Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślałem że już po serii F nie bedzie tego problemu a jednak.... przerabiał ktoś wymianę uchwytów drzwi w G na zamienniki bez tej cholernej gumowej powłoki? Czy trzeba ściągać jak w F całe panele z drzwi by dobrać sie do tego? Moje powoli zaczynają robić się lepkie i zaczyna mnie to lekko irytować.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja sie zastanawiam po jaka cholere robią to w tym gumolicie, z którego po latach robi sie takie gowno. Do F kupiłem na aliexpress z czarnego ABS i były świetne. Twardy matowy plastik. Widzę ze do G też sa dostępne u ping pongow w cenie nieco ponad 100zl za 4 sztuki 🤣

https://a.aliexpress.com/_EypOmpc

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Robią to w tej gumie, bo jest przyjemne w dotyku. Ma wystarczyć do 2-3 lat dla pierwszego właściciela.

• Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano

2-3 lata jest mocno dyskusyjne. Zależy jak często i w jaki sposób się korzysta z tych uchwytów. Sprzedawałem 5-letni samochód i nawet nie wiedziałem, że taki problem może wystąpić, uchwyt był bez zastrzeżeń. Teraz specjalnie poszedłem do garażu zobaczyć jak to wygląda w 2-letnim aucie. Uchwyt jak nowy 🤷🏻‍♂️ No i mam sporo do zarzucenia serii F, ale nie kojarzę, żebym miał problem z gumą na uchwytach. Może mam za delikatne dłonie 🤣

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak się lepią to może wystarczy umyć? 😉 Tylko jakimś dobrym kosmetykiem do plastików, którego nie trzeba szorować, żeby działał. I takim, który nie zostawia żadnych niepożądanych warstw tak jak np. słynny handlarski plak, który niczego nie czyści i nie zabezpiecza, ale zostawia na powierzchni jakieś błyszczące i klejące g...wno. A jak faktycznie jakims cudem guma się sfatygowała to pomoże już chyba tylko wymiana. A po wymianie warto dbać i regularnie czyścić i konserwować dobrymi kosmetykami, wtedy problemu być nie powinno. Ja tam co jakiś czas czyszczę profilaktycznie nawet czyste na pierwszy rzut oka elementy.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Kleja sie wszystkie prędzej czy pózniej. Skórę masz od strony zewnętrznej, ale od wewnętrznej jest ten gumolit w kazdym aucie. Chodzi o to ze sa one oblane jakas taka guma czy cos, właśnie żeby były premium w dotyku( premium co po czasie klei sie do rąk). Tego sie nie da umyć bo ta guma sie zwyczajnie rozpuszcza. Wystarczy kilka razy złapać za uchwyt brudnymi rękami z jakiejś mocnej chemi i [BAD] zbita,  środek sie wchłonie i powoli zacznie te gumę rozpuszczać. Tak samo gdy auto stoi dlugo na słońcu. Jest tego na zagranicznych forach od cholery. Nie tylko seria G.

@Użytkownik525xd i nie przeszkadza ci to? Ja w F zmienilem wszystkie 4 uchwyty na te z aliexpress juz bez tej guny tylko sam plastik matowy i bylo swietnie. Za kazdym razme jak wsiadalem do auta i mialem macać te klejąca gumę to mi sie odechciewało 🤣 widzę ze w G powoli robi sie to samo. Mysle ze za rok bedzie już z tego syf. Zamówiłem na ali, xnalazlem na youtube instrukcje jak to zrobic i wymienie bo nie zdzierżę tego gumolitu.

@s0nar próbowałem to zrobić w poprzedniej i bylo jeszcze gorzej. Kazda chemia jaka sie zacznie w to wsiąkać zrobi jeszcze wiekszy syf. 

Tak jak napisal @Ponta jest to fajne przez pierwsze 2 3 lata pakiet premium za 500 kurna. W hameryce sie to topi jeszcze szybciej szczegolnie w goracych stanach jak Kalifornia. Duzo o tym jest na internetach i dużo filmów z instrukca jak to wymienić.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano (edytowane)

Ja się cieszę że nie lepi sie tak jak w passacie , bardzo podobny miałem ten plastik wlasnie w passacie b5, tam to chciałem doszorować kiedys i narobiłem faktycznie badziewia, tutaj jest ok. Sprobuj moze jeszcze detailerem do skóry jak bardzo nie poniszczyles moze nabierze poślizgu 

Moze to ma imitowac właśnie taki "leather feeling" 😂

Edytowane przez Użytkownik525xd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Z tyłu sa ok bo prawie nieużywane. Tam przyjemnie sie łapie za uchwyty. No ale z tyłu nie siedzę 😉 nic nie sa jeszcze poniszczone, nic po nich nie widać, jedynie zaczyna być czuć ze nie jest już jak być powinno.

Jak pisałem, zamówiłem u ping pongow, wymienie bo drażni mnie uczucie ze cos sie lepi do rąk. Testowałem w F  carpro inner quick detailer i Dodo juice leather sealant. Gownolit zostanie gownolitem 😂 a te zamienniki sa zrobione z ABS i nic sie kompletnie nie lepi.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawe bo w f11 mialem takie klejace a w g31 mam „normalne” kompletnie nie widze zadnych dolegliwosci oprocz tego ze sa strasznie brudne , bo mam ten jasny kolor. Fakt ze glownie parkuje w garazach.