod uwagę górne światełka ciężarówek, wtedy byłoby idealnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie przypominam sobie, żeby ktoś mi migał światłami z przeciwka, jadąc LCI. Na pewno miałem tak wielokrotnie w innym, starszym BMW, z adaptacyjnymi ledami.

Opublikowano

Problem pojawia się też w terenie pagórkowatym i górzystym - auto z przeciwka (kierowca) już jest w zasięgu naszych świateł, ale jeszcze automat nie dostał sygnału do zmiany bo jego światła są na wzniesieniem; wtedy trzeba reagować szybciej i dokonać ręcznej zmiany.

• Lubię to 2
Opublikowano

Jest w ogóle na rynku system w autach cywilnych, który wyłapuje nachylenia terenu i adaptuje wysokość świecenia? Jeśli nie, to nie ma dyskusji i oślepiany musi albo takie coś skonstruować i wprowadzić od produkcji albo zaakceptować sytuację.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 11:10, Kingu napisał(a):

Mogę tylko napisać z perspektywy pre-LCI, ale pewnie jest tak samo lub podobnie: generalnie działają dobrze oprócz autostrad które mają takie 1-1,5m barierki lub żywopłoty oddzielające kierunki ruchu (np. autostrada z Żyliny do Bratysławy), wtedy jak z przeciwka jedzie ciężarówka to nie widać jej świateł drogowych, więc automat włącza długie, niestety kierowca ciężarówki siedzi wysoko ponad tą barierą i wtedy go oślepiamy. Stąd zwykle denerwują się jadący z przeciwka kierowcy ciężarówek, ale osobówki nie.
No chyba że LCI potrafi również brać pod uwagę górne światełka ciężarówek, wtedy byłoby idealnie.

Jest tak jak piszesz również w LCI, jeżeli są barierki/ żywopłot  to niestety kierowcy ciężarówek dostają po oczach, już nie raz "odwdzięczali" mi się długimi 🙂

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Robię tą trasę kilka razy w roku i potwierdzam. Duze czesto nie sa wycinane - lecz to nie urok trasy a barierek ktore sa wszędzie 😉 
Zauwazylem za to problem z odpalaniem sekcji na łukach, widac wtedy ciemne  sekcje od środka jesdnego ze swiatel, czasami tez sie zawiesza wycinka albo zalaczanie.