Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kończą mi się przednie klocki hamulcowe do M Sport 2.0/252 KM. W ASO twierdzą że jedynie OE się nadają. Cena w ASO (klocki OE, czujnik, kołki) z wymianą to koszt ponad 3 tys. Same klocki to ok 2400 złotych.  Gdy pytam o zamienniki to twierdzą że do wersji M ( niebieskie zaciski) żaden zamiennik nie wchodzi w rachubę. Pomyślałem że skoro Brembo oferuje zaciski do tego modelu to może klocki (650 złotych) byłyby odpowiednie. Jakie macie doświadczenia jeżeli chodzi o zamienniki: warto czy lepiej oryginał? Może inny producent? 

Opublikowano

W wyszukiwarce też widzę sporo zamienników, wiem że są. Tylko czy się sprawdzają? Jesli tak to jakie? Najbliżej mi do Brembo, bo skoro zaciski to może i klocki? 

Opublikowano

Póki co komputer wylicza, że jeszcze 3900 km można na dotychczasowych klockach wykonać. W związku z tym nie ma spiny. Pogrzebałem trochę i dowiedziałem się, że do mojego auta klocki mają nowy nr katalogowy i kosztują właśnie 2400 zł. Jednak te same klocki wcześniej miały inny nr katalogowy  i można je zakupić ponad połowę taniej. Zakupiłem więc klocki OE za 1100 zł ze starym numerem katalogowym i czekam na komunikat o konieczności wymiany.

Opublikowano

Zadam może głupie pytanie, ale gdzie w ID7 jest informacja o pozostałym czasie do wymiany klocków.

W F25 (chyba ID5) w menu potrzeby serwisowe miałem zarówno olej, jak i płyn hamulcowy oraz hamulce przód i tył. Obecnie w ID7 w menu potrzeby serwisowe mam jedynie informację o następnym serwisie olejowym, płynie hamulcowym oraz przeglądzie (sam ustawiam).

Czy coś się zmieniło ? Czy ID7 ma gdzieś indziej tę informację? Czy ewentualnie serwis hamulców zgłosi się, kiedy klocki będą wymagały zmiany?

Opublikowano

Każdorazowo przed uruchomieniem silnika na wyświetlaczu między/pod zegarami wyskakuje komunikat o najbliższym serwisie (w tym przypadku klocki hamulcowe przednie) wraz z szacowanym pozostałym przebiegiem km, który "topnieje" .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Klocki OE (wcześniejszy nr producenta) i czujnik OE wymienione. Wg komputera 1400 km przed terminem/przebiegiem. Wszystko w porządku. Kompleksowa usługa wymiany w ASO - 600 złotych z myciem autka

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ile wytrzymują tarcze i klocki tylne w waszych G01 ? zwłaszcza w tych mocniejszych 3 litrowych motorach?

Nic mi się jeszcze nie świeci, ale przebieg 50kkm i trzeba się szykować powoli na "wymiany"...

Ból przemija, chwała pozostaje kobiety lubią blizny
Opublikowano
W dniu 18.03.2025 o 13:43, Jacek530D napisał(a):

Ile wytrzymują tarcze i klocki tylne w waszych G01 ? zwłaszcza w tych mocniejszych 3 litrowych motorach?

Nic mi się jeszcze nie świeci, ale przebieg 50kkm i trzeba się szykować powoli na "wymiany"...

W moim 3.0d 286KM klocki z tyłu  wymienione (tarcze zostały) przy 60 035 przebieg.

Teraz mam 98 tys, na tarczy już widać i czuć pod palcem mocny rant, myśle ze za ok 10-15 tys max pójdzie całość tarcze +klocki

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 27.01.2024 o 07:26, iap1107 napisał(a):

Kończą mi się przednie klocki hamulcowe do M Sport 2.0/252 KM. W ASO twierdzą że jedynie OE się nadają. Cena w ASO (klocki OE, czujnik, kołki) z wymianą to koszt ponad 3 tys. Same klocki to ok 2400 złotych.  Gdy pytam o zamienniki to twierdzą że do wersji M ( niebieskie zaciski) żaden zamiennik nie wchodzi w rachubę. Pomyślałem że skoro Brembo oferuje zaciski do tego modelu to może klocki (650 złotych) byłyby odpowiednie. Jakie macie doświadczenia jeżeli chodzi o zamienniki: warto czy lepiej oryginał? Może inny producent? 

Przy jakim przebiegu? Jaki styl jazdy? Pytam, zeby sie zorientowac na ile mi starcza 😉

Opublikowano
16 godzin temu, spinecki napisał(a):

Przy jakim przebiegu? Jaki styl jazdy? Pytam, zeby sie zorientowac na ile mi starcza 😉

Klocki przednie wymienione przy przebiegu 54.000 km, styl mieszany 

Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 08:12, iap1107 napisał(a):

Klocki przednie wymienione przy przebiegu 54.000 km, styl mieszany 

Czyli pewnie wychodzi na to, ze automat zrobi swoje i nie mam co oczekiwac cudow z przebiegiem. 80 000 km raczej poza zasiegiem 😉 (moj rekord).