Skocz do zawartości

Dobre Świece do e39 520i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Mam panowie wymienić świece w Niuni i chce załozyć coś Konkretnego , widziałem świece które dają ponoć "kopa" :roll:

NGK i jeszcze z K&N DORADZCIE koledzy :lol: ktoś z was ma coś z tego :?: pzdr4all :lol:

M y F a v o r i t e ? O n l y B l a c k ...

B l a c k - M i g h t y - W o n d e r f u l

Opublikowano
Żadna świeca nie da ci lepszego kopa niż nowa zalecana przez producenta. To co wypisują w reklamach to bajki dla dzieci.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zalecana przez producenta czyli jaka?
Opublikowano

NGK - zawsze te brałem :cool2: (do scigacza tez)

Swiece raczej nie dodadzą kopa ,chociaz słyszy sie czasem o jakis niby specjalnych a mysle ze najbardziej specjalna w tym wszystkim jest ich cena.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Opublikowano
do twojego chyba idą NGK V Line 30
Opublikowano

Może ktoś mnie oświeci. Na stronie NGK znalazłem informacje:

520 i E39 01.1996 - 08.1998, NGK V-line 20

520 i E39 03.1996 - 06.2003, NGK V-line 30

Wynika więc z tego że do 520i z lipca 1998r mogę włożyć V-line 20 jak i 30?

Czym się różni V-line 20 od 30 (oprócz ceny)? Skąd to dziwne rozróżnienie rodzaju świec. We wrześniu 1998 były pewne zmiany w silniku 2.0l dlatego byłoby dla mnie jasne iż ta data jest datą graniczna, tj przed wrześniem 1998 inny model świecy, a po wrześniu inny. Ale tu jest inaczej, tak jakby v-line 30 była bardziej uniwersalna niz V-line 20

I jeszcze jedno. Czy wymian świec jest bardzo skomplikowaną czynnością (czy w warunkach domowego warsztatu osoby która ma jako takie pojecie o odkręcaniu i śrubek można się tego samodzielnie podjać)?

Opublikowano

Rozpatrując to pod względem modelu świecy, to będą to, jeśli mnie pamięć nie myli BKR6EK oraz BKR6EQUP.

Wymiana, hmmm...zdejmujesz zatyczki, odkręcasz 4 śruby mocujące plastikową osłonę silnika, następnie odkręcasz po kolei fajki, wyciągasz je, wkładasz długi nasadowy i odkręcasz świece, ot cała filozofia :)

Jest to jedna z najbardziej elementarnych czynności obsługowych, więc nie powinieneś mieć problemu. Pamiętaj tylko, by dobrze dokręcić świece - nie za lekko i nie za mocno, z wyczuciem (ależ sieje truizmy :)).

Co do modelu - wykręć jedną i zobacz jaką masz. W tych rzekomo "starszych" jednostkach można używać obydwu wymienionych przeze mnie / zalecanych świec i nic nie powinno się raczej wydarzyć. W nowszych zalecałbym już tylko BKR6EQUP (dużo droższe).

Opublikowano

Witam.

http://www.ngkntk.pl/

Tu masz link do strony NGK, możesz tam znaleźć wiele informacji na temat świec i dobrać świece do swojego modelu. Wybierz z menu świece zapłonowe, a dalej wybieraj markę, model, itd.

Pozdrawiam
Opublikowano

Otrzymałem dzisiaj maila z serwisu BMW z Warszawy:

Do sam 520i M52 BMW zaleca świece high power:

BOSCH FGR7DQP lub NGK BKR6EQUP,

Świece te są o przedłużonej żywotności (60 tys km) i prawidłowo pracują nawet w trudnych warunkach (temp i wilgotność)

Cena 74,04zł/szt.

Co do ceny to trochę przesadzili. Na allegro widziałem NGK VL-30 (BKR6EQUP) po niecałe 33 złote.

Opublikowano
pewnie te drozsze sa platynowane i dlatego maja wieksza zywotnosc. Pozostale parametry sa raczej takie same. A zaczeto uzywac innych swiec pewnie po to, by zwiekszyc interwaly wykonywania niektorych czynnosci na przegladach okresowych

pozdrawiam

t.