Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie odnośnie radia 

fabrycznie mam już staruszka z CCC (e61 2006r) płyta map z 2019 roku 

Chciałbym zmienic radio żeby można było chociaż nawigację z niego włączyć.

Widziałem  dwie opcje 

albo zakup całego ekranu z Androidem (polecają snapdragon 680) lub moduł CarPlay box 

nie różnią się one ceną jakoś bardzo 300-400 zl

co jest lepszym wyborem? 

Opublikowano

Carplay boxa nie podłączysz (chyba) do CCC.

Jest jeszcze trzecia opcja - ekran z Linuxem, który ma AndroidAuto/Carplay. Opcja tańsza niż ekran na Androidzie, którego żeby jakoś działal, to musisz kupić minimum 6GB RAM i 128GB ROM, a to już cenowo od 1500 wzwyż.

Linux kupisz za 700-800.

Osobiście w E91 mam Linuxa i korzystam z Android Auto oraz Carplay. Zalezy czego oczekujesz. Jeśli nie chcesz podłączać telefonu to radio na Androidzie będzie lepszym wyjściem, wkładasz SIM i korzystasz z wbudowanych apek.

Opublikowano
32 minuty temu, KucaQ napisał(a):

Carplay boxa nie podłączysz (chyba) do CCC.

Jest jeszcze trzecia opcja - ekran z Linuxem, który ma AndroidAuto/Carplay. Opcja tańsza niż ekran na Androidzie, którego żeby jakoś działal, to musisz kupić minimum 6GB RAM i 128GB ROM, a to już cenowo od 1500 wzwyż.

Linux kupisz za 700-800.

Osobiście w E91 mam Linuxa i korzystam z Android Auto oraz Carplay. Zalezy czego oczekujesz. Jeśli nie chcesz podłączać telefonu to radio na Androidzie będzie lepszym wyjściem, wkładasz SIM i korzystasz z wbudowanych apek.

Właśnie na allegro są też takie, że tylko ccc i podłączasz ten box 

https://allegro.pl/oferta/modul-carplay-apple-android-auto-bmw-seria-3-5-x5-x6-2005-2008-ccc-17689481036

Opublikowano
33 minuty temu, Kuj0n napisał(a):

Ekran z androidem🙂

Mógłbyś polecić jakiś konkretny np z Ali? Jest tego pełno a chciałbym coś dobrego wybrać 

Opublikowano
26 minut temu, wojtek2299 napisał(a):

Właśnie na allegro są też takie, że tylko ccc i podłączasz ten box 

Dlatego napisałem "chyba". Mnie boxy nigdy nie interesowały, ale jakiś czas temu z tego co kojarze tylko do CIC były dostępne 🙂

• Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtek2299 napisał(a):

Mógłbyś polecić jakiś konkretny np z Ali?

Nie jestem na bieżąco. Kupowałem do e91 z 8 lat temu. 

Polecam wątki na f30.bimmerpost - nie przejmuj się tym że jest o f30 - do tych jednostek pod ccc są te same bebechy. 

• Lubię to 1

spacer.png

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kurde ja też przerabiam temat...

padła końcówka mocy z i radio nie gra z prawej strony...

mam fajny system zrobiony, ale co z tego jak nie gra jedna strona.

Kupiłem radio z padniętą płytą...próbowałem wzmaczniacz przełożyć i wogóle...ale chyba wymagane jest kodowanie.

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to NIE MA zamiennika radia do E61 bo to cały "kombajn" Może Wam udało się coś zlokalizować ?

bo jeśli nie to zostaje naprawa ... za 700 PLN.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Android bądź Linux nie naprawi Ci jednostki. Skoro nie gra prawa strona, to po montażu aftermarketowej jednostki nadal prawa strona nie będzie grac.

CCC/CIC to nie tylko radio. Nie ma żadnych zamienników. Android bądź Linux to tylko dodatek do fabrycznej jednostki (wpinasz go między fabryczną wiązkę a jednostkę). 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.07.2025 o 13:15, wojtek2299 napisał(a):

Cześć, mam pytanie odnośnie radia 

fabrycznie mam już staruszka z CCC (e61 2006r) płyta map z 2019 roku 

Chciałbym zmienic radio żeby można było chociaż nawigację z niego włączyć.

Widziałem  dwie opcje 

albo zakup całego ekranu z Androidem (polecają snapdragon 680) lub moduł CarPlay box 

nie różnią się one ceną jakoś bardzo 300-400 zl

co jest lepszym wyborem? 

Jest modul do E60/E90 dla CCC na AliExpress w bardziej rozsadnych pieniadzach https://pl.aliexpress.com/item/1005009542274577.html

Edytowane przez spinecki
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

no i jeszcze info dodatkowe "niezgodne z marką i modelem bmw5(e60)"

Na to info nie ma co patrzeć. Kiedyś z ciekawości patrzyłem na flapsy do zderzaka do E90 LCI i w tym miejscu też była notka "Not compatible with...". No to ciekawe z czym kompatybilne, skoro to były flapsy dedykowane pod ten konkretny zderzak 🫠 Na aliexpress trzeba bazowac wyłącznie na opisie produktu, a nie jego parametrach. A jeśli nadal brak pewności, co do kompatybilności, to trzeba pisać do majfrenda - oni nie gryzą 😉

I nie wiem jak Ty, ale ja widze, że opis jest dużo dłuższy, tyle że w formie obrazów. Majfrend ręcznie dopisał tylko z jakimi modelami jest dany moduł kompatybilny, a reszta jest zapewne uniwersalna dla różnych pojazdów. 

Edytowane przez KucaQ
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, KucaQ napisał(a):

I nie wiem jak Ty, ale ja widze, że opis jest dużo dłuższy, tyle że w formie obrazów. Majfrend ręcznie dopisał tylko z jakimi modelami jest dany moduł kompatybilny, a reszta jest zapewne uniwersalna dla różnych pojazdów. 

😁 ja też widzę obrazki tylko czy te obrazy to właśnie nie jest opis że będzie to tak działało bo może to być pokaz slajdów zamiast płynnego działania bo nie ma tam nic na temat techniczny jakaś pamięć, procesor itp. a może nawet tego nie ma i nie jest to napisane?