Skocz do zawartości

F11 525D 218KM XDRIVE - pukanie z przodu przy skręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem, ponieważ przy skręcaniu bądź manewrowaniu, zwłaszcza parkując słychać dziwne stukanie (takie rozciągające się pukanie) przy przedniej osi, chyba z prawej strony. Jakieś pomysły? Był na podnośniku, ale mechanicy stwierdzili, że wszystko ładne i sztywne. Pozdrawiam!
Opublikowano
Jeżeli to przegub to pukanie jest regularne i tylko jak jedziesz i masz skręcone koła. Częstotliwość zależy od prędkości.
Opublikowano
Najbardziej słyszalne jest przy manewrowaniu na parkingu i skręcaniu przy powolnej jeździe. Mam wrażenie, że regularność stuków się zwiększa z dnia na dzień.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie łatwiej i szybciej podjechać na jakąś SKP albo warsztat i niech sprawdzą zawieszenie?

Za chwilę będziesz miał nastukane kilka stron z postami zaczynającymi się od "może", z których, bez urazy do ich autorów, niewiele będzie dla Ciebie wynikało.

pzdr

yaz

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat.

Mam u siebie taki sam problem z pukaniem przegubu przy skręconych kołach.

Wiadomo najbardziej słychać na śniegu, ale u mnie również przy wolnej jeździe na skręconych kołach słuchać takie pukanie.

W zasadzie ten problem mam od kilku lat, ale obecnie nie mam czym się zając przy samochodzie i myślę nad wymianą tego przegubu.

Tak sobie myślę czy ten przegub może się rozlecieć w czasie jazdy, albo przy mocnym przyśpieszaniu w zakrętach ?

Czy jest sposób na sprawdzenie kondycji przegubu ?

Opublikowano
Odświeżam temat.

Wiadomo najbardziej słychać na śniegu, ale u mnie również przy wolnej jeździe na skręconych kołach słuchać takie pukanie.

W zasadzie ten problem mam od kilku lat, ale obecnie nie mam czym się zając przy samochodzie i myślę nad wymianą tego przegubu.

Tak sobie myślę czy ten przegub może się rozlecieć w czasie jazdy, albo przy mocnym przyśpieszaniu w zakrętach ?

To jest żart czy prowokacja?

Opublikowano
Odświeżam temat.

To jest żart czy prowokacja?

Zredaguje mój post żeby był prostszy i czytelniejszy :)

Chodzi mi o:

Czy jest sposób na sprawdzenie kondycji przegubu przedniego zewnętrznego, aby zakwalifikować go do wymiany ?

Opublikowano
Jak stuka to znaczy że sprawny nie jest i nadaje się do wymiany. Teoretycznie może przejechać jeszcze milion mil i będzie stukać dalej :lol: ale też może się rozpaść za 10 km. Nikt nie mierzy luzu przegubu tylko jak stuka puka to się wymienia :8)
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czyli jak na skręconej kierownicy czasem puka to jest to ?

Nie zawsze to występuje, ktoś pisał o wspomaganiu bo jak skręcę bardziej to ustaje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej,

Sorry za odgrzebanie kotleta, xDrive F10 - mam podobne objawy przy skręcaniu w prawo - wyszło że przeguba z LEWEJ str przód jest pęknięta i są luzy na wahaczach poprzecznych.. - czy ktoś wie, czy do wymiany tej przeguby w XDRIVE potrzeba ściągać całą oś ? - problematycznie jest się tam dostać żeby wymienić ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przegub da się bez problemu wymienić / ściągnąć bez wyjmowania półosi.
Opublikowano
Przegub da się bez problemu wymienić / ściągnąć bez wyjmowania półosi.

Z relacji znajomych i filmików na YT - nie wyglądało to skomplikowanie, ale postanowiłem oddać do warsztatu - i tak kilka innych rzeczy było do roboty - zdziwiłem się... bo krzyknęli 500zł (netto) za robociznę wymiany, aczkolwiek, chyba całą pół oś trzeba wyjąć, żeby nasmarować co trzeba, zamontować i z powrotem poskręcać - tutaj filmik znalazłem z demontażu www.youtube.com/watch?v=V9FK4pf5GBo .. akurat możliwości nie mam takich aby to ogarnąć.. ;/