Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wieczorem zgasilem auto (wszystko bylo bylo ok, wczesniej zero problemow z akumulatorem, brak komunikatow), rano chcialem jechac do pracy, otwieram, start, lampy pary razy mrugnely, rozrusznik ani pol obrotu i z sekundy na sekunde coraz mniej pradu na desce (kwestia nocy okolo 12 godzin) Po wyjsciu z samochodu nawet z pilota nie moglem juz go zamknac. Mozliwe jest zeby dzien wczesniej cos zostawic wlaczone? Na obecna chwile, zero pradu w aucie, kompletnie nic. Mozna sprobowac odpalac na kable? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.                                                    Jest tu poruszony temat akumulatora, więc skorzystam z zapytania, jaki akumulator polecacie do X5 F15,2,0 diesel 231 KM, oryginał czy zamiennik? Zdjęcie akumulatora, który mam zamontowany w załączniku.

IMG_20230812_142054.jpg

Opublikowano

Co do pierwszego postu - oczywiście że na kable a potem do sprawdzenia akumulator i dodatkowo czy gdzieś prąd nie znika w aucie.

teraz ostatni - oryginalny akumulator kosztuje 3 x tyle co inny markowy: exide, varta, bosch, banner itd.

Weź markowy - AGM 90Ah, wtedy nie będziesz nic kombinował ze zmianą pojemności.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

agm 90ah w allegro/sklep motoryzacyjny i gotowe
Ja bym jednak jeszcze pojechał na kompa zaprogramować nowy aku

• Lubię to 1
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

A słyszałem że jak włożysz o tych samych parametrach to tylko trzeba za pomocą programu BimmerTool lub Ista zarejestrować nowe aku i nic więcej.        I wtedy nie musisz kodować pojemności akumulatora bo jest bardzo zbliżona tylko wykonać rejestrację nowego.

Opublikowano

Ja miesiąc temu za 80 Ah płaciłem 800 zl z wymianą i rejestracją. Można też wymienić samemu i zarejestrować np w bimmer - toolu, ale wtedy najlepiej podłącz i podtrzymaj napięcie przez łącza z przodu. Lub podjedź do warsztatu/sklepu z akumulatorami i oni wszystkim się zajmą. Sprawdzą jaki jest zarejestrowany, dobiorą, wymienią i zarejestrują nowy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Do diesla 25d 231 KM wziąłem akumulator Duracella 105 Ah (oczywiście AGM) - diesel ma większe prądy rozruchu więc wolę z zapasem mieć.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jeżeli będę wymieniał akumulator, to mogę podpiąć drugi pod te przyłącza pod maską, aby nie stracić wszystkich ustawień i wówczas wymienić i zarejestrować nowy akumulator?😉