Skocz do zawartości

[E91] Problem z ładowaniem, alternatorem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !
Mam E91 320d 2005 rok i ostatnio zauważyłem problem z ładowaniem. Po nocy gdy odpalam auto mam kilka przypadków:
1) Auto odpali i w ukrytym menu mam łądowanie 11.7V i nie chce wzbudzić alternatora, wskoczyć na ładowanie 14v (dodam gazu tez nie działa). Potrafi spaść napięcie do ok 9.7V na desce i w idrive zapala się wtedy kilka kontrolek i nagle włącza się ładowanie i oscyluje w okolicach 13.7-13.9V.
2) Auto po odpaleniu wskakuje na ładowanie 13.9v i nie ma problemu. 
3) Auto zaczyna dopiero ładować po powtórnym odpaleniu silnika.
Auto odpala bez problemu jeździ, trzyma moc, nie gaśnie tylko występuje ten problem z brakiem ładowania. Problem zazwyczaj występuje gdy auto postoi z 6 godzin. Gdy idę na zakupy i auto postoi z 30 minut auto bez problemu wskakuje na ładowanie, tylko czy 13,8V to prawidłowe. Od czego zacząć zastanawiam się czy nie wymienić całego alternatora z regulatorem napięcia. Powiem, że w okolicach alternatora słychać równiez ciężko to określić rzęcholić, grzechotać przy ok. 1500rpm pod obciążeniem lub na jałowym. Dziękuje z góry za pomoc. 

Podsyłam też błędy jakie znalazło w komputerze diagnostycznym.

Nie potwierdzone kody
4212 
BMW: Glow Plug Cylinder 1 - Activation interrupted 
4242 
BMW: Glow Plug Cylinder 4 - Activation interrupted 
4A07 
BMW: Alternator 
4222 
BMW: Glow Plug Cylinder 2 - Activation interrupted 
4C03 
Brak dostępnego opisu kodu 
4660 
BMW: Power Supply 
4A65 
BMW: Power Management Vehicle Electrical System 
4A66 
4A67 
4A25 
BMW: Intelligent Battery Sensor 
4232 
BMW: Glow Plug Cylinder 3 - Activation interrupted 
4272 
BMW: Glow Plug Cylinder 7 - Activation interrupted 
4293 
BMW: Control Unit - Internal 16 

Opublikowano
  • Autor

Nie mogę edytować postu więc dopiszę tutaj. Zazwyczaj sprawdza się trzeci sposób. Przejadę autem ok 100-200 metrów zatrzymam się zgaszę auto i po odpaleniu odrazu mam ładowanie). Podsyłam też zdjęcie alternatora (z wierzchu wydaje mi się trochę jest zarzygany olejem ?)

IMG_2944.jpg

IMG_2945.jpg

IMG_2946.jpeg

Opublikowano

Ale w czym jest problem ? Kończy się alternator i należy go naprawic lub kupić nowy 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Miałem podobna sytuacje, brak ładowania które wracało po kilku minutach pracy silnika. Najwyraźniej chodziło o zmianę temperatury. Po pewnym czasie  ładowanie padło już na dobre i miałem zupełny brak ładowania. Wymiana samego regulatora napięć rozwiązała problem. Kupiłem cały regulator valeo, można też w nim wymienić same szczotki ale przy cenie około 150zł chyba nie warto się w to bawić.

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem już sobie cały alternator bo zauważyłem, że już też huczy. Czy ściągajać rurę która idzie do egru  wyjdzie alternator ? Żeby zdementować alternator luzuje napinacz i odkręcam jedna rolkę żeby dostać sie do jednej śruby alternatora ? To są jakieś lewy gwinty czy odkręcam normalnie ?

Opublikowano

Kolego , z całym szacunkiem ale oddaj mechanikowi auto na wymianę alternatora , będzie szybciej , taniej i pewniej . Niestety żeby coś grzebać przy aucie trzeba znać chociaż podstawy zasady działania silnika . pozdrawiam 

Opublikowano
  • Autor

Witam !

Dzięki za pomoc alternator wymieniony 🙂 ale zauważyłem, że koło pasowe ma prawdopodobnie luzy. Czy wedlug was kwalifikuje sie do wymiany

Podsyłam link do YouTube. Na zgaszonym silniku są delikatne luzy przód/tył. Proszę się wsłuchać w pracę silnika nie słychać tam jakiegoś szumu ?

Edytowane przez Tomas47k

Opublikowano
  • Autor

Opublikowano
  • Autor

Fura zrobiona. Wszystko wróciło do normy i ciszej pracuje. Koło pasowe CORTECO (to prawda, że szedł na pierwszy montaż?), odrazu wyszedł uszczelniacz wału (wsadzony OE). Jeździ aż miło i ładuje wzorowo 14.2-14.4v. Jeszcze pytanko czy wymieniając świece żarowe wymieniać odrazu ze sterownikiem ? Bo mam błąd 3 świec. Przeczytałem na forum, że wymieniać ze sterownikiem bo swiece mogą szybko paść. Jeździłem poprzednią zimę również z błędami świec, ale samochód przy ostrzejszych mrozach palił od ,,strzała".  Jakiej firmy polecacie świece ? Beru, BOSCH, Febi, NGK, DENSO ? Sterownik BERU, HITACHI ?

Edytowane przez Tomas47k

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wymieniłem niedawno wstawiając beru. pali od strzała a wymienić idzie samemu 🙂

przy okazji dopytam o koło pasowe i resztę osprzętu bo chyba mamy ten sam silnik M47, masz może nr katalogowe tych części? mam zamiar wziąć się i wymienić samemu...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 15.09.2023 o 19:47, Tomas47k napisał(a):

Fura zrobiona. Wszystko wróciło do normy i ciszej pracuje. Koło pasowe CORTECO (to prawda, że szedł na pierwszy montaż?), odrazu wyszedł uszczelniacz wału (wsadzony OE). Jeździ aż miło i ładuje wzorowo 14.2-14.4v. Jeszcze pytanko czy wymieniając świece żarowe wymieniać odrazu ze sterownikiem ? Bo mam błąd 3 świec. Przeczytałem na forum, że wymieniać ze sterownikiem bo swiece mogą szybko paść. Jeździłem poprzednią zimę również z błędami świec, ale samochód przy ostrzejszych mrozach palił od ,,strzała".  Jakiej firmy polecacie świece ? Beru, BOSCH, Febi, NGK, DENSO ? Sterownik BERU, HITACHI ?

Corteco szło na pierwszy montaż, ale ludzie mówią że oryginaly są pewniejsze.

Jak masz za dużo kasy to możesz wymoenić wszystko, czyli kanel sterownik i świece, ale jest to kompletny bezsens. Świece nie padają szybciej od starego sterownika. To kolejny mit, ktory jakos ktos stworzył. Sterownik w M47 możesz po wyjęciu go z auto obmierzyć miernikiemi będziesz mial 100 procent pewności czy jest sprawny czy nie. Kablem zasilania możesz sie zainteresować jak masz błąd wszystkich świec, jak nie to go zostaw. W przypadku M47 pada dużo rzadziej. Wymiana świec nie jest trudna, tylko rób na rozgrzanym silniku. Marke świec wybierz sam. Cięzko doradzić.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, gomez.pl napisał(a):

wymieniłem niedawno wstawiając beru. pali od strzała a wymienić idzie samemu 🙂

przy okazji dopytam o koło pasowe i resztę osprzętu bo chyba mamy ten sam silnik M47, masz może nr katalogowe tych części? mam zamiar wziąć się i wymienić samemu...

Ja sprawdzałem na https://www.realoem.com/bmw/pl/select i szukalem po vinie numery częsci. Najlepsza opcja na dopasowanie czesci. U mnie było

Koło pasowe numeru OE : 11237805696

Uszczelniacz wału przód OE :11142249534 

13 godzin temu, Jack79 napisał(a):

Corteco szło na pierwszy montaż, ale ludzie mówią że oryginaly są pewniejsze.

Jak masz za dużo kasy to możesz wymoenić wszystko, czyli kanel sterownik i świece, ale jest to kompletny bezsens. Świece nie padają szybciej od starego sterownika. To kolejny mit, ktory jakos ktos stworzył. Sterownik w M47 możesz po wyjęciu go z auto obmierzyć miernikiemi będziesz mial 100 procent pewności czy jest sprawny czy nie. Kablem zasilania możesz sie zainteresować jak masz błąd wszystkich świec, jak nie to go zostaw. W przypadku M47 pada dużo rzadziej. Wymiana świec nie jest trudna, tylko rób na rozgrzanym silniku. Marke świec wybierz sam. Cięzko doradzić.

Nie ruszałem tematu auto pali i chodzi na "strzała" Dobrze nie dotknie sie przycisku i odpala przy -8 Teraz muszę zajrzeć pod samochód bo myślałem że to opony wymieniłem z letnich na zimowe i zmieniłem zimówki również i przy predkosci ok. 125-140 trzesie lekko budą zwłaszcza po odpuszczeniu gazu jak auto się rozpędza to wibracje są bardzo słabe (czuje, że na tylnych kołach). Felgi sprawdzone są ok. Od czego zacząc ? Przejrzeć cały wał, wahacze, poduszki dyfra, półośki ?

Dodam, że mam założone dystanse 10mm lub 15mm przez poprzedniego właściciela na tylnich kołach (ale raczej nie są one winne wibracjom)

Opublikowano

@Tomas47k dzięki wielkie na numerki i adres. mam wszystko skompletowane.

zostaje mi jeszcze odnaleźć serwisówkę aby wiedzieć ile Niutów to wszystko dokręcić, może gdzieś posiadasz?