Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w planach zakup G26 w konfiguracji za jakieś 400k, zastanawiam się teraz jak najlepiej podejść do tego tematu. O ile niespodziewanie rodzina mi się nie powiększy to planuje użytkować to auto przez conajmniej 5 lat a że wtedy już w miarę normalnych spalinówek nie będą produkować to może i nawet dużo dłużej. Prowadzę działalność gospodarczą ale od tego roku jestem już na ryczałcie więc nie da się już wrzucać raty w koszty bo ich po prostu nie ma w tej formie opodatkowania. Jedynie pewnie co byłbym wstanie rozliczyć to połowa VATu i to niestety tylko do tych 150k. Czy w takim razie opłaca mi się brać auto w leasing? Jedyny plus tego widzę taki że mógłbym część środków ulokować w jakieś inwestycji zamiast wyzbywać się tak dużej ilości pieniędzy jednorazowo. Natomiast byłbym w dupie jakbym miał takie auto sprzedać płacąc cały VAT i podatek przychodowy 12%. Zastanawiam się czy w takim wypadku jedyną sensowna forma zakupu jest zakup prywatny za gotówkę bo leasing konsumencki to chyba jest dużo droższy niż ten na firmę. Jest jakaś inne sensowna alternatywa?

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zawsze możesz kupić na kredyt. Nic nie odliczysz ale i nic nie zapłacisz przy sprzedaży. Trzeba jednak pamiętać że auto z fv jest przy sprzedaży kilkanaście procent droższe niż bez fv. 

Opublikowano

Tylko kredyt jest chyba zdecydowanie wyżej oprocentowany niż leasing nie? Może w takim wypadku lepiej odłożyć pełną sumę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.06.2023 o 07:43, adiki napisał(a):

Tylko kredyt jest chyba zdecydowanie wyżej oprocentowany niż leasing nie? Może w takim wypadku lepiej odłożyć pełną sumę?

Nie koniecznie. Są kredyty które nie są specjalnie droższe od leasingu. Pogadaj z kimś na ten temat. 

Edytowane przez --maly--
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wziąć leasing z pełną fv, przez 2 miesiące kilometrówka i zapłacić 150brutto, potem normalnie ;)

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A bardziej szczegółowo? Biorę auto w leasing jako w pełni firmowe? A później sie rozmyślam i używam również do celów prywatnych? Jaka korzyść finansowa tutaj występuje?

Edytowane przez adiki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opłaca się jak idziesz z większą wpłatą własną na start. Odliczasz 23% podatku a nie 11,5. Tak, możesz zobaczyć, że Ci się nie sprawdza ten tryb użytkowania. Porozmawiaj o Twoim przypadku z księgową lub jeszcze lepiej z doradcą podatkowym

Opublikowano

Taki mam plan, przed złożeniem zamówienia omówię te kwestie z jakimś sensownym doradcta 🙂 planowałem wstepnie wpłacić 45% a reszta w ratach na 3 lata. 

Opublikowano

Pogadałem z księgową na szybko czy to nie jest tak że jak się rozmyślam i auto jednak będzie i firmowe i prywatne to czy wtedy nie trzeba zrobić korekty i te połowe VATu i tak oddać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z czego co mi wiadomo to nie, skontaktuj się z dobrym doradcą podatkowym, może być od leasingów to wtedy najlepiej. Lepiej zapłacić 500 czy 1000zł za usługę ale zaoszczędzić można trochę więcej.  Przy wpłacie 45% może być całkiem ok. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To albo mój doradca wprowadził mnie w błąd albo jest błąd w artykule. Warto udać się do specjalisty ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 minut temu, nomad66 napisał(a):

To albo mój doradca wprowadził mnie w błąd albo jest błąd w artykule. Warto udać się do specjalisty 😉

Jak zmieniasz przeznaczenie to powinieneś zrobić korektę odliczenia zawsze tak było chyba że jest jakaś nowa interpretacja. Prawda jest taka że wiele osób na drogie auta odlicza całość i nigdy nie słyszałem żeby, ktoś miał z tym problem. Pamiętajcie że od jachtu, skutera wodnego czy samolotu można odliczać cały vat więc te 50% aut aut to jakaś bzdura. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 minutę temu, --maly-- napisał(a):

Jak zmieniasz przeznaczenie to powinieneś zrobić korektę odliczenia zawsze tak było chyba że jest jakaś nowa interpretacja. Prawda jest taka że wiele osób na drogie auta odlicza całość i nigdy nie słyszałem żeby, ktoś miał z tym problem. Pamiętajcie że od jachtu, skutera wodnego czy samolotu można odliczać cały vat więc te 50% aut aut to jakaś bzdura. 

dobrze wiedzieć, w takim razie mój doradca wprowadził mnie w błąd :D 
Osobiście doszedłem do wniosku, że auto które mam w leasing wrzucę 100%, z serwisami, paliwem się trochę nazbiera, a dookoła domu mam gruza :D potem jak będę chciał sprzedać auto to i tak 23% będę musiał odprowadzić, traktuję to auto bardziej jako narzędzie pracy więc mi nie przeszkadza to.

W takim razie nie pozostaje nic innego jak pożegnać się z zapłaconym podatkiem i poprosić beneficjentów o wzniesienie toastu :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

poszperałem, popytałem i artykuł odnosi się do korekty podatku vat w przypadku nabycia samochodu, który stanowi środek trwały firmy, korekta nie ma zastosowania do samochodu używanego w ramach umowy leasingu, najmu lub dzierżawy.
Ale zalecam jeszcze wizytę u specjalisty, nasze prawo podatkowe jest 4 najbardziej skomplikowanym w Europie i 12 najbardziej skomplikowanym na świecie :classic_dry:

Opublikowano

@nomad66 wygląda na to że masz rację i w przypadku leasingu nie będzie korekty VAT za zapłacone raty. Dziś też mnie oświecili że limit 150k tyczy się tylko kosztów jako że to zapis z ustawy o podatku dochodowym. Jeśli chodzi o VAT to rozlicza się go od pełnej kwoty samochodu. Biorąc to pod uwage i możliwe szachy ze zmianą przeznaczenia pojazdu wygląda na to że zakup auta o dużej wartości nie jest taki do końca tragiczny pod względem odliczeń.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Info potwierdzone u radcy prawnego. Czyli przy opłacie wstępnej 45% i kilku ratach, docelowo będzie można rozliczyć jakieś 75% VATu 🙂