Skocz do zawartości

chcem kupic e36 prosze o pomoc ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam okazje kupic 318 e-36 1992 z przebiegiem 140 tys zadbana przywieziona z niemiec. Auto nie ma zbyt bogatego wyposazenia. Nawet elektryki nie ma. Za 18 tys zl na gotowo. Oplaca sie ? Nie bylo bite... bardzo zadbane. Az chyba za bardzo bo nie mozna sie dopatrzec usterek.

Prosze mi powiedziec na co mam zwrocic glownie uwage jak sprawdzic czy auto nie jest kradzione ? Gdzie sa numery na silniku bo nie moglem znalezc ... No i czy mam sie udac na warsztat w celu sprawdzenia cisnienia ? (nie ma wyciekow w silniku ani pod ani na silniku)

Korozji tez nie ma. Czy jak sie robi test z kluczykiem i kasowaniem licznika to ktory to numer nadwozia czy silnika ? Czy pojechac na sprawdzenie amortyzatorow ?

To moja pierwsza BMW i za bardzo nie wiem czego szukac ...

Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi i sugestie.

Z gory dziekuje

Opublikowano

to jest jakies 3800 Euro. Zblizona kwota do tej w Niemczech.

Nasuwa sie jednak pytanie czy faktycznie jest tam wszystko ok i czy jest to autko z klima. Przepraszam, jezeli niedoczytalem ( zestem zaganiany ).

Za taka cene mozesz kupic autko w Reichu z malym ( faktycznym ) przebiegiem , klima, oponami zimowymi, serwisowana.

Jezeli jestes pewien tych wszystkich rzeczy w aucie , ktore chcesz kupic, to sie nie zastanawiaj tylko bierz. Trudno jest mi cokolwiek radzic jak sie nie widzi autka....

To Ty bedziesz nim jezdzil i to Ty masz byc zadowolony.

My tu na forum , mozemy tylko w krytycznych sytuacjach zaciagac ,,reczny,, napalonym gosciom i ratowac ich przed krachem ;-)

Mysle , ze sam dobrze przemyslales sprawe i wiesz co zrobic ;-)

Opublikowano

BMW w niemczech jest sporo - naprawdę - warto pojechać na Bawarię bo tam jest taniej i to dużo taniej.

Mając 3 tyś. euro można przebierać w bmkach. Ja chciałem 3-ke ale trafiłęm na ładną, zadbaną itp e-34 no i kupiłem za niewielkie pieniądze.

Szukajcie aut u Turków tylko tam - można cene zbić w dół i to sporo ( schodzą z 3600 na 2300 nawet ) ale w tedy trzeba uciekać bo wieadomo ze coś nie tak :-) z tym autem

ale 200-600 euro norma co można zbic

jak kupować BMW to polecam 6-cio cylindrowy silnik ( od 2.0 w górę ) te silniki to prawdziwe BMW - dzwięk .... ahh :-)

318 - to mały silnik, dodatkowo ubogie wyposażenie :-( eee za 18 tyś. ja bym poszukał sam na Twoim miejscu nawet w Polsce ale z klima itp.

To moje auto :

------ chwilowy brak -------

Opublikowano

Stanowczo odradzam kupowanie od turków ! ! ! !

Auta sa w 99% bite lub maja inne ukryte powazne wady. Nie dziwie sie ,ze chetnie spuszcza tyle pieniedzy.

w/g nowego prawa w Niemczech , sprzedawca jest zobowiazany do udzielenia 6 miesiecznej gwarancji na auto , a w umowie musi byc napisane ,, unfallfrei ,, co znaczy bezwypadkowy.

Jezeli stwierdzimy , ze kupilismy auto bite , taki turek jest zobowiazany zwrocic nam pieniadze + koszty zwiazane ze zwrotem. Sady niemieckie sa bezwzgledne w tych sytuacjach i kazda sprawa w takim przypadku jest wygrana.

Nawet jezeli podpiszesz klauzule , ze zrzekasz sie gwarancji , to obowiazuje ona nadal. Nie mozna sie w swietle prawa zrzec gwarancji !

Zasada ta nie obowiazuje przy kupnie auta z prywatnych rąk.

No ale wybor nalezy do Was....

Opublikowano

z tymi Turkami to ni ejest aż tak źle - trzeba tylko mieć oriętacje w autkach i sprawdzać je dość dokładnie. Wiadomo że można trafić na złom w ładnym pudełku. Moi znajomi niemcy kupuja zawsze u turków i są zadowoleni.

Zwykłe niemieckie Auto haus są 2 x drożesze od Tureckich.

Fakt, że jeden Turek to wpadł w furie jak go zapytałem o gwarancje = zaczoł coś krzczeć - "kupuje auto za 3 tys i jeszcze gwarancje chce" :-) no i gościa olałem

Ale są też naprawdę pożądni ludzie ...

To moje auto :

------ chwilowy brak -------

Opublikowano

Ja tez jestem zdania ze lepiej kupowac u Turkow mozna sie z nimi targowac ale oczywiscie swoja droga sprawdzic stan techniczny auta.Zgadza sie ze niemieckie autohaus sa cholernie drogie i nie ma w czym wybierac.Ja osobiscie caly czas kupuje auta od jednego Turka z Berlina i jestem zadowolony.

Swoja Bejce tez mam od niego.

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
  • 2 lata później...
Opublikowano

Wg mnie 18 000 za 14-to letnie 318 to lekka przesada :? .

Za niewiele więcej można kupić 5 lat młodsze 328 z pełnym wypasem zarejestrowane w Polsce.

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

Wysłany: Sob Lip 10, 2004 12:47 am Temat postu: chcem kupic e36 prosze o pomoc ...

--------------------------------------------------------------------------------

Witam

Mam okazje kupic 318 e-36 1992 z przebiegiem 140 tys zadbana przywieziona z niemiec. Auto nie ma zbyt bogatego wyposazenia. Nawet elektryki nie ma. Za 18 tys zl na gotowo. Oplaca sie ? Nie bylo bite... bardzo zadbane. Az chyba za bardzo bo nie mozna sie dopatrzec usterek.

Prosze mi powiedziec na co mam zwrocic glownie uwage jak sprawdzic czy auto nie jest kradzione ? Gdzie sa numery na silniku bo nie moglem znalezc ... No i czy mam sie udac na warsztat w celu sprawdzenia cisnienia ? (nie ma wyciekow w silniku ani pod ani na silniku)

Korozji tez nie ma. Czy jak sie robi test z kluczykiem i kasowaniem licznika to ktory to numer nadwozia czy silnika ? Czy pojechac na sprawdzenie amortyzatorow ?

To moja pierwsza BMW i za bardzo nie wiem czego szukac ...

Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi i sugestie.

Z gory dziekuje

Jak chcesz kupic za 18 tys 92' 318 to ja Ci sprzedam ładna 325 coupe 1993 za mniej.

BMW to pełnia życia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Mam okazje kupic 318 e-36 1992 z przebiegiem 140 tys zadbana przywieziona z niemiec. Auto nie ma zbyt bogatego wyposazenia. Nawet elektryki nie ma. Za 18 tys zl na gotowo. Oplaca sie ? Nie bylo bite... bardzo zadbane.

Nie uważam się za znawce ale 14 lat i 140 tyś? Lipa na resorach, to 10k/rok czyli poniżej 1k na miesiąc. Teoretycznie możliwe, TEORETYCZNIE gdyby autem jeździł jeden właściciel to może utrzymać taką średnią. Przy kilku no way :) Aleee.. może to ten jeden okaz.

Co do ceny, hmm. Zapraszam po moje 316 Coupe z silnikiem M43 czyli na łancuchu, rocznik 95, wyposażenie na pewno bogatsze od tego za te pieniądze ;)

Sugeruje Ci po prostu, ze ktoś upadł na głowe z tą cena za ten rocznik.

Opublikowano
Za E36 coupe 2.0 Vanos 93r do opłat dałem 11500 zł. 18tys za 92r jeszcze bez wypasu to lekka przesada. Jak szukasz z małym silnikiem to radziłbym już m43 (rozrząd na łańcuch).
Opublikowano
Witam. Ta dyskusja jest chyba bez sensu skoro dotyczy wątku sprzed 2 lat :duh:
Opublikowano
panowie ten post był dwa lata temu wtedy e36 mogło tyle kosztować ja teraz swoją kupiłem drogo bo za 14000 zl a wiem chociaż za co dałem. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Ta dyskusja jest chyba bez sensu skoro dotyczy wątku sprzed 2 lat :duh:

:modlitwa: :dance: :mrgreen: :duh: ale sie uśmiałem , ale tak to jest jak się wstaje po trzech godzinach snu i czyta co drugie zdanie ;)

Opublikowano

18 tys za 92 rok... Kolego to lekka przesada.. ja moją z 91 roku kupilem za 6 tys + opłaty, a to było pół roku temu, i jeszcze nie sam przywiozłem ale od sąsiada-hanldarza, który moze nie dużo, ale napewno doliczył sobie. Tazke 18 tys to sporo przemysl to dobrze i nie pisz ze 14 letnie auto moze byc w stanie idealnym bo to nie mozliwe:) DOBRA RADA STARY- NIE NAPALAJ SIE! a odnoscnie tego co mozna sprawdzic, to od siebie powiem-zwróć szczegółną uwage na stan zawieszenia.... pięta achillesowa mojej beemki:) pozdrawiam wszyskich forumowiczów

PS raczej BM"W"wydatek, niż BM"W"yprzedzać :)))

Opublikowano
stary nie bierz is-a po co 4 cylkindry jak za tą cenę mozesz kupic duzo nowsze i lepsze auto :mad2: ostatnio koles sprzedawał za 15 tyś plus opłaty 323 full wypas, tylko blotnik do wymiany ,wiec nie startuj z is-em silniki 2,5 te 170 konne sa bardzo oszczedne.