Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Na dniach będe wymieniał olej w VTG. Po wymianie resetować adaptacje ISTA? Po wymianie oleju w skrzyni biegów resetu sie nie robi, ale jak to jest w VTG? Trzeba? Nie trzeba? Sprzeczne informacje znajduję.

Jaka jest ewentualna dalsza procedura adaptacji po ich ewentualnym resecie? 

Dzięki!

• Moderatorzy
Opublikowano
14 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Po wymianie resetować adaptacje ISTA?

Nie trzeba.

spacer.png

Opublikowano

A widzisz. Znajdowałem informacje, nawet na stronach serwisów zajmujących się regeneracją VTG, że nawet po samej wymianie oleju trzeba zresetować adaptacje, bo w skrzynce jest czujnik jakości oleju - domyslam sie, że to dzięki niemu możliwe są błędy dot. zużycia oleju w VTG. 

Co prawda nie mam żadnych błędów ani niepokojących objawów, olej wymieniam profilaktycznie, a na 235kkm przebiegu raczej nie był jeszcze wymieniany, stąd pytanie czy nawet po tak długim przebiegu jak VTG dostanie świeży olej to czy nie byłoby warto tych adaptacji i tak zresetować? 

Opublikowano

Nie robiłem tego dotąd. Ale nawet w ZF twierdzą, że każda wymiana oleju w skrzyni czy rozdzielaczu zapatrzonym w sterownik, wiąże się z resetem adaptacji. 

Przyznam się szczerze, że przy wymianie oleju w ASB nie zawsze te adaptacje robię u siebie, oozwalajac skrzyni uczyć się samej. Czy to dobrze? Nie wiem 😉

• Moderatorzy
Opublikowano
3 godziny temu, KucaQ napisał(a):

bo w skrzynce jest czujnik jakości oleju

Widziałem w X5 błąd z jakością oleju w vtg ale w 3ce nie. Może ktoś poprawi. TIS też nie mówi nic o adaptacji przy wymianie oleju.

Trzeba sprawdzić istą czy jest reset zużycia oleju i tyle.

spacer.png

Opublikowano

@yeti19 tylko że ja nie pytam o ASB, tylko o VTG (xdrive) 😉 W skrzyni biegów sprawa jest jasna - adaptacje resetuje się po wymianie skrzyni bądź jej remoncie, tam reset po samej wymianie oleju może tylko zaszkodzić. Ale budowa skrzyni biegów a skrzyni rozdzielczej jest nieco inna więc stąd pytanie czy w VTG jest to zalecane, czy nie. 

2 minuty temu, Kuj0n napisał(a):

Widziałem w X5 błąd z jakością oleju w vtg ale w 3ce nie.

Ze 2-3 razy spotkałem gdzies na grupach na FB posty że ludzie takie błędy mieli. 

5 minut temu, Kuj0n napisał(a):

TIS też nie mówi nic o adaptacji przy wymianie oleju.

Ten sam TIS w F30 każe demontować vtg do wymiany oleju. Nie polegałbym na nim w 100% 😉

3 minuty temu, Kuj0n napisał(a):

Trzeba sprawdzić istą czy jest reset zużycia oleju i tyle.

I tak chyba zrobię 😉 bimmertool pozwala tylko na całkowity reset adaptacji, ale może być tak, że ISTA pozwala na więcej. Tego jeszcze nie sprawdzałem. 

Opublikowano

@KucaQ jasne, że pytasz o VTG - popraw mnie, jeśli się mylę - ma sterownik? Ma. Pytałem kolegę na zakładzie, twierdzi - jak wyżej napisałem - jesli jest sterownik, z zasady robi się kasowanie adaptacji. Nie mam w tym praktyki, więc tylko przytaczam jego słowa. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Vtg nie ma zadnego czujnika badajcego zuzycie oleju. Po wymianie oleju robimy reset adaptacji oraz kalibracje aby algorytm ecu na nowo liczyl zuzycie oleju. Jesli tego nie zrobimy, moze pozniej, wyskoczyc blad zuzycia oleju. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak pisze @kkx5

Właśnie tak powinno się zrobić

• Lubię to 1

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

@kkx5 / @lukaszewski dziekuję! O to mi chodziło. 

Olej wymieniony, adaptacje skasowane, kalibracja przeprowadzona. Stary olej był w kolorze kawy rozpuszczalnej bez mleka, wlany oryginał DTF-1. Jak będe wymieniał olej w skrzyni za jakieś 6-7kkm to wymienię go jeszcze raz, teraz niech się skrzynka wypłucze 😉

• Lubię to 2