Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam składane lusterka ale..... no właśnie...jak nacisnę przycisk - lewe się składa i po chwili rozkłada....

prawe  - nie reaguje....

Po zdjęciu ou osłon:

lewe- krańcówka jest ok, ale bieżnia po której chodzi ma, wgłębienie -wyrobienie i nie wiem czy to czasami nie jest problem...

prawe- się nie składa - robi tylko ruch do składania- około 1 cm. Za to, gdy wrzucę wsteczny - pochyla lustro. Gdy wyłączę wsteczny - powraca do swojego położenia.

wszystko przeczyściłem i psiknąłem wd-40.... Z tego co widzę- to prawe będzie do wymiany bo ma wyłamaną blokadę otwarcia....

Ma ktoś jakiś pomysł?

• Moderatorzy
Opublikowano
1 godzinę temu, 520i napisał(a):

gdy wrzucę wsteczny - pochyla lustro. Gdy wyłączę wsteczny - powraca do swojego położenia.

To akurat normalne. Mam tak w E39. Jak dasz przełącznik regulacji na drugie lusterko to prawe nie będzie się pochylać przy wstecznym. 

Co do samego mechanizmu składania to nie mam pojęcia jak to wygląda w E53, ale na Alle są jakieś zestawy naprawcze więc całkiem możliwe, że są błędy w konstrukcji.

Opublikowano (edytowane)

o, to już coś. Znalazłem zestawy naprawcze na allegro - może się skuszę. no chyba że tu jakiś norek będzie rozbierał takie auto. Niestety, Stavanger to dziura zabita dechami - wszystko co ludzie sprzedają - to inne regiony Norwegii....

a tak przy okazji: prawe lusterko jest żółte a lewe ma normalny kolor (szkło) - coś było robione? prawe wymienione?

Edytowane przez 520i
Opublikowano

a na przodującym portalu internetowym z kraju środka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie kupuj wkładu z angola, bo będziesz się denerwował. Są sporo tańsze, ale nic w nich nie widać - przynajmniej w prawym

Niestety tutaj nic nie zaoszczędzisz. Możesz się pokusić o zwykły wkład - wiadomo wtedy dużo taniej. Tak jest zrobione np w X5 F15. Wiem, dziwne ale nie przeszkadza

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, 520i napisał(a):

a na przodującym portalu internetowym z kraju środka?

Tam nic nie znalazłem,  zwykłych ile i jakie chcesz a fotochrom jest niedostępny. 

14 godzin temu, nomad66 napisał(a):

Nie kupuj wkładu z angola, bo będziesz się denerwował. Są sporo tańsze, ale nic w nich nie widać - przynajmniej w prawym

A co z nimi nie tak? Katalog części podaje ten sam nr wkładu do LHD jak do RHD.

14 godzin temu, nomad66 napisał(a):

Możesz się pokusić o zwykły wkład - wiadomo wtedy dużo taniej. Tak jest zrobione np w X5 F15. Wiem, dziwne ale nie przeszkadza

Nowsze wkłady fotochromowe wyglądają jak zwykłe szkła bo nie mają tej plastikowej ramki na około szkła.

Edytowane przez Krzyś111685053072
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nowsze wkłady fotochromowe wyglądają jak zwykłe szkła bo nie mają tej plastikowej ramki na około szkła.

rozróżniam lusterko bez fotochromu i z. Nawet po Vin tak wychodzi. Też jak oglądałem auto to byłem w szoku, że brakuje, ale tak wyjechało z fabryki

14 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

A co z nimi nie tak? Katalog części podaje ten sam nr wkładu do LHD jak do RHD.

inaczej przybliża: dużo bardziej (przynajmniej w e53 i fotochrom). Jeździłem kilka razy takim X5 właśnie z fotochromem z angola i jest bardzo niebezpiecznie przy zmianie pasa ruchu, widzisz tylko mały wycinek tego co w normalnym europejskim. Nie bez powodu angielskie wkłady są tańsze

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 21.05.2025 o 01:27, nomad66 napisał(a):

inaczej przybliża: dużo bardziej (przynajmniej w e53 i fotochrom). Jeździłem kilka razy takim X5 właśnie z fotochromem z angola i jest bardzo niebezpiecznie przy zmianie pasa ruchu, widzisz tylko mały wycinek tego co w normalnym europejskim. Nie bez powodu angielskie wkłady są tańsze

To w takim razie dlaczego mają taki sam numer? Rozumiem że nie całe lusterko było z anglika bo wtedy to było by normalne że mało widać bo lusterko ma całkiem inny kąt "wstępnego" ustawienia w stosunku do boku auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

były 2 rodzaje wkładów lusterek prawych, sprawdzone na realoem
Jak nie wierzysz, to kup i zobaczysz, że z lusterkiem z anglika nie da się jeździć normalnie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

IMG_20250615_170702.jpg

to mechanizm prawego lusterka. Jak powinna być ustawiona ta biała zębatka ( na zdjęciu zęby ustawione do szyby drzwi pasażera) i czy obojętne jest ustawienie tego czarnego wieńca z trzema wycięciami..?

Edytowane przez 520i