Skocz do zawartości

Jaki olej zamiast ZF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę o poradę.

Jak myślicie Panowie?

Chce wymienić olej w skrzyni 8HP w F11 528i xDrive

Jaki inny ( tańszy) olej można by było zastosować zamiast ZF Lifeguard-8 fluid ? Oczywiście w parametrach. Jest np Febi, Swag, Fanfaro, Mannol... 

Dziekuje za Porady i informacje 

Pozdrawiam 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W zasadzie każdy producent oleju ma w ofercie olej do tej skrzyni. Każdy mechanik poleci Ci to co akurat ma w beczce.

Zalać możesz wszystko co spełnia S671 090 312.

Moja opinia - po co tańszy? Wolę zalać ZF i nie czy można było wybrać lepiej. Cena? Przy takim interwale wymian jaki to jest koszt?

spacer.png

Opublikowano

Zestaw ZF'a do wymiany oleju wychodzi naprawdę dobrze cenowo i nie ma kompletnie sensu szukanie tańszych alternatyw. 800zł za miskofiltr i 7 litrów oleju to nie jest wygórowana cena jak za oryginał. 

https://czescidobmw.pl/zestaw-czesci-wymiana-oleju-automatycznej-skrzyni-biegow-zf-parts-1087-298-365--1087,9298,9365,2zf?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzPy8BhBoEiwAbnM9O8XWoR7vCHhtoV8_OpO5PUQDZafCeoCpRgs-HSNsizimlS2fEoyhZxoCpz0QAvD_BwE

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z Mojej  strony polecę Miskofiltr i olej Febi.

Opublikowano

Tylko po co oszczędzać na Febi, skoro oryginał ZF wyjdzie jakieś 40zł drożej?

Ceny ze sklepu Maćka:

Zestaw ZF - 800zł

Miska Febi 276zł + Olej Febi 7x70zł=490zł - wychodzi 766zł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z mojej praktyki wynika - lej olej jaki chcesz, o ile wcześniej oszuszyłeś skrzynię i konwerter. Jeśli nie, trzymaj się tego co było wcześniej własne, będzie mniej kłopotów. 

ZF w porównaniu z zamiennikami wcale nie jest drogie. Spotkałem sie juz z tym, że Ravenol był droższy od ZF.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dlatego że oryginalny olej zf to zwykły półsyntetyk... a baza w ravenolu jest w pełni syntetyczna... 

z własnej obserwacji olej do 8hp na bazie syntetycznej lepiej się zachowuje w mrozach podczas pierwszych kilku minut po uruchomieniu..poza tym nie zaobserwowałem żadnych różnic 

tak samo nie zaobserwowałem żadnej różnicy między oryginałem zf a najtańszym olejem spelniajascym normę/wymagania zf... na obu pracowała poprawnie.

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
W dniu 12.01.2026 o 17:46, Jack-Strong napisał(a):

dlatego że oryginalny olej zf to zwykły półsyntetyk... a baza w ravenolu jest w pełni syntetyczna... 

z własnej obserwacji olej do 8hp na bazie syntetycznej lepiej się zachowuje w mrozach podczas pierwszych kilku minut po uruchomieniu..poza tym nie zaobserwowałem żadnych różnic 

tak samo nie zaobserwowałem żadnej różnicy między oryginałem zf a najtańszym olejem spelniajascym normę/wymagania zf... na obu pracowała poprawnie.

W pełni się zgadzam z tym, że skrzynia zalana tak ori ZF, jak i  najtańszym olejem spełniającym normy, pracuje poprawnie. Pytanie tylko, jak długo?  Podobnie jest z oponami. Zimówki dobrego chińczyka i markowe europejskie jeżdżą poprawnie. Z tym że najczęściej jeden sezon.

Ps. 8hp lifeguard to... półsyntetyk? Naprawdę? 🤔

Edytowane przez yeti19