Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy ktoś jest w stanie mi pomóc dobrać części do skrzyni ? Szczególnie chodzi mi o płytę separacyjną i ilość akumulatorów ciśnienia (tłoczków).

Wg vinu mam 6hp19, ale fizycznie siedzi 6hp21 i po vinie lipa dobierać z góry dziękuję.

Nr skrzyni 1071030034

IMG_20250328_120753.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, mmetecki napisał(a):

Wg vinu mam 6hp19, ale fizycznie siedzi 6hp21

Wg VIN masz 6HP19 czy 6HP19Z? 

Bo 6HP19Z to w rzeczywistości 6HP21. 

Opublikowano (edytowane)

Ale zaraz, sam to będziesz robił? Bo warsztat zwykle ogarnia klamota we własnym zakresie 😉

Zestaw naprawczy najlepiej zamówić bezpośrednio w ZF, ostatnio widuję coraz więcej "ZF" :

中国制造
Zhōngguó zhìzào
Edytowane przez yeti19
Uzupełnienie odpowiedzi
Opublikowano
57 minut temu, yeti19 napisał(a):

Ale zaraz, sam to będziesz robił? Bo warsztat zwykle ogarnia klamota we własnym zakresie 😉

Zestaw naprawczy najlepiej zamówić bezpośrednio w ZF, ostatnio widuję coraz więcej "ZF" :

中国制造
Zhōngguó zhìzào

Dokładnie tak;) mam za sobą rozrząd wymieniony samodzielnie i masę innych podzespołów, które sam naprawiałem😉

Tu nie jestem pewien części.. po vinie to i ja potrafię sobie dobrać, to nie sztuka. Problem tkwi w tym, że jest podobno 30% szans że trafisz w to co siedzi zamawiając po Vin (weryfikowałem to już w serwisach zajmujących się skrzyniami)... Najpierw demontują, później zamawiają części 😉 dlatego przyszedłem tutaj, może ktoś już robił taka skrzynie i wie co tam siedzi 😉

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mmetecki napisał(a):

Wg vinu 6HP19Z, w rzeczywistości co jest wrzuciłem zdjęcie 😉

No czyli się zgadza. 6HP19Z to fizycznie 6HP21. 

@mmw wyjaśniał to w innym temacie

Edytowane przez KucaQ
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mmetecki napisał(a):

Dokładnie tak;) mam za sobą rozrząd wymieniony samodzielnie i masę innych podzespołów, które sam naprawiałem😉

Tu nie jestem pewien części.. po vinie to i ja potrafię sobie dobrać, to nie sztuka. Problem tkwi w tym, że jest podobno 30% szans że trafisz w to co siedzi zamawiając po Vin (weryfikowałem to już w serwisach zajmujących się skrzyniami)... Najpierw demontują, później zamawiają części 😉 dlatego przyszedłem tutaj, może ktoś już robił taka skrzynie i wie co tam siedzi 😉

Powiem Ci tak - rozebrałem , złożyłem ( i działały do samego końca 😉 ) parę skrzyń ZF. Głównie 6hp z VAGa, ale i ze trzy z bmw e46.  Ale ja to kompletny amator jestem, więc nigdy nie udało mi się szybciej niż w trzy dni tego zrobić 😉 parę razy robiłem to dla znajomych, ale po tym, jak jeden pokazał mi filmik, gdzie mechanior na YT robi remont mechatroniki w godzinę, grzecznie odsyłam kolegów na jutuba;)

Co do serwisów robiących skrzynie, rozbierają i zamawiają nie dlatego, że nie wiadomo, co w nich siedzi ( po numerze skrzyni wiadomo w zasadzie wszystko.  Dlatego, że zamawiają to co jest potrzebne do wymiany zazwyczaj, bez wróżenia. Tak przynajmniej sobie myślę. 😉

Edytowane przez yeti19
Opublikowano

Ps.

O ile remont samej skrzyni, według mnie,  nie jest jakiś mega skomplikowany, o tyle mechatronika to trochę inna bajka. Może być tak że po złożeniu samochód będzie jeździł jak dziki mustang przy próbie ujeżdżania. Bez stołu może się nie obejść. Na szczęście to nie jest reguła. 

Daj znać, jak poszło 💪

Opublikowano

Taka ciekawostka. Jak robiłem profilaktyczny przegląd skrzyni, to wrzuciłem do siebie takie tłoczki:

Sonnax Accumulator Piston Kit - 95740-15K

Oryginalne nie wyglądały jeszcze najgorzej. Różnicy w pracy skrzyni nie zauważyłem. 

Ogólnie produkty sonnax można traktować jakościowo jak oryginalne z ZF.

Opublikowano
23 minuty temu, bastaz napisał(a):

Taka ciekawostka. Jak robiłem profilaktyczny przegląd skrzyni, to wrzuciłem do siebie takie tłoczki:

Sonnax Accumulator Piston Kit - 95740-15K

Oryginalne nie wyglądały jeszcze najgorzej. Różnicy w pracy skrzyni nie zauważyłem. 

Ogólnie produkty sonnax można traktować jakościowo jak oryginalne z ZF.

💪👍

Ogólnie trochę korzystam z Sonnaxa, jak chwilowo czegoś z ZF nie mogę dostać na wczoraj. Firma dobra i sprawdzona, ale podobnie jak i ZF ostatnio często podrabiana, przed czym sami ostrzegają :

https://www.sonnax.com/tech_resources/331-fraudulent-parts-warning

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 14:17, yeti19 napisał(a):

Powiem Ci tak - rozebrałem , złożyłem ( i działały do samego końca 😉 ) parę skrzyń ZF. Głównie 6hp z VAGa, ale i ze trzy z bmw e46.  Ale ja to kompletny amator jestem, więc nigdy nie udało mi się szybciej niż w trzy dni tego zrobić 😉 parę razy robiłem to dla znajomych, ale po tym, jak jeden pokazał mi filmik, gdzie mechanior na YT robi remont mechatroniki w godzinę, grzecznie odsyłam kolegów na jutuba;)

Co do serwisów robiących skrzynie, rozbierają i zamawiają nie dlatego, że nie wiadomo, co w nich siedzi ( po numerze skrzyni wiadomo w zasadzie wszystko.  Dlatego, że zamawiają to co jest potrzebne do wymiany zazwyczaj, bez wróżenia. Tak przynajmniej sobie myślę. 😉

Jesteś w stanie dobrać mi płytę separacyjną i ilość tłoczków? Nr skrzyni na początku wątka.

Opublikowano

Normalnie rzecz biorąc, potrzebujesz 6 sztuk tłoczków, no i płytę 051 ( 046 ) AM. Możesz też podeprzeć się nr 1068327145.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 12:02, yeti19 napisał(a):

Normalnie rzecz biorąc, potrzebujesz 6 sztuk tłoczków, no i płytę 051 ( 046 ) AM. Możesz też podeprzeć się nr 1068327145.

Ok, dzięki. 

A czy płyty separacyjne z Erlinga będą ok ? Czy raczej zf brać ? Erling dużo tańszy a chyba nie jest to zła firma jeżeli chodzi o uszczelki.

Opublikowano

Nigdy nie korzystałem z płyt innego producenta, niż ZF. Nie umiem więc powiedzieć, czy tamtej są warte uwagi. 

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 12:02, yeti19 napisał(a):

Jeszcze pytanko. Gdzie dobierasz ten części? Jakiś katalog, Czy stronka

Opublikowano
W dniu 2.06.2025 o 13:18, yeti19 napisał(a):

Katalog ZF.

Możesz wrzucić linka? Wchodzę mi katalog zf i mi tylko oleje , miskę i sprzęgło pokazuje nic więcej.

Opublikowano (edytowane)

To katalog książkowy. Swój odkupiłem w ZFMünchen, ale przy odrobinie szczęścia można też we Friedrichschafen przy okazji "otwartych dni" takie coś kupić.

Edytowane przez yeti19
Dodanie uwagi.
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak kieruje katalog. Jeśli nikt wcześniej nie gmerał w skrzyni, powinno pasować. Jednak te płyty występują również w skrzyniach hp19 i 26, będą się różnić numerem ( 052 dla hp26 ) - ale generalnie pasują wymiennie.