Skocz do zawartości

[E39] Kierunkowskazy autostradowe / komfortowe kodowanie LCM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ktoś wie, jak to ogarnąć? czy to wykonalne np. NCSem?

przejrzałem kilka tematów o kodowaniu, jednak nie znalazłem działającego rozwiązania..

np. w E46 można to zakodować NCSem w module świateł - LCM (pod warunkiem, że jest to LCM III w wersji SW 4.0 lub wyższej)

u mnie siedzi LCM 4.1.1 (taki jak na obrazku ), jednak po jego sczytaniu, nie ma w nim potrzebnej linijki CYCL_TI_BLK

może moduł musi być jeszcze inny..?

AMWts8Cf6obIO3MfwoqmzayOAodxgsW8xVNHHFFIRA-fm2bOqdZPrjo_Jxu0UAGv1DZxKBS_-ICy1CQka1vgsF_NWy3Kal4TMdv4MlpEtH7_TJtlg4M387ulCUy-W1qSsGTTXixTzfsmyi_phSA17HSy87uBAQ=w1600-h720-no?authuser=0

• Moderatorzy
Opublikowano

W E39 podobno to nie działa.

nie ma w nim potrzebnej linijki CYCL_TI_BLK

może moduł musi być jeszcze inny..?

Sczytaj przez Dummy, tam klarowniej widać o co chodzi. Dummy automatycznie dobiera moduł do sczytanych ustawień, ale możesz wybrać ręcznie moduł z listy i szukać, który ma taka opcję. Jednak nawet jeśli będzie ta funkcja to nie oznacza, że uruchomisz potrójne migacze.

Opublikowano

hmm :roll: Dummy podobno ułatwia proces kodowania, bo jest bardziej przejrzysty (nie mam go). ale z drugiej strony NCS Expert ma chyba większe możliwości, jak się wie co przeedytować.

W E39 podobno to nie działa

no i chyba tak właśnie jest :? czyli trochę kicha..

• Moderatorzy
Opublikowano

Dummy to taka nakładka na NCS'a. Dużo ułatwia, bo nie musisz się zastanawiać jakie komendy wprowadzać tylko odklikujesz pole, żeby wprowadzić daną funkcję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W LCM III napewno tej opcji nie ma, jeżeli jest to w LCM IV lub wcale.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
ok, dzięki za sugestię :cool2: bo nawet nie wiedziałem, że występuje LCM IV. jeżeli to przetestuję, to nie omieszkam się podzielić info :wink:
Opublikowano

a wie ktoś, czy LCM IV podejdzie do e39? one na pewno występowały w w X5.

(gniazda w IV wyglądają tak samo jak w LCMach od e39 III, II itp)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podjedzie tylko trzeba przekodować ncsem.
Opublikowano
Podjedzie tylko trzeba przekodować ncsem.

masz na myśli, żeby wrzucić mu pusty plik .MAN ? czy raczej chodzi o jakieś bardziej skomplikowane zabiegi (przepisywanie nr SA..)? tego jeszcze nie robiłem, musiałbym poszukać , poczytać).

mój plan był taki, żeby najpierw w ten nowszy LCM - PaSoftem wpisać vin i przebieg.

następnie sczytać go NCSem i sprawdzić, czy dane zawierają ową linijkę odpowiedzialną za pojedyncze - potrójne sterowanie kierunkami CYCL_TI_BLK.

jeżeli tego wpisu nie będzie, to pewnie na to wszystko szkoda czasu i kasy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy mają tą linijkę to nie musisz mu nic wpisywać. Żeby zakodować trzeba zmienić zcs i puścić pustym plikiem. Vin i przebieg wedle upodobania :mrgreen:
Opublikowano

jeżeli mam w aucie xenon, to LCM powinien być z tzw. AUTO.LWR..?

taki moduł to 400-500 zł za używkę. czyli nie ma gwarancji, że będzie sprawny.

także w tej chwili odpuszczam temat. szkoda koni męczyć.. może wrócę do niego jak trafię sztukę do 200 zł od Sprzedawcy ze 100% pozytywnymi komentarzami..:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety lcm4 jest w cenie
  • Moderatorzy
Opublikowano
jeżeli mam w aucie xenon, to LCM powinien być z tzw. AUTO.LWR..?

LWR to osobny moduł.

w tej chwili odpuszczam temat. szkoda koni męczyć.. może wrócę do niego jak trafię sztukę do 200 zł

Można by to zrobić na Arduino albo nawet na jakimś zwykłym układzie czasowym.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jc to mam lcm4 z e53 do xenon i zwykłe h7, może ktoś chce się pobawić za mniej niż 300? :D

nawet nie wiedziałem, że pasują, mam teraz e39 z xenonem i przyzwyczaiłem się do komfortowych kierunków - jeżdżę jak stereotypowy kierowca BMW :lol: :lol:

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Najprostrzym rozwiazaniem to kupic ModLight 2 i tam sobie ustawiasz kierunki autostradowe, mozesz sobie wybrac czy maja migac 3,4 czy 5 razy do tego mozesz wlaczyc doswietlanie zakretow halogenami, a o swiatlach powitalnych to juz nie wspomne:) na YouTube mozna zobaczyc dzialanie, Moduł jest dostepny w PL chyba jakis sklep w Lodzi ma to na stanie, 3 lata temu kupilem go za 200 zl

Opublikowano

oczywiscie to prawda, ale ja chcialem doradzic najtansza z mozliwych opcji, z tym modulem mozesz miec takie kierunki nie majac nawet ekranu;)