Skocz do zawartości

Rurki sztywne hamulców tylnych - 34326784755 & 34326784757

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem ostatnio wymienić węże "7" z screena poniżej i się okazało że mam maksymalnie skorodowane łączenia, sam przewód giętki da sie wykręcić ale nakretka na rurce już nie drgnie - to samo prawo/lewo

Teraz potrzebuję pomocy - lepiej wymienić całą rurkę czy tylko odciąć końcówkę i zarobić na nowo (np takim ustrojstwem)?

Jeśli wymieniać rurki, nie mogę znaleźć czy te rurki idą pod zbiornikiem paliwa (chyba nie), ale raczej idą nad samkami tylnymi - czy trzeba je demontować/opuścić w dół?

image.png.6fc2cc3f4c8e699079194f37286086bb.png

Opublikowano

Jak końcówka wygląda słabo, to elementy nad wózkiem czy bakiem moga wyglądac równie źle. 

Ja w E46 nie wymieniałem całych przewodów od samej pompy. Uciąłem je pod autem (kawałek przed bakiem, gdzie już były zdrowe), zarobiłem przewody odpowiednimi końcówkami i wymieniłem sam tylny element na nowy. 

Opublikowano

Czesc.

Ja miałem problem z przodu, obie strony sie ukreciły przed wymiana przewodów w metalowym oplocie.

Mechanik uciał przewody hamulcowe w komorze silnika i dosztukował nowe ok. 0.5m dł. przewody i wyprowadził do przednich nadkoli. 

Narazie od kilku lat nic sie nie dzieje, brak wycieków.

• Lubię to 1
Opublikowano
13 godzin temu, Lewonek napisał(a):

Czesc.

Ja miałem problem z przodu, obie strony sie ukreciły przed wymiana przewodów w metalowym oplocie.

Mechanik uciał przewody hamulcowe w komorze silnika i dosztukował nowe ok. 0.5m dł. przewody i wyprowadził do przednich nadkoli. 

Narazie od kilku lat nic sie nie dzieje, brak wycieków.

No i tu mam problem, bo BMW F11 to 2 tony które trzeba zatrzymać i hamulce to podstawa, z tego co czytam to "skrętki" nie są za bardzo wytrwałe. Ale może się to tak skończy - jak cały przewód jest ok to tylko 2 cm tam gdzie końcówka odetnę i zarobię.

Opublikowano
Godzinę temu, LoGik napisał(a):

"skrętki" nie są za bardzo wytrwałe.

Przecież tą sama skrętkę masz na łączeniu przewodu sztywnego i elastycznego. Nie popadaj w paranoję.

Jak zrobisz to dobrze, to nic nie będzie miało prawa się stać. 

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 17.04.2025 o 09:56, KucaQ napisał(a):

Przecież tą sama skrętkę masz na łączeniu przewodu sztywnego i elastycznego. Nie popadaj w paranoję.

Jak zrobisz to dobrze, to nic nie będzie miało prawa się stać. 

źle napisałem, chodziło mi o łączniki jak na zdjęciu poniżej, podobno nie nadaje się to łączenia miedzianej\mosiężnej rurki i stalowej

image.jpeg.c985fbe8929685bc38ce952caee31c97.jpeg

Opublikowano
W dniu 19.04.2025 o 18:49, LoGik napisał(a):

chodziło mi o łączniki jak na zdjęciu poniżej

A to z takiej szybkozłączki nie korzystałem. Ja normalnie zarabiałem przewody taka praską ręczną, którą wrzuciłeś w pierwszym poście. Z jednej strony grzybek i nakrętka z gwintem zewnętrznym, z drugiej lejek i nakrętka z gwintem wewnętrznym. 

• Lubię to 1