Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czym można podkleić odchodzący od słupków materiał, tak, żeby nie było plam i żeby to wyglądało dobrze? Jaki klej się do tego nadaje? Pewnie ze starości, albo od wilgoci zaczęło się w kilku miejscach odklejać i to bardzo szpeci wnętrze. 

20240601_195442.jpg

20240601_195447.jpg

20240601_195453.jpg

20240601_195458.jpg

20240601_195501.jpg

20240601_195508.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tapicerzy używają kleju bonaterm. Jest rzadka wersja do pistoletu lub gęsta na pędzel. Nakładasz to, czekasz aż się 'zetnie' i dopiero kładziesz materiał.

Słupki z pasami jeszcze uratujesz, poprawisz. Tych przednich nie uda się już ładnie zrobić. Tylko nowy material

Edytowane przez fold
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podkleiłem to tym klejem Budfix i niestety przy upałach od gorąca klej puścił i znów to wisi wszystko, wytrzymało trzy tygodnie niecałe, spróbuję tego drugiego w takim razie.

Opublikowano

Wymieniałem w dwie osoby całą podsufitkę, co prawda w corolli, ale nie ma to chyba żadnego znaczenia. Dodam, że pierwszy raz w życiu się czymś takim zajmowałem. Podsufitkę wyciągnąłem z samochodu. Nie wyobrażam sobie robić tego (wg mnie to niewykonalne) na zamontowanej w samochodzie podsufitce.

Użyłem kleju Bonaterm AS jak poniżej. Nanosiłem go zwykłem pędzlem (mimo, że na opakowaniu jest, że do pistoletu). Zerwałem cały stary materiał z podsufitki i naklejałem nowy. Podsufitkę po usunięciu całego starego materiału odtłuściłem jeszcze przed nakładaniem tego kleju. Klej nakładałem i na podsufitkę i delikatnie na materiał tak aby materiał nie przesiąkł. Chwilę odczekiwałem aby rozpuszczalnik z kleju odparował i kładłem materiał delikatnie dociskając go ręką.

Podsufitka trzyma się już drugi rok. Wygląda naprawdę profesjonalnie i jestem niesamowicie zadowolony z roboty. Zdziwiłem się, że tak profesjonalnie nam to wyszło, mimo, że pierwszy raz robiliśmy.

Teraz jeśli miałbym robić słupki w e39 to kupiłbym nowy materiał. Ściągnąłbym wszystkie słupki, zdarłbym stary materiał i wszystkie okleił na nowo. Na allegro można nawet kupić wzornik na którym jest kilka rodzajów materiału i dobrać najlepiej pasujący kupując później tyle metrów ile nam potrzeba.

A tak przy okazji wiecie, czy podsufitkę z e39 sedan da się wyciągnąć? Zmieści się przez drzwi któreś? Kiedyś gdzieś słyszałem, że w niektórych samochodach trzeba szybę całą najpierw wyciągnąć bo inaczej podsufitka nie wyjdzie.

image.thumb.png.91248528aa5995e37322aded33cc26c0.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, mcs80 napisał(a):

A tak przy okazji wiecie, czy podsufitkę z e39 sedan da się wyciągnąć? Zmieści się przez drzwi któreś? Kiedyś gdzieś słyszałem, że w niektórych samochodach trzeba szybę całą najpierw wyciągnąć bo inaczej podsufitka nie wyjdzie.

Tak wychodzi przez tylne drzwi, trzeba zdemontować siedzisko tylnej kanapy, następnie fotel kierowcy max do przodu i oparcie też max do kierownicy. Fotel pasażera kładziesz na max i przesuwasz  tak żeby miejsce łączenia oparcia i siedziska znajdowało się zaraz za słupkiem czyli było widoczne po otwarciu tylnych drzwi. Podsufitkę opuszczasz od strony pasażera i wyjmujesz przez prawe tylne drzwi jedna krawędź podsufitki ślizga się po łączeniu oparcia z siedziskiem fotela pasażera druga krawędź idzie po przekątnej.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)