Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak wiadomo ta opcja wiąże się z ryzykiem kradzieży samochodu na tak zwana walizkę. Ale dziś dowiedziałem się ze samochody z tym systemem montowane po 2018r maja zabezpieczenie przed kradzieżą. Jeżeli kluczyk leży przez chwile to  przechodzi w stan uśpienia i nie wysyłają sygnału.

Może ktoś z was to potwierdzić ?

Info od BMW

Opublikowano

Jeszcze taka ciekawostka.

Jak jestem na myjni to zostawiając kluczyk w miejscu na kubki w konsoli środkowej, po zakończeniu mycia dostaję komunikat o braku kluczyka. Trzeba go przykładać do kolumny kierownicy. Jak zostawię na siedzeniu kierowcy to problemu nie ma.

Taka sytuacja.

Opublikowano

Zapytałem w kolejnym serwisie i jednak to prawda że kluczyki mają zabezpieczenia 😎 także ten problem mamy z głowy 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla aut z CA2 i CA2.5 - gdzie jest Digital Key ... można po prostu skopiować kartę przez NFC tak jak się to kopiuje k. kredytowe 🙂

Opublikowano

Jak złodziej będzie zdeterminowany to znajdzie obejście każdego zabezpieczenia.

Jedynym skutecznym zabezpieczeniem jest AC + GAP. Żadne inne nie jest w 100% skuteczne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
58 minut temu, rafaeelloo napisał(a):

AC + GAP to nie zabezpieczenie, a mitygacja konsekwencji.

Albo prosciej mowiac - ubezpieczenie 😜

Opublikowano

Idea moja jest taka - żadne zabezpieczania w 100% nie uchronią przed kradzieżą, natomiast skutecznie uprzykrzą codzienne korzystanie z auta.

Spokój (a chyba o to chodzi) może dać tylko dobre ubezpieczenie. I pogodzenie się z faktem,  że jak samochód zniknie to jeszcze nie koniec świata 😉 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pardonsik, że wtrącę. 

BMW przy dostępie komfortowym nie ma możliwości wyłączenia kluczyka? 

W Subaru, którego obecnie użytkuję, wystarczy przytrzymać dłużej przycisk zamknięcia i jednocześnie dwa razy kliknąć na przycisk otwierania. Dioda zaświeci 4 razy i kluczyk przestaje być aktywny. Powrót: wystarczy kliknąć jakikolwiek przycisk. 

Oszczędza baterię i eliminuje możliwość sczytywania danych. 

Opublikowano
4 godziny temu, Rok z Bagien napisał(a):

Pardonsik, że wtrącę. 

BMW przy dostępie komfortowym nie ma możliwości wyłączenia kluczyka? 

W Subaru, którego obecnie użytkuję, wystarczy przytrzymać dłużej przycisk zamknięcia i jednocześnie dwa razy kliknąć na przycisk otwierania. Dioda zaświeci 4 razy i kluczyk przestaje być aktywny. Powrót: wystarczy kliknąć jakikolwiek przycisk. 

Oszczędza baterię i eliminuje możliwość sczytywania danych. 

jednoczesnie eliminujac wszystkie zalety dostepu komfortowego, bo jak mam klikac w przyciski na pilocie przed zamknieciem czy przy otwarciu auta to czym to sie rozni od zwyklego kluczyka? oprocz tego ze w "niezwyklym" bateria pada po max 2 latach 😉

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano

Temat dotyczy zabezpieczenia przed kradzieżą. 

Sposób opisany przeze mnie - dot. Subaru - rozwiązuje ten problem. Bez względu, czy kluczyk jest w ruchu, czy leży na półce. 

Można. Ale musu nie ma. Można użyć w sytuacji kiedy chcemy (rzeczone wyjście do marketu - obcy parking), ale kiedy nie chcemy (dom - garaż) to nie stosujemy. 

To wybór. Pytanie, czy w BMW jest?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chodzi o to ze mozesz wylaczyc opcje dostepu i nikt Ci kluczyka nie zeskanuje czy skopiuje. Fajna opcja moim zdaniem. Ale niestaty w bmw tego nie udostępnili. 

Opublikowano

Można spróbowac tez systemu TopGuard/K2…?

takie cos www.k2gps.pl… 

wtedy nie rezygnujemy z dostepu komfortowego…

Ból przemija, chwała pozostaje kobiety lubią blizny