Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Mam pytanie dot:

BMW 3 G20 model 11.2019, z opcja 5AU Driving Assistant Professional

1. Czy u nas w kraju dziala automatyczne dostosowanie predkosci tempomatu adaptacyjnego do ograniczen predkosci rozpoznanych ze znakow drogowych?

Obilo mi sie ze u nas w kraju nie dziala, ale chcialbym potwierdzic.

2. W jaki sposob determinowe jest ograniczenie w ktorych krajach to dziala, a w ktorych nie? GPS? Czy moze to co jest widoczne na dekoderze VIN?

Tutaj mam: 851 Language version German Sprachversion Deutsch

A w niemczech podobno wszystko dziala, wiec jak bedzie to wygladac w PL? ;)

3. Moze ktos kto jezdzil mercedesem, to czy orientuje sie czy w modelach 2016/2017+ z nowymi radarami (np. e sedan, e coupe) dziala ta funkcjonalnosc u nas w PL?

Jesli ktos zna odpowiedz na jakiekolwiek z tych pytan to bylbym wdzieczny za odpowiedz.

Opublikowano

Niestety, rozpoznawanie świateł, oraz automatyczne dostosowywanie prędkości na tempomacie aktywnym u nas nie działa. Wynika to z naszych przepisów, oraz pewnie jakiś zabezpieczeń producenta. Na przykład kiedyś BMW mogło samo zmienić pas jak dałeś kierunek i miałeś adaptacyjny tempomat, ale jak parę razy pojazdy wjeżdżały w motocykle to producent wyłączył tę opcję :D. Mówię o nowych samochodach, jak ktoś nie robił aktualizacji to może to nadal działa.

Wystarczy, że pojedziesz za granicę i niektóre systemy automatycznie się aktywują - jak na przykład rozpoznawanie świateł. Szkoda, bo to fajny i przydatny bajer.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te funkcjonalności można podobno odblokować w pl.

Posiadasz nowe BMW z opcją 5AU Driving Assistant Professional?

Możemy odblokować pełen potencjał tego systemu!

✔️ Widok Assisted View na liczniku. Wizualizacja sytuacji wokół samochodu.

✔️ aSLA - Automatyczne dostosowywanie prędkości do sytuacji na drodze w trakcie korzystania z tempomatu. Uwzględnia ona skrzyżowania, zakręty, ronda, sygnalizację świetlną

✔️ TLA - Asystent sygnalizacji świetlnej który informuje o czerwonym świetle przed nami oraz przypomina o ruszeniu na zielonym.

✔️ Automatyczne tworzenie korytarza życia jadąc w korku

✔️ Unikanie wyprzedzania z prawej strony jadąc na tempomacie

✔️ Automatyczne dostosowanie odległości pomiędzy samochodami zależnie od panujących warunków

✔️ Asystent zmiany pasa który cały proces wykonuje automatycznie kiedy my przytrzymamy manetkę kierunkowskazu

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02CdfYp1453Jx7T3VJwTF4cw6g8FuigB5SS5dnVT6bRDPzsVZdk2Xz5wp1iFGi3ctYl&id=100048390231882

Opublikowano

✔️ aSLA - Automatyczne dostosowywanie prędkości do sytuacji na drodze w trakcie korzystania z tempomatu. Uwzględnia ona skrzyżowania, zakręty, ronda, sygnalizację świetlną

✔️ TLA - Asystent sygnalizacji świetlnej który informuje o czerwonym świetle przed nami oraz przypomina o ruszeniu na zielonym.

✔️ Automatyczne dostosowanie odległości pomiędzy samochodami zależnie od panujących warunków

✔️ Asystent zmiany pasa który cały proces wykonuje automatycznie kiedy my przytrzymamy manetkę kierunkowskazu

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02CdfYp1453Jx7T3VJwTF4cw6g8FuigB5SS5dnVT6bRDPzsVZdk2Xz5wp1iFGi3ctYl&id=100048390231882

Hey, mam G20 przed LCI , z 5AU I TERAZ co mam wstandardzie, bez kodowanie

✔️ aSLA - Automatyczne dostosowywanie prędkości do sytuacji na drodze w trakcie korzystania z tempomatu. Uwzględnia ona skrzyżowania, zakręty, ronda, sygnalizację świetlną . Bez sygnalizacji świetlnej i skrzyżowan. W naszym kraju to nie działa

I jedyne co mogłbym dograć to

Światła, znak stopu, ustąp pierwszeństwa w naszym kraju nie działają, dlaczego nie wiem ... :mad2:

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi, jak ktos ma cos ciekawego do dodania to niech sie nie hamuje :)

Milo slyszec ze mozna odblokowac.

Hey, mam G20 przed LCI , z 5AU I TERAZ co mam wstandardzie, bez kodowanie

✔️ aSLA - Automatyczne dostosowywanie prędkości do sytuacji na drodze w trakcie korzystania z tempomatu. Uwzględnia ona skrzyżowania, zakręty, ronda, sygnalizację świetlną . Bez sygnalizacji świetlnej i skrzyżowan. W naszym kraju to nie działa

I jedyne co mogłbym dograć to

Światła, znak stopu, ustąp pierwszeństwa w naszym kraju nie działają, dlaczego nie wiem ... :mad2:

Szkoda ze nie ma adaptacji predkosci ACC do znakow, przydatny bajer zwlaszcza gdy jedzie sie przez "Polske Powiatową" i co chwila jest zmiana predkosci, a w kazdej malej miejscowosci za znakiem ograniczenia, juz czai sie na policjant z suszarką. :evil:

Opublikowano

Taka ciekawostka. Co prawda seria 5, ale to są te same systemy.

Auto odebrałem w pazdzierniku 2020 i podczas poerwszej trasy po Warszawie, z salonu do domu dzialal mi aktywny tempomat dostosowujacy sie do znakow. Jakos srednio mi pasowalo funkcjonowanie tego rozwiazania w miescie, wiec po zaparkowaniu, wylaczylem to w ustawieniach.

Pozniej chcialem włączyc i tak zrobilem w menu, ale sam system nie dzialal. Dopiero po czasie dowiedzialem sie, ze to kwestia jurysdykcji.

W zwiazku z tym zakladam, ze zaraz po odpaleniu w salonie samochod jeszcze nie wykryl ze jest w naszym pieknym kraju :)

Chcialbyn dac temu jeszcze jedna szanse i sprawdzic jak dziala wlasnie na krajowkach. Jak wspomnialem-w miescie srednio sie to sprawdzilo

Opublikowano
U mnie w BMW 4GC z systemem asyst. professional działa. Dostosowuje prędkość do aktualnego ograniczenia plus dodatkowe 15km/h
Opublikowano

A czy przypadkiem nie działa to na podstawie danych z nawigacji a nie "skanowania" znaków?

Ja nie mam systemów professional tylko plus i też mi działa takie coś.