Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam pytanie jak w temacie, czy w g30 LCI można wydawać komendy po polsku?

Np. "Nawiguj do domu"

Nie potrafię tego włączyć.

Opublikowano

Na systemie bmw za pomocą przycisku na kierownicy w Polsce? Zapomnij. Na Android Auto a i owszem (okej google), Carplay pewnie też bo chyba ajfony nie mogą być za Androidem we wszystkim? 😉

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

upraszczając odpowiedź BMW ma w tym zakresie w D U P I E   rynek polski  i jest to absolutnie żenujące bo asystenci w popularnych markach działali doskonale już .... 10 lat temu 

więc nie ma, nie było i się przynajmniej w G30 nie doczekasz 🤣

Edytowane przez Woytas
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Asystenci dzialaja tylko nie po polsku. Lub w androidauto alexa ale jest to inny typ asystenta ktory moze wlaczyc muzyke w spotify lub zadzwonic do wypowiedzianego kontaktu. A tak swoja droga to i tak ta funkcja nawet jesli by byla jest tylko ciekawostka ktorej i tak sie nie używa. Ale wkurza sam fakt ze jej nie ma w naszym języku. 

• Moderatorzy
Opublikowano

Pamiętam jak kiedyś świadczyłem usługi dla firmy, która wytwarza oprogramowanie m.in. dla BMW. Już z 7 albo i 8 lat temu mówiło się, że obsługa asystenta w języku polskim zaraz wejdzie. Do dzisiaj nie ma. W dobie innych asystentów przestało mi to nawet przeszkadzać, ale samo podejście BMW do kraju, z którym sąsiadują jest co najmniej żenujące. A jakby nie patrzeć trochę swoich samochodów u nas sprzedają.

Z tego co wiem, asystent działa nawet w języku koreańskim. No, ale Polska jest w rozwoju jakieś 50 lat za Koreą Południową, więc może za 50 lat doczekamy się i my 🙂

• Haha 1
Opublikowano

Nie tyle w G30 co iD7 się już nie doczekacie.

Asystent głosowy BMW nauczył się gadać po polsku mniej więcej od lipca 2024. Pojawił się w 9.0 (Android Automotive) oraz miał być wprowadzany aktualizacjami OTA do 8.0/8.5 (Linux).

Jeżeli chodzi o 9.0 to faktycznie gada. W F70 mojej żony otwiera okna, przełącza klimatyzację, prowadzi do domu etc.

W moim G-26 z iD8 do tej pory nie doczekałem się na aktualizację. Obecnie mam 07/2024.30, a mówienie po polsku miało wchodzić z aktualizacją 07/2024.40 i wygląda na to, że wyłącznie do iD8.5, a w przypadku G-26 dotyczyć ma wyłącznie i4. Jak jest w innych wyposażonych w 8.5 to nie wiem.

Jak żyć...🤣

• Moderatorzy
Opublikowano

Prowadzenie do domu rozwiązałem w ten sposób, że przypisałem tej funkcji pewien gest. Wykonuję prosty gest ręką i już samochód prowadzi mnie do domu 🙂 Bez użycia jakichkolwiek słów czy różnych języków (no, może ci od migowego by polemizowali).