Skocz do zawartości

530XD GT madBMW-5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Normalnie jakiś klub na kółkach robi.?

Na tym chińskim dysku nie ma gdzieś zworki, którą można przełożyć, żeby zrobić z niego slave'a?

pzdr

yaz

• Odpowiedzi 54
  • Wyświetleń 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Trochę bardziej reprezentacyjne foty ?

• Na początek "nowa" skrzynia biegów i odlączenie przedniego napędu, samochód z 2 tonowego ospałego kloca stał się zwinnym agresywnym klocem ? Jak ktoś się zastanawia czy warto - warto. Na Sta

• Go hard or go home ? Ładnie się zaczyna.

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Podobno nie, ale już mi się nie chciało sprawdzać. Za każdym razem jak przepinałem dysk musiałem poczekać, aż navi się całkiem wyłączy, bo te dyski nie są hot-swap.

Za dużo czasu na tym nowym spędziłem. Zworka na slave była, ale nie dało się z nią upchnąć w slot. wygiąłem inne piny przeez to. Próbowałem tą zworkę przyciąć, co ją rozwaliło całkiem.

Finalnie zlutowałem piny SLAVE na płycie, bez zworki i działa jak nalezy. Navi szybciutko chodzi, teraz w końcu opłaca się zamówić aktualizację map.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

A teraz coś z innej beczki, ale nadaje się do działu, bo fotel z F07 (nie mojej, 535i ze szrotu) wylądował w zestawie do pracy biurowej i sim-racingu 😆

Od lat chodził mi ten pomysł po głowie, bo na mój wzrost ciężko dorwać jakiś wygodny fotel biurowy, ale fotel w który zawsze mogłem się wpasować to ten z BMW.

Możliwość zakupu zawsze była mocno ograniczona, bo albo nikt nie chciał rozkompletować zestawu albo ceny za pojedyńczy fotel szły w kosmos, plus wysyłka kosztowała drugie tyle co fotel.

Jednak w końcu się udało za dorwać za 200chf piękny fotel na pobliskim szrocie z przebiegiem jecynie 130k km. Całość zestawu wymaga jeszcze dopieszczenia, ale już bardzo komfortowo można się pościgać i popracować.

Cały projekt w sumie zajął 2 miesiące i wymagało to trochę zachodu, trzeba było zaprojektować i zamówić płytę adaptacyjną, odpowiednie podłokietniki, które i tak wymagały podwyższenia, a cała baza miała być ze starego krzesła z ikei, ale niestety nie zdało to egzaminu, było za wysoko, więc finalnie wszystkie części nowe.

Dostarczony fotel już po myciu i zabezpieczeniu skóry:

image.png

Piwewszy prototyp z płytą z odpadów z ikei - za wysoko, za mało stabilnie, ogólnie porażka:

image.png

Projekt CAD płyty adaptacyjnej:

8W8HhkQ.png

Płyta zamówiona z UK, 6mm jakaś stal konstrukcyjna, waży około 10kg:

image.png

Do tego zamówiona postawa - najniższa jaką znalazłem i wszystko poszło w malowanie, żeby nie było czarne:

image.png

W kolor mojej pierwszej e39 - przepiękny Oxfordgrun II:

image.png

Przymiarki już na finalnej bazie, szkoda, że cała malowana baza znika pod fotelem i nie będzie efektu widać na codzień:

image.png

image.png

image.png

Na koniec najważniejsze - obniżone kółka, obniżony amortyzator siedzenia, podłokietniki 4D, przedłużki do podłokietników na M6 (o dziwo bardzo sztywno siedzi):

image.png

Teraz ktoś już się pewnie zastanawia jak ze sterowaniem?

Podłączając po 12v dwa kabelki czerwone - zasilanie główne + moduł i jeden kabel uziemienia zyskujemy 5 sekund działania sterowania, po czym trzeba odczekać 5min, pewnie, żeby moduł stracił całkiem zasilanie i się zresetował. Podobno można puścić coś w can-bus, żeby to działało bez problemu, ale jeszcze nie ogarniam.

image.png

image.png

I finalny efekt 😁

image.png

image.png

Opublikowano

Zrobiłem podobne tylko ze sterowaniem:

image.png

Działa elektryka, pamięć, podgrzewanie, chłodzenie, "masaż".

13 minut temu, madseason napisał(a):

Podobno można puścić coś w can-bus, żeby to działało bez problemu, ale jeszcze nie ogarniam.

https://www.bimmerfest.com/threads/information-source-on-k-can-bus.825057/page-11

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Streściłem post z AI i taki mam plan na sterowanie.

Masz kompletny fotel F10 z modułem i oryginalnym panelem, to sytuacja jest dużo prostsza. Nie budujemy żadnego sterownika silników. Chcemy tylko zrobić mały emulator K-CAN, który po włączeniu zasilania utrzyma moduł fotela „awake”.

Przygotowałem Ci kompletną instrukcję ze schematem, listą części, kodem ESP32 i zdjęciami referencyjnymi. Canvas wymaga zalogowania do ChatGPT, żeby otworzyć/wyeksportować ten dokument do PDF.

Co kupić

Moja rekomendacja to:

Czyli konkretnie:

1. ESP32 DevKitC / ESP32-WROOM-32

2. SN65HVD230 CAN 3,3 V

3. DC/DC 12 V → 5 V, najlepiej 2–3 A

4. bezpiecznik 2–5 A + oprawka dla elektroniki

5. 2 × 100 Ω

6. przewody

7. mała płytka prototypowa

MCP2515 nie jest potrzebny, jeżeli wybierzemy ESP32. ESP32 ma wbudowany kontroler CAN/TWAI i potrzebuje tylko zewnętrznego transceivera. Espressif Systems

Schemat

BMW F10 PASSENGER SEAT

+12V ───────────────► +12V SEAT
       GND  ───────────────► GND SEAT

CAN-H ───────────────┐
                            │
       CAN-L ───────────────┤
                            ▼
                       ┌───────────┐
                       │ SN65HVD230│
                       └─────┬─────┘
                             │
                       TX/RX │
                             │
                       ┌─────▼─────┐
                       │   ESP32   │
                       │           │
                       │ GPIO21 TX │
                       │ GPIO22 RX │
                       └───────────┘

12V ──► DC/DC 5V ──► ESP32

Przykładowe połączenie ESP32 + SN65HVD230 z GPIO21/GPIO22 wygląda tak:

Using ESP32 and PlatformIO — AgIsoStack++ 1.0.0 documentationClient Challenge

Co będzie wysyłał ESP32

Dla F10 z podanego przez Ciebie wątku zaczynamy od:

100 kbit/s

0x12F:
12 34 8A DD F1 15 30 02
co 100 ms

0x510:
00 00 00 00 FF FF 00 10
co 500 ms

To jest najważniejsza część całego projektu.

Nie wysyłamy na początku 0x6F4 i nie sterujemy silnikami.

Po prostu:

ESP32
  │
  ├── 0x12F co 100 ms
  │
  └── 0x510 co 500 ms
             │
             ▼
       moduł fotela
             │
             ▼
     oryginalny panel
             │
             ▼
        SILNIKI

Biblioteka/hardware ESP32 obsługuje CAN przez TWAI; Espressif potwierdza, że do fizycznego CAN potrzebny jest zewnętrzny transceiver, np. SN65HVD230. Espressif Systems

Kod

W dokumencie dałem gotowy program Arduino/ESP32, ale zasadniczo robi on dokładnie to:

TWAI_TIMING_CONFIG_100KBITS();

0x12F → co 100 ms
0x510 → co 500 ms

Nie potrzebujesz na tym etapie żadnego ZGW, ISTA ani dodatkowego modułu BMW.

Ważna rzecz: te konkretne ramki są informacją z eksperymentu użytkownika z tego wątku, a nie oficjalną dokumentacją BMW. Dlatego pierwszym testem będzie sprawdzenie ich na Twoim konkretnym module F10.

I jeszcze jedna ważna rzecz

Nie kupowałbym na razie MCP2515 + Arduino UNO. Ten wariant też jest możliwy — Seeed oficjalnie obsługuje CAN_100KBPS dla MCP2515 — ale ESP32 + SN65HVD230 będzie prostszy i tańszy. Seeed Studio

Jeżeli chcesz zrobić to krok po kroku, zacznij od ESP32 + SN65HVD230. Po podłączeniu możemy najpierw sprawdzić, czy fotel zamiast zasypiać po 5 sekundach pozostaje aktywny. Dopiero potem dodamy ewentualnie pamięć, grzanie, wentylację itd.

I przede wszystkim: nie podłączaj żadnego z wyjść ESP32 bezpośrednio do silników ani do 12 V fotela. CAN jest tylko komunikacją; oryginalny moduł fotela nadal steruje silnikami. Espressif Systems