Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
posiadam BMW F11 z 2011 roku, model 520D. Mam problem z kontrolerem iDrive — usterka ma charakter mechaniczny, nie elektroniczny. Elektronika działa poprawnie, ale pokrętło chodzi bardzo ciężko w podstawowych kierunkach i zacina się szczególnie przy ruchu w prawo. Rozebrałem kontroler, ale nie zauważyłem żadnych uszkodzeń czy pęknięć – sprawdzałem na podstawie filmów z YouTube. Mimo rozłożenia i ponownego złożenia, problem z zacinaniem nadal występuje. Kontroler ma szeroką, 10-pinową wtyczkę, ale podłączonych jest do niej tylko 6 przewodów. Zauważyłem, że takich kontrolerów (z 10-pinową wtyczką) na rynku jest bardzo mało, natomiast wersji 4-pinowych jest dużo. Co ciekawe, mam system CIC, który według informacji w Internecie zazwyczaj współpracował z kontrolerami 4-pinowymi. Jednak wyczytałem też, że w latach 2010–2012 BMW montowało kontrolery 10-pinowe, mimo że system był jeszcze w wersji CIC a nie w nowszej NBT. Czy da się podłączyć kontroler z gniazdem 4-pinowym do mojej instalacji z wtyczką 10-pinową? Czy są dostępne jakieś adaptery albo sposoby na przerobienie tej wtyczki? Może ktoś miał podobny problem i znalazł na to rozwiązanie?

Opublikowano

Skoro ciężko pracuje, to pewnie coś było wylane. Jak już masz go na stole, to wyczyść co się da i sprawdź jeszcze raz.

ad®ian™
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No nie, kolego. To jest odwrotnie. Stare kontrolery mialy duza wtyczke, a pozniejsze, chyba od 09/2011 mala. Tam sie cos zmienilo z tym panelem z przyciskami we wrzesniu 2011 i to dlatego, bo on w starej wersji byl czesciowo podlaczony bezposrednio do kontrolera. 😉

Musisz kupic taki jaki powinien byc.