Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, pytanko: mam auto jak w tytule, przełącznik trybów jazdy sport/eco, mpakiet ale bez sportowej skrzyni i łopatek. Ostatnio zakupiłem bimmercode żeby wykodować start/stop i dodać parę funkcji. Zauważyłem że jedną z dostępnych opcji jest dodanie 2TB - sportowego softu skrzyni. Tylko z tego co czytałem, to ta funkcja dodaje też tryb sport+ i wskaźnik aktualnie zapiętego biegu na zegarach (S1, S2, itp.) ale obie te funkcje już posiadam. No i teraz rodzi się pytanie: czy poprzedni właściciel coś majstrował przy sofcie? Ale jeśli tak to czemu bimmercode wskazuje że mam zwykłą skrzynię (205)? I czy aktywowanie tej funkcji coś u mnie zmieni?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Mam również zwykłą skrzynię bez łopatek i tryb sport+, nic nie było kodowane. Szukałem informacji na bimmerpost to raczej nikt nie odczuł zmiany po przekodowaniu na sportową.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nadal jest ta sama skrzynia. Jak zmienisz kierownicę na taką z łopatkami to możesz to sobie zrobić. Nawet nie trzeba zmieniać lewarka choć wizualnie jest inny i ładniejszy 

Opublikowano
14 minut temu, bbmw napisał(a):

To nadal jest ta sama skrzynia. Jak zmienisz kierownicę na taką z łopatkami to możesz to sobie zrobić. Nawet nie trzeba zmieniać lewarka choć wizualnie jest inny i ładniejszy 

Ale co mają łopatki do softu skrzyni? Lewarek już zmieniłem, bo ten zwykły jest straszny, jak zabawka z aliexpress.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest cały czas ta sama skrzynia. Nie ma innego softu. Obsługuje sportową kierownicę z łopatkami i lewarek lub nie. Jak nie masz łopatek to nic ci nie da zmiana ustawień 

Opublikowano
2 godziny temu, bbmw napisał(a):

To jest cały czas ta sama skrzynia. Nie ma innego softu. Obsługuje sportową kierownicę z łopatkami i lewarek lub nie. Jak nie masz łopatek to nic ci nie da zmiana ustawień 

Czy wg Ciebie wybór wybór opcji 2TB podczas konfiguracji auta zmieniał tylko wygląd wajchy i dodawał manetki przy kierownicy a sama skrzynia działa dokładnie tak samo? 

• Moderatorzy
Opublikowano
6 godzin temu, Lewy83 napisał(a):

sama skrzynia działa dokładnie tak samo?

Sama skrzynia działa dokładnie tak samo.

• Lubię to 1

spacer.png

Opublikowano

Dodawałem tą opcje w Bimmercode a mam właśnie zwykła skrzynie bez łopatek i poza info odnośnie aktualnego biegu w trybie Sport, żadnych zmian.  

Opublikowano

Ciekawe co tu piszecie odnośnie braku różnic w działaniu (o braku różnic mechanicznych wiem). Czytałem na zagranicznych forach opinie ludzi, którzy jeździli na obu skrzyniach i według nich ta sportowa ma inaczej zestopniowane przełożenia - zmienia biegi przy innych obrotach. Może być też tak, że dopóki nie mamy na wyposażeniu łopatek czy przełącznika trybów jazdy to może zmiana nie zadziała?

Opublikowano

Ale w czym problem, skoro masz Bimmercode to zrób tą zmianę i sam się przekonasz. To wszystko jest odwracalne...

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Możesz mieć zakodować łopatki bez 2TB i 2TB bez łopatek, bez różnicy. Przy 2TB bardziej chodzi o aktywację sport+ i chyba LC. Nie pamiętam które są od siebie zależne bo zawsze włączałem wszystko na raz. 

No i tak, przy informacjach odnośnie kodowania 2tb jest że skrzynia zmienia biegi szybciej ale według mnie to pic na wodę. Chcesz szybciej to różnica jest z xhp 🙂

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Samo kodowanie skrzyni pod 2tb, jak zostalo juz napisane, oczywiscie niczego nie zmienia w pracy skrzyni, do tego sluzy zmiana softu, czyli programowanie.