Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy. 
Noszę się z zamiarem kupna używanej automatycznej skrzyni biegów 8hp45, auto to BMW 5 f11 525d 3.0d, moja skrzynia niestety umarła. Moje pytanie na co zwrócić uwagę przy zakupie drugiej, na jakie oznaczenie zwracać uwagę, żeby nie było problemu, że skrzynia nie będzie pasować? Z góry dziękuję za pomoc. 

Opublikowano
11 godzin temu, gom3z napisał(a):

Jakie objawy miałeś?

W jeździe miejskiej, to bardzo czuć zmianę biegów 1,2,3 i tak samo redukcja na tych biegach. Ale w jeździe autostradowej po przejechaniu 100km skrzynia zaczyna szarpać przy redukcji(czuć mocne uderzenia w plecy), przeciąga biegi, przy zatrzymywaniu się do świateł też jest charakterystyczne uderzenie w plecy. I tak samo na postoju podczas zmiany z P na D też jeż mocne uderzenie. Ale po ostygnięciu oleju i zrobieniu reset adaptacji skrzyni biegów zaczyna lepiej pracować. 

Opublikowano

Miałem kopnięcia z 2 na 1 i po zmianie oleju z miską przeszło, ale nic poza tym. Przy zmianie z P na D też tak miałem po adaptacji ale po paru dniach się ułożyło. 

kiedy był olej zmieniany?

Opublikowano

Olej był zmieniany dwukrotnie, za pierwszym razem zwykła wymiana plus filtr, a za drugim bo była mechatronika uszczelniana(tłoczki, płyta separacyjna) , niestety nic nie pomogło, problem dalej wraca. 

Opublikowano

podnieś auto i zajrzyj wlepka jest na wierzchu... zrób zdjęcie i szukaj.

8HP45Z byla w przedlifcie  i polifcie jako że w F10/11 25d do końca szło N47D20D

Jack_Strong-
Opublikowano
6 godzin temu, Jack-Strong napisał(a):

podnieś auto i zajrzyj wlepka jest na wierzchu... zrób zdjęcie i szukaj.

8HP45Z byla w przedlifcie  i polifcie jako że w F10/11 25d do końca szło N47D20D

Czyli rozumiem, że numery muszą być identyczne? 

Opublikowano

Skrzynia musi zgadzac sie z Twoim silnikiem, po drugie sama wymiana nie przywroci Ci auta do zywych - trzeba jescze EGS zaprogramowac 

b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

Numer katalogowy Twojej skrzyni to 24007626002

I pasuje tylko z :

b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

Programowanie skrzyni oczywiście rozumiem, że bez tego się nie obejdzie. Czyli od modelu 520d z silnikiem n47 rozumiem, że nie podejdzie skrzynia ? 

Opublikowano (edytowane)

jak nie to tak jak wyżej kolega pisał potrzebne będzie zdjęcie ochrony komponentu po wymianie inaczej auto nie odpali lub nie ruszy.

Edytowane przez Jack-Strong
Jack_Strong-
Opublikowano
17 godzin temu, tomeks666 napisał(a):

Programowanie skrzyni oczywiście rozumiem, że bez tego się nie obejdzie. Czyli od modelu 520d z silnikiem n47 rozumiem, że nie podejdzie skrzynia ? 

Nie bedzie pasowac. Musi byc tylko i wylacznie z tych modeli co napisalem wyzej. 

b72b536e244610f0med.jpg