Skocz do zawartości

f10 klamki keyless

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy jak ustalić, która klamka lub klamki padły.

Mam problem otóż czasami potrafi mi zamknać i otworzyć samochód, natomiast czasami wogóle - bez znaczenia która klamka. Slysze tylko jak by probowało zamykać tylnie drzwi albo wlew paliwa jakoś tak, ale nie zamyka.

Nie wiem czy to wina klamki/klamek? Dodam, że każda jedna zachowuje się tak samo. Ewidentnie slysze ze probuje cos dokmnąć tylnie drzwi albo wlew paliwa i nie może... Za kazdą klamke jak zlapie to tak samo się dzieje.

Dzieki z gory za susgestie

Opublikowano
Ja sprawdzałem czy wszystkie klamki ryglują/odryglowują po dotknięciu dodatkowo u mnie uszkodzona klamka odryglowywała zamek bez dotykania jej jak tylko zbliżyłem do niej kluczyk .
Opublikowano
  • Autor

no poki co u mnie wszystko dziala prawidlowo, zamykaja i otwieraja, ale byl moment jak pisalem wczesniej, że probowalem zamknać i dotyk na klamce dzialal ale nie mogl zamknac tylnich dzwi albo wlewu paliwa.

Zauwazylem, że podczas mycia myjka auto sie zamyka i otwiera? Czy powinienem jakos szczegolnie uwazac na te klamki podczas mycia?

Dzieki

Opublikowano

Tylnych nie zamykał a resztę zamknął ? Jak tak to ja bym sprawdził zamek a nie klamkę. Ja miałem tak że przestały mi się zamykać i otwierać jedne drzwi więc rozebrałem boczek ,poruszyłem wtyczką od zamka i wszystko wróciło do normy. Profilaktycznie prysnąłem wtyczkę wd40 i jak na razie wszystko jest ok.

A jeżeli chodzi o mycie to jest tak jak piszesz . Klamki reagują na strumień wody, mycie gąbką itp.po prostu są takie czułe.

Edytowane przez Mariusz861986

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gorzej jak w trakcie mycia otwiera się bagażnik...

Na czas mycia wkładam kluczyk w etui blokujące fale.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie tak też myślałem, że to pewnie zamek, a nie klamka, póki co jest ok, będę obserwować.

Czyli jak myć auto to kluczyk owinąć czymś żeby nie wysyłał fal? Wtedy mogę na spokojnie myć?? Auto nie będzie się otwierać i zamykać...?

Opublikowano
Na czas mycia wrzuć kluczyk do środka auta i nie będzie się nic robić, bagażnik tez się nie otworzy.

spacer.png

Opublikowano
Witam, jestem nowym klubowiczem. Posiadam f10 z 2010 roku z keyless. Chciałem poprosić o pomoc, keyless zamyka mi się tylko z drzwi kierowcy natomiast otworzyć mogę z każdych drzwi. Czy wymaga to jakiegoś programowania czy wymiany jakiegoś elementu. Będę wdzięczny za sugestie i informacje.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Te klamki padaja jak muchy. Żeby działało musialbys wymienić klamki. Nowe w aso to kupa kasy. Mozna kupic chińczyki za 150 czy 200 zeta za sztukę ale jak sie poczyta komentarze na Aliexpres to ludzie pisza ze dzialaja 2 czy 3 miesiace i bledow i tak nie da sie wykasowac. Ja odpuscilem temat. Odpiąłem wtyczki ze wszystkich 4 i przynajmniej spalem spokojnie ze mi zwarcia nie zrobia, co jest wysoce prawdopodobne. W menu z tego co pamiętam mozna jedynie zmienic ustawienia ktore drzwi beda sie otwierac i zamykac po zlapaniu klamki kierowcy. Albo tylko one albo wszystkie. Ale nie ze otworzysz wszystkie a zamkniesz tylko jedne.

🙃🙃

Opublikowano
Miałem nadzieję że to jest tak zaprogramowane, bardzo dziękuję za informację.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
to beznadziejny i bardzo awaryjny system.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Czy klamki keyless można zamienić stronami tzn, przód na tył , bądź klamkę z prawej strony założyć na lewą stronę auta. Akurat posiadam klamkę od strony pasażera przód i chciałbym założyć ją od strony kierowcy. Wiem że od strony kierowcy klamka posiada otwór na klucz ale można przełożyć samą maskownice.Tylko czy wtyki są takie same i czy będzie prawidłowo działać.Wiem że mógłbym to sprawdzić, tylko 10 min. pracy ale obecnie ciężko u mnie z czasem. Może już ktoś to sprawdzał 👍.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wtyki z tego co pamietam są te same. Natomiast jak chcesz zamontować klamki prawe na lewą stronę? Nawet jak wejdą to będziesz miał podświetlenie od góry a nie od dołu 😂

Odłącz wszystkie 4 i będziesz miał spokój. A i zwarcia wtedy nie zrobią. Mi jak zaczęły szwankować odłączyłem wszystkie i po problemie. Odłącz tylko te większa wtyczkę. Mniejsza jest od podświetlenia.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano

Podświetlenie jest od wewnętrznej strony klamki od czoła akurat 🤪. Jak będę miał czas sprawdzę, najwyżej kupię właściwą. Nie lubię jak mi coś nie działa 👍.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Szykuj sie na zakup wszystkich czterech, bo w końcu każda padnie. Te na necie za 200 zł to Chinole, nadal będą wyświetlac błąd ale będą działać jakiś czas, ponoć szybko padają, niekiedy już po miesiącu przestają działać. Oryginał w kolorze to teraz z  1500 1600 zeta za sztukę 

Większość osób olewa temat, odłączają i po temacie. 

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano
W dniu 17.05.2024 o 09:50, feel_x napisał(a):

Szykuj sie na zakup wszystkich czterech, bo w końcu każda padnie. Te na necie za 200 zł to Chinole, nadal będą wyświetlac błąd ale będą działać jakiś czas, ponoć szybko padają, niekiedy już po miesiącu przestają działać. Oryginał w kolorze to teraz z  1500 1600 zeta za sztukę 

Większość osób olewa temat, odłączają i po temacie. 

Ja mam dwa chinole już rok, obie działają, oby jak najdłużej, zawsze są niby 2 lata gwarancji.

I błędu oczywiście nie wyświetlają. Być może są chinole lepsze i gorsze. Ja mam NTY.

Edytowane przez mwerd

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolega kupil klamke pod kolor na Aliexpress i tez mu juz od roku smiga bez problemu. Tam nie ma technologii kosmicznej wewnatrz i sie nie zdziwie jak Chinczycy zrobili to lepiej niz oryginalny dostawca dla BMW (ktory tez moze byc w Chinach, tak nawiasem mowiac). Pracuje na co dzien w srodkowisku fabrycznym i to bardzo nobliwej marki. Uwierzcie mi. Taki badziew jak teraz sie montuje w autach klasy premium i wyzszej, to nawet nie ma co komentowac. 🙂 Niewazne czy to Dacia czy Rolls Royce, liczy sie przemial kasy, a nie jakosc. Glupi ludzie i tak zaplaca za ten najdrozszy badziew majatek, bo maja odpowiedni znaczek na masce. 😉 

Opublikowano

Ja już też wymieniałem na dwie chińskie, jedna od 2 lat ok, jedna od roku od kierowcy i to właśnie ona zaczyna szwankować. Ale za 130 zł można co dwa lata wymieniać 🤪.Dostałem od znajomego oryginał ale niestety od drugiej strony pasażera. 

Opublikowano
W dniu 16.05.2024 o 14:27, Bartek1976 napisał(a):

Czy klamki keyless można zamienić stronami tzn, przód na tył , bądź klamkę z prawej strony założyć na lewą stronę auta. Akurat posiadam klamkę od strony pasażera przód i chciałbym założyć ją od strony kierowcy. Wiem że od strony kierowcy klamka posiada otwór na klucz ale można przełożyć samą maskownice.Tylko czy wtyki są takie same i czy będzie prawidłowo działać.Wiem że mógłbym to sprawdzić, tylko 10 min. pracy ale obecnie ciężko u mnie z czasem. Może już ktoś to sprawdzał 👍.

jak zamienisz klamki stronami to podświetlenie klamki będzie świeciło w górę a nie na ziemię ale możesz przełożyć od starej klamki (ewentualnie jak kształt tego  podświetlenia pozwoli to odwrócić je) i będzie świeciło prawidłowo  a druga sprawa to żeby zamknąć samochód poprzez dotknięcie klamki ,będziesz musiał dotknąć ją od dołu a nie tak jak dotychczas od góry. Poza tym kształt, wtyczki, mocowanie  będzie pasowało.

Edytowane przez Mariusz861986