Skocz do zawartości

Wahania temperatury silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem ostatnio że czasem podczas normalnej jazdy na rozgrzanym dobrze już silniku wskaznik temperatury czasem schodzi mi do 1/4 lub prawie na granice niebieskiego pola. Do tej pory zawsze stal idealnie na 1/2 skali po rozgrzaniu!

Nie ma to żadnego uzasadanienia w zmianie obrotów/stylu jazdy itp. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt że zaczołem używać ogrzewania i ono może wychladzac silnik ale tez na zdrowy rosadek mi to nie pasuje. Czy ktos miał taki przypadek?

Never Say Never Again!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Było na forum, pamiętaj zawsze poszukać. Masz na 99% uszkodzony termostat. Wymień i po kłopocie :)
Opublikowano

Zapewniam cię że uzasadnienie tego zaobserwujesz przy tankowaniu :mrgreen:

masz uszkodzony termostat,bądz zapowietrzony układ przez co na trasie silnik się schładza i jest niedogrzany a co za tym idzie rośnie zapotrzebowanie na dodatkowe paliwko :cool2:

P.S jak bedziesz zmieniał termostat to pamietaj aby nowy włozyć strzałką do góry,w przeciwnym razie efekt bedzie taki jak na starym.

Opublikowano

Moze i termostat!Ale visco,tez moze byc :)

pozdrawiam

Opublikowano

P.S jak bedziesz zmieniał termostat to pamietaj aby nowy włozyć strzałką do góry,w przeciwnym razie efekt bedzie taki jak na starym.

W silnikach M43 nie patrzysz na strzalki, bo takowych nie ma...wsadzasz tak jak pasuje, bo innej mozliwosci nie ma... :cool2:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

ja zmienilem wczoraj termostat e36 m40 i nie widzialem tam zadnych strzalek wlozylem go tak zeby wszytsko normalnie skreci ( nie bylo zadnych oznaczec)

wiec co wy z tymi stzralki-moze to nie te silniki

Objaw ten sam co u zalozyciela tematu( tematu co juz byl) ale jeszcze nei mialem okazji sprawdzic jak to dziala( musze wyjechac za miasto zeby osiagnac jakas predkosc i sprawdzic czy tem. bedzie spadac)

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
Też stawiam na termostat, wisco raczej nie bo by się bardziej nagrzewał. :idea:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano
  • Autor
Wydaje się że u mnie problem był banalny. NIezauważyłem że spadł mi troche poziom płyny chlod. co mogłospowodować ze układ nie działał prawidłowo. Narazie dolalem płynu i efekt nie występuje, ale nie miałem okazji jeszcze porzadnie przegonić silnika i sprawdzić. Narazie nie ruszam termostatu, zobacze jak się bedzie dalej zachowywał. Dzięki za informacje.
Never Say Never Again!