Skocz do zawartości

G31 klejące uchwyty drzwi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Myślałem że już po serii F nie bedzie tego problemu a jednak.... przerabiał ktoś wymianę uchwytów drzwi w G na zamienniki bez tej cholernej gumowej powłoki? Czy trzeba ściągać jak w F całe panele z drzwi by dobrać sie do tego? Moje powoli zaczynają robić się lepkie i zaczyna mnie to lekko irytować.

🙃🙃

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Ja sie zastanawiam po jaka cholere robią to w tym gumolicie, z którego po latach robi sie takie gowno. Do F kupiłem na aliexpress z czarnego ABS i były świetne. Twardy matowy plastik. Widzę ze do G też sa dostępne u ping pongow w cenie nieco ponad 100zl za 4 sztuki 🤣

https://a.aliexpress.com/_EypOmpc

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano
  • Moderatorzy

2-3 lata jest mocno dyskusyjne. Zależy jak często i w jaki sposób się korzysta z tych uchwytów. Sprzedawałem 5-letni samochód i nawet nie wiedziałem, że taki problem może wystąpić, uchwyt był bez zastrzeżeń. Teraz specjalnie poszedłem do garażu zobaczyć jak to wygląda w 2-letnim aucie. Uchwyt jak nowy 🤷🏻‍♂️ No i mam sporo do zarzucenia serii F, ale nie kojarzę, żebym miał problem z gumą na uchwytach. Może mam za delikatne dłonie 🤣

Opublikowano

U mnie w F wygląda wszystko nadal super nie wiem o co chodzi z ta gumą 

20250604_115709.jpg

20250604_115700.jpg

Opublikowano

Faktycznie!  Sa trochę "lepkie". Życzę wyłącznie takich problemów! 😎

20250604_124337.jpg

20250604_124244.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jak się lepią to może wystarczy umyć? 😉 Tylko jakimś dobrym kosmetykiem do plastików, którego nie trzeba szorować, żeby działał. I takim, który nie zostawia żadnych niepożądanych warstw tak jak np. słynny handlarski plak, który niczego nie czyści i nie zabezpiecza, ale zostawia na powierzchni jakieś błyszczące i klejące g...wno. A jak faktycznie jakims cudem guma się sfatygowała to pomoże już chyba tylko wymiana. A po wymianie warto dbać i regularnie czyścić i konserwować dobrymi kosmetykami, wtedy problemu być nie powinno. Ja tam co jakiś czas czyszczę profilaktycznie nawet czyste na pierwszy rzut oka elementy.

Opublikowano

Kleją się pewnie wersje bez skóry na rączkach. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Kleja sie wszystkie prędzej czy pózniej. Skórę masz od strony zewnętrznej, ale od wewnętrznej jest ten gumolit w kazdym aucie. Chodzi o to ze sa one oblane jakas taka guma czy cos, właśnie żeby były premium w dotyku( premium co po czasie klei sie do rąk). Tego sie nie da umyć bo ta guma sie zwyczajnie rozpuszcza. Wystarczy kilka razy złapać za uchwyt brudnymi rękami z jakiejś mocnej chemi i [BAD] zbita,  środek sie wchłonie i powoli zacznie te gumę rozpuszczać. Tak samo gdy auto stoi dlugo na słońcu. Jest tego na zagranicznych forach od cholery. Nie tylko seria G.

@Użytkownik525xd i nie przeszkadza ci to? Ja w F zmienilem wszystkie 4 uchwyty na te z aliexpress juz bez tej guny tylko sam plastik matowy i bylo swietnie. Za kazdym razme jak wsiadalem do auta i mialem macać te klejąca gumę to mi sie odechciewało 🤣 widzę ze w G powoli robi sie to samo. Mysle ze za rok bedzie już z tego syf. Zamówiłem na ali, xnalazlem na youtube instrukcje jak to zrobic i wymienie bo nie zdzierżę tego gumolitu.

@s0nar próbowałem to zrobić w poprzedniej i bylo jeszcze gorzej. Kazda chemia jaka sie zacznie w to wsiąkać zrobi jeszcze wiekszy syf. 

Tak jak napisal @Ponta jest to fajne przez pierwsze 2 3 lata pakiet premium za 500 kurna. W hameryce sie to topi jeszcze szybciej szczegolnie w goracych stanach jak Kalifornia. Duzo o tym jest na internetach i dużo filmów z instrukca jak to wymienić.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano

Ja się cieszę że nie lepi sie tak jak w passacie , bardzo podobny miałem ten plastik wlasnie w passacie b5, tam to chciałem doszorować kiedys i narobiłem faktycznie badziewia, tutaj jest ok. Sprobuj moze jeszcze detailerem do skóry jak bardzo nie poniszczyles moze nabierze poślizgu 

Moze to ma imitowac właśnie taki "leather feeling" 😂

Edytowane przez Użytkownik525xd

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Z tyłu sa ok bo prawie nieużywane. Tam przyjemnie sie łapie za uchwyty. No ale z tyłu nie siedzę 😉 nic nie sa jeszcze poniszczone, nic po nich nie widać, jedynie zaczyna być czuć ze nie jest już jak być powinno.

Jak pisałem, zamówiłem u ping pongow, wymienie bo drażni mnie uczucie ze cos sie lepi do rąk. Testowałem w F  carpro inner quick detailer i Dodo juice leather sealant. Gownolit zostanie gownolitem 😂 a te zamienniki sa zrobione z ABS i nic sie kompletnie nie lepi.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ciekawe bo w f11 mialem takie klejace a w g31 mam „normalne” kompletnie nie widze zadnych dolegliwosci oprocz tego ze sa strasznie brudne , bo mam ten jasny kolor. Fakt ze glownie parkuje w garazach.