Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!
Moje X5 już niedługo będzie u mnie, co za tym idzie czas na przeprowadzkę 🙂

Czy macie w swoich X5 terminale Yanosik? Interesuje mnie polecane miejsce montażu, oraz mile widziane zdjęcia.

W Kodiaqu mam nad lusterkiem wstecznym, czyli przy podsufitce. Obsługa w tym miejscu jest ok, ale gorzej ze spoglądaniem na ekran w czasie jazdy.

Są też dedykowane uchwyty, np. Brodit - tu jest dość fajne miejsce na kratce nawiewu, pod ekranem. Nie wiem natomiast, czy pod plastiki udałoby mi się wcisnąć przewód zasilający. Preferuję montaż bez widocznych kabli 😄

Opublikowano

Ja mam GTRa w schowku centralnym pod klapką, tuż nad miejscami na kubki.

Zaletą jest możliwość zasłonięcia, i generalnie nie przeszkadza.

Wadą jest to, że czasem długo łapie fixa i zdarza się że dopiero po kilkunastu kilometrach, to pewnie kwestia słabej widoczności nieba.

Ostatnio jednak coraz częściej używam Yanosika w apce, ponieważ częściej używam też Home Assistanta do sterowania bramą, drzwiami, etc więc Yanosik zainstalowany na telefonie jest tu niejako w komplecie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja korzystam z Yanosiku w telefonie. Długo kombinowałem z uchwytami, ale najlepiej działa mi w LCI to: https://pl.aliexpress.com/item/1005008081670157.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.7fa71c24mfk56n&gatewayAdapt=glo2pol

A jak ktoś chce "tanich" uchwytów do travel & comfort, to te dają radę: https://pl.aliexpress.com/item/1005008525173784.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.7fa71c24mfk56n&gatewayAdapt=glo2pol

Edytowane przez Lukxxx
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja po dlugim testowaniu w roznych miejscach skonczylem z yanosikiem schowanym na otwartej klapce nad kubkami. Korzystalem z podobnego patentu, co Kingu ale potrzebowalem miejsca na telefon. Dlugo tez szukalem kabla usb o odpowiedniej dlugosci i wlasciwie zwrocnych katach wtyczek usb A i usb micro (jakies 4-5 podejsc na allegro, ale jest do zrobienia), wiec wlasciwie widac pare cm kabla i tyle.

Minusem tego rozwiazania jest niewidoczny ekran i koniecznosc wyciagniecia urzadzenia, aby dodac informacje/ostrzezenie, ale komunikaty slychac wyraznie.

Edytowane przez radamanthyspl
Opublikowano
W dniu 11.07.2025 o 01:02, Kingu napisał(a):

Ja mam GTRa w schowku centralnym pod klapką, tuż nad miejscami na kubki.

Zaletą jest możliwość zasłonięcia, i generalnie nie przeszkadza.

Wadą jest to, że czasem długo łapie fixa i zdarza się że dopiero po kilkunastu kilometrach, to pewnie kwestia słabej widoczności nieba.

Ostatnio jednak coraz częściej używam Yanosika w apce, ponieważ częściej używam też Home Assistanta do sterowania bramą, drzwiami, etc więc Yanosik zainstalowany na telefonie jest tu niejako w komplecie.

Spróbuję tego miejsca, ale Radamanthyspl napisał, że jest trochę utrudniony dostęp do przycisków i nie widać ekranu. Wolałbym miec Yanosika "na widoku"

W dniu 11.07.2025 o 09:35, Lukxxx napisał(a):

Ja korzystam z Yanosiku w telefonie. Długo kombinowałem z uchwytami, ale najlepiej działa mi w LCI to: https://pl.aliexpress.com/item/1005008081670157.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.7fa71c24mfk56n&gatewayAdapt=glo2pol

A jak ktoś chce "tanich" uchwytów do travel & comfort, to te dają radę: https://pl.aliexpress.com/item/1005008525173784.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.7fa71c24mfk56n&gatewayAdapt=glo2pol

Aplikacja u mnie się nie sprawdzi, bo pewnie zapomnę włączyć, jak będzie potrzebna. Terminal działa zawsze po uruchomieniu samochodu 🙂
Dzięki za namiary na uchwyty! Już tyle przewertowałem ali w poszukiwaniu zamienników do systemu travel & comfort i nic nie mogłem znaleźć 😄 
Czy może przypadkowo znalazłeś kiedyś zamienniki oryginalnych stolików wpinanych do tego systemu? Te oryginalne BMW wydają się średniej jakości.

22 godziny temu, radamanthyspl napisał(a):

Ja po dlugim testowaniu w roznych miejscach skonczylem z yanosikiem schowanym na otwartej klapce nad kubkami. Korzystalem z podobnego patentu, co Kingu ale potrzebowalem miejsca na telefon. Dlugo tez szukalem kabla usb o odpowiedniej dlugosci i wlasciwie zwrocnych katach wtyczek usb A i usb micro (jakies 4-5 podejsc na allegro, ale jest do zrobienia), wiec wlasciwie widac pare cm kabla i tyle.

Minusem tego rozwiazania jest niewidoczny ekran i koniecznosc wyciagniecia urzadzenia, aby dodac informacje/ostrzezenie, ale komunikaty slychac wyraznie.

Pewnie zrobię to za kilka dni, ale spróbuj przymierzyć nad lusterko wsteczne. Zmieści się tam?

W Kodiaqu mam to tak zrobione. Może tu też się zmieści?
Yanosika mam w uchwycie wydrukowanym na drukarce 3D, z dodanymi profilami kątowymi, żeby nie leżał na płasko. Dzięki temu lepiej widać ekran i łatwiej naciskać przyciski.

D430D655-7581-4205-AB56-EE6FCC08100D_1_105_c.jpeg

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, MMiko napisał(a):

Aplikacja u mnie się nie sprawdzi, bo pewnie zapomnę włączyć, jak będzie potrzebna. Terminal działa zawsze po uruchomieniu samochodu 🙂

Czy może przypadkowo znalazłeś kiedyś zamienniki oryginalnych stolików wpinanych do tego systemu? Te oryginalne BMW wydają się średniej jakości.

Nic nie zapomnisz, ustawiasz auto-start aplikacji po połączeniu z bluetooth samochodu i w najgorszym wariancie jak zapomnisz wyjąć, to z kieszeni gada (albo z głośników samochodu - zależy jak ustawisz).

Jeśli chodzi o stolik to moim zdaniem te uchwyty w tyłach foteli są dla niego zbyt nisko, by to miało sens trzeba by chyba kupić uchwyty na zagłówek. Ja odpuściłem temat, z tyłu jest za mało miejsca na to w X5.

Edytowane przez Lukxxx
  • Lubię to 1
Opublikowano
17 godzin temu, Lukxxx napisał(a):

Nic nie zapomnisz, ustawiasz auto-start aplikacji po połączeniu z bluetooth samochodu i w najgorszym wariancie jak zapomnisz wyjąć, to z kieszeni gada (albo z głośników samochodu - zależy jak ustawisz).

W ustawieniach (w iPhone - nie wiem jak android) jest tez opcja, ze po wyjściu z samochodu - po dołączeniu od Bluetooth aplikacja sama się też zamyka - nie widzę sensu dodatkowych urządzeń... aplikacja zawsze działa w tle, sama się włącza i wyłącza z chwilą rozpoczęcia jazdy...

• Lubię to 3
Opublikowano

Dokładnie, apka działa automatycznie - wadą jest, przynajmniej na Androidzie, że cholernie grzeje się telefon więc na krótkie trasy OK, ale dłuższe to tylko z kablem i koniecznie trzeba wyjąć tel z kieszeni bo jest nieprzyjemnie gorąco. W sumie z Google Maps jest podobnie, więc to chyba wina tego bezprzewodowego Android Auto.

A tu jeszcze fotka GTRa
image.thumb.png.442401e3bf6c6015e64fd90cac320b69.png

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 16:43, Lukxxx napisał(a):

Jeśli chodzi o stolik to moim zdaniem te uchwyty w tyłach foteli są dla niego zbyt nisko, by to miało sens trzeba by chyba kupić uchwyty na zagłówek. Ja odpuściłem temat, z tyłu jest za mało miejsca na to w X5.

To w sumie nie jest to złe rozwiązanie 🙂 Tylko jak mam już urządzenie, to jednak będę z niego korzystał, ale dobra rada jakbym nie korzystał z Yanosika.

Ze stolików korzystają dzieci, więc to, że nisko to jest raczej ok. Bardziej na minus będzie mniej miejsca i brak przesuwanej tylnej kanapy (tak mam w Kodiaqu). Mam nadzieję, że pozostałe walory X5 przeważą i będę zadowolony ze zmiany 😉

15 godzin temu, pepe1234 napisał(a):

W ustawieniach (w iPhone - nie wiem jak android) jest tez opcja, ze po wyjściu z samochodu - po dołączeniu od Bluetooth aplikacja sama się też zamyka - nie widzę sensu dodatkowych urządzeń... aplikacja zawsze działa w tle, sama się włącza i wyłącza z chwilą rozpoczęcia jazdy...

Jest to dobre rozwiązanie, ale póki działa mi urządzenie, to pozostanę przy nim. Ale dzięki za radę, bo się przyda.
Czy to ustawienie robi się w ustawieniach bluetooth, czy w ustawieniach aplikacji? Przydałoby się, jakby w ten sposób uruchamiała mi się Supla na Carplay'u.

Powiedzcie mi jeszcze, czy jak jest dwóch kierowców, to można przypisać łączenie bluetooth danego kierowcy do danego profilu? Czyli profil 1 łączy się iphone 15, a do profilu 2 łączy się tylko iphone 16? Ewentualnie, czy można podłączyć do samochodu dwa telefony na raz?

3 godziny temu, Kingu napisał(a):

Dokładnie, apka działa automatycznie - wadą jest, przynajmniej na Androidzie, że cholernie grzeje się telefon więc na krótkie trasy OK, ale dłuższe to tylko z kablem i koniecznie trzeba wyjąć tel z kieszeni bo jest nieprzyjemnie gorąco. W sumie z Google Maps jest podobnie, więc to chyba wina tego bezprzewodowego Android Auto.

A tu jeszcze fotka GTRa
image.thumb.png.442401e3bf6c6015e64fd90cac320b69.png

Używam Carplay bezprzewodowego (moduł wpinany do usb samochodu, bo bez niego działa wyłącznie po kablu), mam iphone 16 pro max i dość szybko leci bateria. Nie jest to jakoś drastyczny spadek, ale podczas 4 godzinnej podróży spadek naładowania jest o jakieś 40%. Jeżeli chodzi o grzanie, to telefon jest trochę ciepły, ale nie jest gorący.
Dość fajnie tam ten GTR pasuje. Moźna go ustawić tam bliżej portu USB, żeby nie zasłaniał miejsca na ładowarce indukcyjnej? Może jakby jakiś uchwyt zrobić na drukarce 3D 🧐 ?

Opublikowano
14 godzin temu, MMiko napisał(a):

Używam Carplay bezprzewodowego (moduł wpinany do usb samochodu, bo bez niego działa wyłącznie po kablu), mam iphone 16 pro max i dość szybko leci bateria. Nie jest to jakoś drastyczny spadek, ale podczas 4 godzinnej podróży spadek naładowania jest o jakieś 40%. Jeżeli chodzi o grzanie, to telefon jest trochę ciepły, ale nie jest gorący.
Dość fajnie tam ten GTR pasuje. Moźna go ustawić tam bliżej portu USB, żeby nie zasłaniał miejsca na ładowarce indukcyjnej? Może jakby jakiś uchwyt zrobić na drukarce 3D 🧐 ?

Ciekawe, bo android działa bezprzewodowo u mnie jeśli chodzi o aplikacje, dzięki temu mam np. na ekranie Home Assistanta i mogę sterować bramami czy innymi urządzeniami w domu.

U mnie GTR jest na rzepie z dwustronną taśmą, ale z tą ramką z drukarki 3D dobry pomysł, tylko czy znajdę czas żeby coś zaprojektować... chętnie użyję twojego modelu 😉
PS. ja nie mam ładowarki indukcyjnej więc nie wiem czy kształt wnęki jest taki sam

Opublikowano
W dniu 15.07.2025 o 02:15, MMiko napisał(a):

Jest to dobre rozwiązanie, ale póki działa mi urządzenie, to pozostanę przy nim. Ale dzięki za radę, bo się przyda.
Czy to ustawienie robi się w ustawieniach bluetooth, czy w ustawieniach aplikacji? Przydałoby się, jakby w ten sposób uruchamiała mi się Supla na Carplay'u.

Ustawiasz to w opcjach aplikacji Yanosik

W dniu 15.07.2025 o 02:15, MMiko napisał(a):

W BMW używasz dodatkowego modułu do CarPlay??? W każdym BMW od około 10 lat CarPlay działa bezprzewodowo... nie trzeba dodatkowych modułów. Fakt CarPlay mocno pożera baterię i grzeje się w każdym samochodzie przy korzystaniu z CarPlay bezprzewodowo dlatego na dłuższe trasy podłączam po kablu i chowam do podłokietnika

Opublikowano

A zapytam przewrotnie , jaka przewaga ma urządzenie Yanosik vs Apka ? 

Ja do tej pory zawsze mam drugi telefon i tam mam Yanosika .. bo zawsze widze czy ostrzezenie dotyczy drogi na ktorej sie poruszam, czy stoja gdzies z boku etc. 

Co do miejsca telefonu, czy Yanosika  polecam jak nizej 🙂 Wpinasz magnes i dziala czy to z telefonem, czy z innym urzadzeniem. 

W dniu 11.07.2025 o 09:35, Lukxxx napisał(a):

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

A zapytam przewrotnie , jaka przewaga ma urządzenie Yanosik vs Apka ? 

Ja do tej pory zawsze mam drugi telefon i tam mam Yanosika .. bo zawsze widze czy ostrzezenie dotyczy drogi na ktorej sie poruszam, czy stoja gdzies z boku etc. 

Co do miejsca telefonu, czy Yanosika  polecam jak nizej 🙂 Wpinasz magnes i dziala czy to z telefonem, czy z innym urzadzeniem. 

Apka Yanosika niestety robi więcej niż tylko ostrzeganie przed utrudnieniami: śledzi ciebie i inne urządzenia w pobliżu (np. trackery), mocno zużywa baterię, odtwarza reklamy i kto wie co jeszcze niejawnie robi!?
Urządzenie jest anonimowe, zawsze działa - ważne dla osób które nie mają apki na telefonie, albo nie zabierają telefonu w podróż, albo nie chcą jej używać, jest łatwiejsza w obsłudze, nie wycisza audio.

Aczkolwiek mój GTR czasem długo łapie fixa, więc to wada na krótkich dystansach. No i nie działa online zagranicą, tylko melduje o stałych fotoradarach.
Więc wszystko ma plusy i minusy.

• Dziękuję 1