Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję felg na zimę w rozmiarze 21' dla auta w kolorze carbon black. 20' są wg mnie wizualnie za małe (wyglądają jeszcze jako tako, póki obok nie stanie drugie auto na 21' i wtedy widać wyraźnie różnicę). OEM-owe 21' 741M średnio mi się podobają. Jak dla mnie idealne stylistycznie są felgi 818M z modelu X6. Problem w tym, że tam są one w mieszanej rozmiarówce (21+22). Oczywiście można kupić 4 szt. 21', ale i tak różniłyby się nieco parametrami (10.5Jx21 ЕТ31) w stosunku do specyfikacji dla X5 (9.5Jx21 ET37 przód + 10.5Jx21 ET43 tył). Czy ta różnica w szerokości i odsadzeniu jest jeszcze akceptowalna, czy nie powinno się już tego wkładać do X5? A może ktoś ma jakieś repliki lub coś w podobnej stylistyce z właściwymi parametrami i mógłby polecić?

1000010919(1).jpg

1000010918.jpg

Edytowane przez brws
Opublikowano

Też mi się te felgi podobają tylko w wersji czarnej.

To są oryginalne felgi od X5M/X6M

Chciałem sobie takie koła dokupić do swojej M60i ale u dealera marudzili, że w przypadku ewentualnej awarii X-Drive mogą mi nie uznać gwarancji i takie tam bla bla bla.

Z tego co kojarzę to są też dostępne jakieś aftermarketowe wersje tylko to jakieś chińczyki chyba. Wtedy możesz je kupić w rozmiarze 21" i szerokościach takich jak oryginalne do zwykłej X5/X6 (przód 9,5" oraz tył 10,5")

Poniżej masz jeszcze pełne parametry kół:

X5/X6 M60i
Przód: szerokość 9,5" / ET37 / opona 275/40R21
Tył: szerokość 10,5" / ET43 / opona 315/35R21

W X5M/X6M:
Przód: szerokość 10,5" / ET31 / opona 295/35R21
Tył: szerokość 11,5" / ET43 / opona 315/30R22

Opublikowano (edytowane)

No mi się w ogóle nie podobają oemowe felgi niezaleznie od rozmaru. Auto zamówiłem z fabrycznymi 22" 742M na lato w kolorze czarnym bo te zwykłe srebrno-czarne wyglądają bardzo nijak na aucie (wzór jak sprzed 20 lat) i tu tez mam problem bo samochod tez jakoś specjalnie na tych czarnych nie wygląda, a w zasadzie wygląda specyficznie i trzeba być konkretnym entuzjasta czarnych felg do ciemnego auta. Nie wiem czy nie zmienić ostatecznie na 741M. Ktoś jeździ autem w kolorze CB z tymi czarnymi 22" i może coś napisać? Osobiście uważam że przy ciemnych lakierach najbardziej pasują felgi dwukolorowe antracytowo-srebrne lub czarno-srebrne jak właśnie 818M tyle że nic takiego nie ma w oryginale poza wspomnianymi 742M, które są nijakie.

Edytowane przez brws
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za podpowiedź. Ogólnie te felgi wyglądają OK, ale zdecydowanie na jaśniejszych lakierach. Super przy dryvicie, ale przy ciemnych kolorach jak carbon lub szafir juz bardzo słabo bo dzieje się tam zbyt dużo, nadmiernie odcinają się od auta i przesadnie wychodzą na pierwszy plan jak takie typowo szprychowe dla cyganow i tym podobnych milosnikow przesadzonej estetyki barokowej 😛. Ja szukam czegoś pośredniego pomiędzy 5-ramiennymi, które przeważnie są zbyt ubogie i wyglądają, jakby zabraklo fabryce stali, a wlasnie tymi podanymi przez Ciebie. Cos w stylu 809M. Niestety auto trzeba zamówić na oemach a w X5 wszystkie są do bani...

Edytowane przez brws
Opublikowano

Ja do tanzanitu wlasnie wzialem czarne 742, lubie akurat czarne felgi na ciemnym lakierze. Ale fajne sa tez 747, nie podobaja Ci sie?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Kurcze... nie są to felgi moich marzeń i wcześniej odrzucałem je z automatu jako chyba najbardziej powszednie i oklepane, ale teraz jak patrzę jak wygladaja na aucie to wygląda to całkiem OK. Nie ma tam przesady o której wczesniej pisałem i calkiem ładnie zgrywają się z autem w ciemnym lakierze. Poniżej pierwsze lepsze foto chyba właśnie z autem w kolorze CB i tymi felgami. Dzięki wielkie bo wydaje mi się że mimo wszystko wygladaja lepiej od 741M które pewnie wziąłbym zamiast czarnych 22" z zamowienia, co do których mam coraz większe wątpliwości. Co to znaczy siła sugestii 😀. W takim razie jeszcze pytanie: co ladniejsze - 741M, czy 747M?

vehicle_9b5e5-scale-1200-0.jpg

Edytowane przez brws
Opublikowano

Ja mam 741M i bardzo mi się podobają, ale te 747M te ze zdjęcia do czarnego jeszcze lepiej pasują 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam więc chyba wersję i na lato (747M) i na zimę (741M) ogarnięte. Myślę, że będą pasować lepiej niż czarne 742M, gdzie trzeba być po prostu zwolennikiem takiej kolorystyki. Pozostaje zmienić zamówienie. Dzięki serdeczne za pomoc! Gdybyś jeszcze @Marchall zechciał wrzucić fotkę twojego autka na tych czarnych to bylbym wdzięczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz wrzucić 4x 21" z zestawu 818M i wtedy 4 takie same opony. Będą Ci w serwisie truć głowę o gwarancję, ale póki koła mają taką samą średnicę / obwód -- a będą miały, jeśli na wszystkie założysz takie same opony -- to system x-drive nie będzie protestował

• Lubię to 2

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
1 godzinę temu, brws napisał(a):

Mam więc chyba wersję i na lato (747M) i na zimę (741M) ogarnięte. Myślę, że będą pasować lepiej niż czarne 742M, gdzie trzeba być po prostu zwolennikiem takiej kolorystyki. Pozostaje zmienić zamówienie. Dzięki serdeczne za pomoc! Gdybyś jeszcze @Marchall zechciał wrzucić fotkę twojego autka na tych czarnych to bylbym wdzięczny.

Zerknij w galerii. Chyba 4ty wpis od gory. M60i tanzanite + ivory/atlas grey

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marchall napisał(a):

Zerknij w galerii. Chyba 4ty wpis od gory. M60i tanzanite + ivory/atlas grey

Właśnie widziałem. No te felgi w tym kolorze mają zdecydowanie coś w sobie, ale wydaje mi się, że im ciemniejszy lakier tym mniej pasują i samochód na tym traci bo staje się jedną wielką ciemną plamą z pewnej odległości, gdy nie widać już szczegółów kół. Sam mam w X3 czarne 19-stki na zimę i jestem zadowolony, ale auto jest białe i fajnie się to komponuje. Czarne 742M świetnie wyglądają przy lakierze szarym skycraper i tutaj nie miałbym żadnych wątpliwości. Przy twoim też jeszcze daje radę. Przy moim carbonie ja to już widzę jako taką trochę tanią gangsterkę względnie budżetowy młodociany tuning spod stodoly i wiem że po tygodniu już by mnie to chyba mocno waliło po oczach i lekko wku... tak więc chyba na pewno je odpuszczę chociaż same w sobie z bliska świetne.

3 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Możesz wrzucić 4x 21" z zestawu 818M i wtedy 4 takie same opony. Będą Ci w serwisie truć głowę o gwarancję, ale póki koła mają taką samą średnicę / obwód -- a będą miały, jeśli na wszystkie założysz takie same opony -- to system x-drive nie będzie protestował

Trochę to kusi bo felgi bardzo ładne. Muszę poszukać, czy ktoś już taki schemat przerabiał. Dzięki za sugestię 👍 A co w takiej sytuacji z wyborem odpowiednich opon w systemie auta skoro dla 21" jest defaultowo mieszane ogumienie? Nic się nie będzie gryzło podczas jazdy po takim wyborze?

Edytowane przez brws
Opublikowano
6 godzin temu, brws napisał(a):

Kurcze... nie są to felgi moich marzeń i wcześniej odrzucałem je z automatu jako chyba najbardziej powszednie i oklepane, ale teraz jak patrzę jak wygladaja na aucie to wygląda to całkiem OK. Nie ma tam przesady o której wczesniej pisałem i calkiem ładnie zgrywają się z autem w ciemnym lakierze. Poniżej pierwsze lepsze foto chyba właśnie z autem w kolorze CB i tymi felgami. Dzięki wielkie bo wydaje mi się że mimo wszystko wygladaja lepiej od 741M które pewnie wziąłbym zamiast czarnych 22" z zamowienia, co do których mam coraz większe wątpliwości. Co to znaczy siła sugestii 😀. W takim razie jeszcze pytanie: co ladniejsze - 741M, czy 747M?

vehicle_9b5e5-scale-1200-0.jpg

Pytanie  ktore felgi sa ladniejsze mija sie z celem,to juz jest naprwade kwestia gustu, jednym będą sie podobały czarne drugim srebrne itp itd... najważniejsze żeby podobały sie tobie a nie innym to ty masz miec banana na twarzy patrząc sie na swoje auto 😉

Opublikowano

Mi np. nie leżą nowe wzory felg np. w nowej serii 5 czy nowej x3, oczopląsu można dostać i wiele z nich mocno zasłania zaciski. Rozumiem ze ma być nowocześnie, ale do mnie to jeszcze nie trafia, pewnie z czasem sie przyzwyczaje. Wzory felg w x5 są moim zdaniem jeszcze dość klasyczne i ładne. Ich minusem jest to że są na rynku ładnych kilka lat i się po prostu opatrzyły. Wraz lci mogli nieco rozwinąć i odświeżyć ofertę felg

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, brws napisał(a):

Trochę to kusi bo felgi bardzo ładne. Muszę poszukać, czy ktoś już taki schemat przerabiał. Dzięki za sugestię 👍 A co w takiej sytuacji z wyborem odpowiednich opon w systemie auta skoro dla 21" jest defaultowo mieszane ogumienie? Nic się nie będzie gryzło podczas jazdy po takim wyborze?

Wolę nie wypowiadać się - szczerze nie wiem. Dotychczas w swoich autach zawsze zakładałem opony zgodnie z OEM. Choć niebawem czeka mnie ten sam dylemat, bo zmienię letnie koła na 4x20", a takiej wersji fabryka nie przewiduje. Albo 19+20, albo 20+21. Więc ja główkuję, że skoro pozwalają "w ogóle" 20 z przodu, to nie będzie problemu przy 4x20 tak długo, jak średnice kół będą takie same (a dokładniej: w zakresie tolerancji jaką x-drive dopuszcza na różnicę w średnicach p/t). Zatem idę drogą zgodną z sugestią, którą dałem Ci wyżej

Fakt, nie zastanawiałem się nad wyborem wersji opon w systemie. Albo zostawię to fabrycznie, albo poszukam jakiś ustawień "custom"... Ale to dopiero na wiosnę za rok

Opublikowano (edytowane)

Chwilę mnie nie było, bo byłem na urlopie. Przez okrągły tydzień temat felg męczył mnie jednak, więc po powrocie szybko znalazłem pierwsze lepsze ogłoszenie w okolicy z autem na felgach 747m i podjechałem obejrzeć samochód na sprzedaż grając kupca (a raczej głupka 😀). Niestety po raz kolejny potwierdza się moja osobista teza, że choćbym nie wiem ile zdjęć i filmów felg oglądał to na żywo zawsze wygląda to zupełnie inaczej, a w szczególności z kapciem i na samochodzie. Tak też było tym razem. Felga 747m za cholerę nie przypomina tej z fotki kilka postów powyżej (nie wiem jakim cudem to wygląda na foto jak wygląda). W rzeczywistości wygląda na bardzo lichą, szczerbatą i jeszcze bardziej pustą niż srebrna wersja 742m, co już i tak mi bardzo przeszkadzało. Ten wzór mocno psuje wygląd auta, które na tych felgach wygląda jak jakiś długi spłaszczony trep 😵‍💫. Zgadzam się ze stwierdzeniem kogoś wyżej, że ostatecznie sprowadza się to do osobistych preferencji, ale wg mnie X5 ma naprawdę kiepskie wzory. O ile felga 741m mimo, że oklepana to daje jeszcze jako tako radę i kupię taki komplet na zimę, to na lato wracam do punktu wyjścia. Ostatecznie pozostanę więc chyba przy czarnej 742m na lato jako mniejszym złu, a jak będzie mnie mocno ten czarny look denerwował to sprzedam i kupię drugi komplet 741m lub za radą @maciek_w kupię 4 szt. 818m w jednym rozmiarze. Bardzo szkoda, że felgi 740m nie ma w większym rozmiarze, bo z tej całej cepeliady prezentuje się chyba najbardziej przyzwoicie. Może to ze mną jest coś nie tak, ale ja w tym aktualnym wzornictwie dostrzegam głównie infantylizm. Co za czasy...

Edytowane przez brws
Opublikowano

Wszystko kwestia gustu, bo dla mnie z kolei wzor 740 jest nie do przyjecia. Jak lubisz takie szprychowe to moze wzor 745? Jeszcze jest felga do x5 749m, ale ona nie jest sprzedawana przy konfigurowaniu auta, ale osobno.

Opublikowano (edytowane)

Kilka postów wyżej pisałem o 745m. Dla mnie to jest z kolei korba w drugą stronę, a szczególnie przy ciemnym lakierze. Tam się zbyt dużo dzieje i samochód schodzi na drugi plan - są same felgi. 749m to z kolei w przeciwną stronę czyli totalny minmalizm - na takich felgach w dużym rozmiarze auto wygląda jak na szczudłach. Jedne i drugie przypominają mi wzory sprzed 20 lat. Ciekawe, że nikt nie myślał o przemalowaniu czarnych 742m na jednolity grafit. Może będę pierwszy? 😄

Edytowane przez brws
Opublikowano

Plusem 747 jest to ze beda bardzo latwe do czyszczenia. Stosunkowy tez latwy dostep do czyszczenia zaciskow. Niestety czyszczenie 742 do latwych nie nalezy. A 745 to juz wogole…

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.06.2025 o 18:06, maciek_w napisał(a):

Powiem Wam, że ten pomysł dał mi do myślenia i zacząłem to analizować.

Mamy 4 felgi 21" 10,5" szerokości > wtedy żeby wszystko pasowało trzeba byłoby założyć opony 315/35 czyli takie jak oryginalnie w X5 z tyłu.

Pytanie retoryczne czy to nie jest za szeroki placek na przód?!
W X5M na feldze 21"/10,5" jest z przodu "naciągnięta" guma 295/35, a tutaj wychodziło by nam o 2 cm więcej na szerokości.

Obawiam się, że na 315 z przodu to się nie da jeżdzić

Edytowane przez ubejane
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to chyba ciężko będzie 295/35 sparować z 315/35... wychodzi 2% różnicy, czyli sporo

😞