Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jadę dziś do ASO po diagnozę, zobaczymy.

Drogie w utrzymaniu zrobiły się beemki po przebiegu >150 tys.km 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co robiles w swojej ze taka teza? 

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Porównuję do dużo starszej i z dużo większym przebiegiem E46, do której części kosztują ułamek tego co do F34 i jakoś są trwalsze 😉 

Co robiłem kosztownego? 
Wiązka dostępu komfortowego
Kolektor ssący
Pokrywa głowicy zaworów, bo tu już się tylko uszczelki nie wymienia
Króciec wody, na szczęście nie podstawa filtra oleju (część tania, ale robocizna już nie, bo trzeba ściągnąć kolektor)
Amortyzatory przód
teraz pewnie poduszki silnika i skrzyni, ale to się może zaraz okaże 😉 
Serwis olejowy skrzyni biegów, to też sporo więcej niż sama zmiana oleju (umówiony na przyszły poniedziałek)

A zaraz czeka mnie wymiana tarcz hamulcowych z przodu, co też tanie nie jest 😉 
Mechanik się mnie pyta czy myślę już o rozrządzie 😉 
a im dalej w las, tym zaraz pewnie będzie trzeba się zainteresować turbo może 😉

tanio to już było 😉  jak to mówią 😉 

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To teraz porownaj sobie jazde e46 do f34 i ile w blacharke musialbys wsadzic. Z tego co wymieniles nie widze nic powaznego. Przeciez mogles kupic 2.0d bez xdrive z osiagami lepszymi niz e46 ale masz 335d, wiec o czym rozmawiamy, 1500zl na poduszki to jest koszt? 

• Członkowie klubu
Opublikowano

No może ruda już mi trochę ją podgryza, kiedyś się tym zajmiemy, póki co stoi sobie w suchym garażu i czeka 😉 

Jasne - F34 jedzie szybciej i wygodniej. Ale nie jest już tak mechanicznie trwała. 1500 to nie jest mało? Może też nie dużo, ale tu już zawsze jak coś wyskoczy, to nie jest poniżej 😉 o tym mówię 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wstaw 313ps i ponad 600nm do e46 i wtedy zobaczymy. No sorki, nie lubie takiego gadania, mam bardzo mocne auto a porowuje je do trwalosci e46. Niby jak? Mam 335d a placze nad 1500zl, przeciez to sa jakies grosze. 

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie musisz lubić. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ja nie lubię jak ktoś mi mówi co jest dla mnie tanie, a co nie i co wolno mi mówić, a co nie bo mam STARE bmw, ale mocne 😉  jałowa dyskusja.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jalowa na maxa bo ciagniesz prosty temat zamiast wymienic poduszki silnika, od tego sie zaczyna. Chyba ze ten wydatek cie przerasta wiec nie wiem po co kupiles 335d... 

• Haha 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano

No więc po paru godzinach w ASO wiadomo tyle, że nie wiadomo co powoduje drżenie.

Sprawdzane parę razy, dwie osoby weryfikowały, jazdy próbne bo jeszcze jedną rzecz zgłaszałem i nic nie zostało znalezione. Wszystko jest sprawne i nie wykazuje śladów zużycia, które mogłyby wpływać na te objawy.
Wyższość ASO nad innymi - nie znaleźli przyczyny, to nie skasowali za usługę. Oczywiście wiadomo dlaczego mogą sobie na to pozwolić, patrząc na stawki poza pakietowe.
Skłaniają się również do wymiany poduszek, oczywiście bez gwarancji, że to jest powodem. Za chęci i poświęcenie zrobiłbym to u nich, ale mimo, że kupiłem 335d nie stać mnie na usługę wymiany poduszek w cenie 6400zł, więc jutro umawiam sobie termin lokalnie.
Może będzie jak w przypadku bastaz, czyli bez ścieżki zdrowia jaką przeszedł yoshimba. Oby.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Tylko kup poduchy OE, ja wziąłem Lemfordera i teraz myślę, czy to nie jest problem ^^ Od paru osób słyszałem, że lemforder made in china to już nie to samo. 

• Dziękuję 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano

To na pewno. Chyba przewinął mi się jakiś film, gdzie gość wymienił na zamienniki i było trochę lepiej, a potem na oryginały znowu 😉 pod skrzynią po chwili była już zniszczona.

Umówiony jestem na 2 czerwca, pierwszy wolny termin. 

Niestety nie chcą się podjąć przeczyszczenia wtrysków na TEC2000, bo nie mają maszyny, a inaczej bawić im się nie chce.
Wleję więc dodatek do baku, zaszkodzić nie zaszkodzi. Albo rozkminię do tego czasu jak to zrobić i sam zrobię. Gdzieś widziałem filmik na YT, że poradzili sobie podpinając dodatkową pompę paliwa, bo bez ciśnienia nie odpali. 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Wleci OE, nie wiemy co powoduje drgania, nie będę się zastanawiał później czy może to dlatego, że zamiennik (nawet jeśli robi jako OE) - za dużo się nachodziłem przy stukach amorów 😄😄 

Edytowane przez GR
  • Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
15 godzin temu, jacekmury1 napisał(a):

Kup poduszki Corteco to leci jako oem

Nie leci, poduszki tylko OEM.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Randall - a miałeś przypadek wadliwych lemforderów? 

Chęcią (głupota) doprowadzenia do stanu idealnego myślę nad regeneracją konwertera.. choć większość mechaników twierdzi, że jak drży/mrowi nawet na N to raczej nie konwerter. Tylko co tam może powodować takie mrowienie na postoju i na N.. jakieś pomysły Panowie? Mam przebłyski, że te drgania zacząłem odczuwać po statycznej wymianie oleju w skrzyni (choć pewności nie mam). 

Pomysł na podstawie wiadomości od kolegi z forum, który też walczył z drganiami:

"Cześć. Konwerter i wtryski i jest Igła. Ja mam fabrycznie 240 tys przebiegu i nie sądziłem, że regeneracja konwertera da taką poprawę. Wtryski załatwiły problem buczenia a mrowienie konwerter. Rozwiązałem problem, który na forum się przewija ciągle nierozwiązany a mi się udało. Poświęciłem na to trochę czasu ale dziś już sprawnie mogę rozpoznać dane wibracje bo miałem to samo z różnych źródeł i usnąłem całkiem. Każda naprawa usuwała cześć aż zostałem bez. Niewiarygodne ale jednak się da. Benzyna też potrafi drgać bo mam w f30 także wszystko niby proste ale nie do końca."

To już powoli kwestia ambicji.. bo koszty przekroczyły zdrowy rozsądek : ) 

Edytowane przez yoshimba
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
11 minut temu, yoshimba napisał(a):

Randall - a miałeś przypadek wadliwych lemforderów? 

Osobiście nie, natomiast sam robiłem spore rozeznanie w temacie poduszek i to co jeszcze niedawno można było włożyć zamiast OEM czyli Lem czy Corteco obecnie jest chińskim śmietnikiem po którym wibracje są większe niż na starych zużytych poduszkach. To samo zresztą tyczy się np elementów zawieszenia Lemforder, po przeniesieniu produkcji z Niemiec jakość jest koszmarna, nawet M539 Restoration pokazywał na kanale różnice.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Randall w takim razie kto robi poduszki oem?

Ja dalej uważam że Corteco ale nie będę sie kopał/

Miłego dnia

Opublikowano

M539 Restoration najlepszy kanał na youtube, ale niestety zwiększa psychozę użytkownika, a w konsekwencji wydatki 😉 - jakieś wady trzeba mieć

Teraz pytanie czy najpierw konwerter czy oe poduchy 🥺

• Lubię to 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Myślę że poduszki warto wymienić nawet profilaktycznie, będę robił to samo (mam prawie 200k przebiegu), konwerter to już grubsza sprawa.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie wnikam w to jaki kanał, wiedza czy cokolwiek (swój problem rozwiązał), szkoda jedynie, że nie mówi z jakiej firmy zamiennik, ale widać, co się dzieje z poduszką skrzyni "chwilę" po założeniu.

• Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Widziałem 🙂 Ale Meyle to jednak raczej bardzo słaba jakość, dość popularna opinia. Teraz już nie jestem w stanie zweryfikować czy Lemfordery zamontowane u mnie były made in china etc., nie mogę znaleźć faktury. 

• Członkowie klubu
Opublikowano

A kiedyś Meyle HD było bardzo dobre. Niestety też uważam, że obecne nie przypominają nawet dawnych części - kupowałem ostatnio mocowania tylnych amortyzatorów do E46. Założyłem skoro już kupiłem, bo auto nie pokonuje nawet 1000 km rocznie, więc trochę im zajmie zanim będą znów do wymiany 😉 

• Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
4 godziny temu, GR napisał(a):

A kiedyś Meyle HD było bardzo dobre.

Meyle różni się jakością od Meyle HD. Aczkolwiek nawet Meyle HD ma swój pik jakościowy już za sobą. 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Niestety będzie coraz trudniej utrzymać używane samochody w należytym stanie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.