Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy,

czy był już ktoś może w ASO na tej akcji przywoławczej? Interesuje mnie co robią przy samochodzie i jak długo to trwa.

Z tego co się doszukałem to do wymiany jest "jakiś moduł od hamulców".

Edytowane przez Leo1971
Opublikowano

Akcja jest związana z wymianą oprogramowania sterownika hamulców, a aktualizacja już odbyła się online. Przywołanie jest aktywne ponieważ powinieneś podpisać dokument że zapoznałeś się ze zmianami. Tak mi zakomunikował serwis kiedy zadzwoniłem zapytać o szczegóły.

• Członkowie klubu
Opublikowano

To jakaś grubsza akcja jest, łącznie ma dotyczyć 1,5 mln BMW. Na grupie na fb właścicieli G60 kilka osób pisało, że mieli awarie czyli niedziałające hamulce i fury stoją w ASO czekając na części.

Opublikowano

Byłem wczoraj na tej akcji przywoławczej. Wszystko potrwało ok.40 min. Prace dotyczyły tylko i wyłącznie software. Skontrolowali jeszcze stan hamulców (tarcze, klocki), bieżnik opon i stan zawieszenia. Ja nie miałem do podpisu żadnego papieru dot. samej akcji, jak sugerował wyżej @SieKieR.

Opublikowano

Taką informację przekazała mi obsługa serwisu, być może błędną. Być może też problem jest poważniejszy i dotyczy nie tylko software. 

Poniżej ciekawy link do filmu, jeśli nie widzieliście:

• Przykro mi 1
Opublikowano

To może dlatego nie mogę odebrać swojego pojazdu, gdyż coś jeszcze modyfikują? Ciekawe jak wygląda ta sytuacja z tymi hamulcami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, 

26.09.2024 byłem umówiony na wymianę oleju ( 1500km) i ku mojemu zaskoczeniu w zgłoszeniu pojawił się dodatkowy komunikat o akcji.

Gdy zdawałem kluczyki na wyminę oleju musiałem dodatkowo podpisać kilka dokumentów oraz jeden z nich dostałem "d o domu" 

Takie coś trzeba podpisać , nic przy aucie prawdopodobnie nie jest robione, dopiero gdy wyskoczy komunikat należy się z nimi kontaktować , najlepiej bezpośrednio z serwisem. 

Człowiek z obsługi serwisu stwierdził , że sama marka BMW nie wie w których autach może dokładnie wystąpić problem z hamulcami , a podanie ilości 1,5 szt miało określać jedynie ilość aut z okresu, w którym był montowany element.  Nawet do dnia mojej wymiany producent nie wie co dokładnie trzeba zrobić aby uniknąć tego komunikatu ......

Dokument_2024-10-03_095843.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po otrzymaniu takiego pisma moim zdaniem należy natychmiast do sprzedawcy (gwaranta) wystosować żądanie "W związku z otrzymaniem informacji z dnia ... żądam pisemnego oświadczenia, że kupione auto ..... nie posiada uszkodzeń i wad technicznych, które podczas użytkowania mogą stanowić ... itd. W przypadku gdy auto posiada wady wnoszę o ich natychmiastowe usunięcie w ramach gwarancji. ... itd, itp".

Zawierając umowę kupna sprzedaży nowego auta należy zakładać, że otrzymujesz sprawne auto w zamian za wniesioną opłatę. Umowa taka nie obliguje Cię do obowiązku testowania sprawności i poprawności działania nabytej rzeczy a już w szczególności gdy istnieje prawdopodobieństwo, że testowanie te może stanowić dla Ciebie zagrożenie. Nie podlega wątpliwości, że takie testowanie jest elementem wytworzenia (projektowania) wyrobu a nie jego użytkowania.

Co więcej należy przypuszczać, że gdybyś wiedział w momencie zawierania umowy kupna sprzedaży samochodu, że istnieje uzasadnione prawdopodobieństwo (nawet znikome), że w kupowany nowym aucie mogą wadliwie działać hamulce to zapewne do umowy tej by nie doszło.

Reasumując, krótko i po bandzie albo oświadczenie albo naprawa gwarancyjna albo unieważnienie umowy kupna sprzedaży (zwrot auta, zwrot kasy).

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...