Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

pytałem ostatnio o pneumatykę, zdecydowałem się zamówić auto z pneumatyką i zobaczę co się będzie działo na produkcji.

W konfiguracji w mpakiecie zmieniłem koła na 21cali, ale zastanawiam się czy nie popełniłem błędu i się z tego nie wycofać z powrotem na 20 cali.

21 cali bez 2 zdań wyglądają dużo lepiej, ale nie chciałbym popełnić błędu, żeby stracić na komforcie, w szczególności na gorszych drogach, koleinach. Jakie macie doświadczenia?

Czy jest tu ktoś kto wziął 20 i żałuje, że nie wziął 21 cali, lub na odwrót, wziął 21 i żałuje, że nie wziął 20. A może każdy jest zadowolony z wyboru tego co ma? :)

Jeździłem na 21 cali ale po dobrych drogach, nie było się do czego przyczepić, ale byla to tylko jazda testowa, około godzinki, no i po gorszych drogach nie pojeździłem.

Będę wdzięczny za pomoc, bo zamówienie w tym tygodniu będę ostatecznie zatwierdzał i jeszcze mogę zmienić zdanie.

Opublikowano
Z pneumatyką to i na 22” jest komfortowo. Ja miałem G05 30d na 20” i żałowałem, że nie wziąłem 21" - to rozmiar optymalny do X5. 20” to mam w X4, optymalny do tego auta.

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

Ja zamówiłem pneumatykę z 20' właśnie ze względów praktyczno użytkowych. Wizualnie zgadzam się, że 21' lepiej wyglądają. Mi najbardziej podobają się czarne 22'.

Oglądałem specjalnie na żywo auto z 20' i o ile obok nie stoi X5 na 22' to nie wygląda źle :)

Na razie to felg nie żałuję tylko żałuję, że będę czekał na zamówione auto duzo dłużej niż pierwotnie zakładałem :(

Poza tym to element najłatwiejszy do upgrade'u.

Kto wie może 20' zostaną na zimę, a na lato pojawi się coś większego w przyszłości.

Opublikowano
Na razie to felg nie żałuję tylko żałuję, że będę czekał na zamówione auto duzo dłużej niż pierwotnie zakładałem

kiedy zamówiłeś i jaki masz termin? obawiam się najgorszego wariantu, tj. produkcja grudzień 2021 i odbiór styczeń/luty. Miałbym niedosyt, że wyjeżdżam "rocznym" samochodem ;)

Opublikowano

kiedy zamówiłeś i jaki masz termin? obawiam się najgorszego wariantu, tj. produkcja grudzień 2021 i odbiór styczeń/luty. Miałbym niedosyt, że wyjeżdżam "rocznym" samochodem ;)

Zamówiłem, koniec stycznia i według ostatnich informacji produkcja lipiec - odbiór wrzesień ale obawiam się że to się nie uda.

Opublikowano

Ja mam 21 cali lato i 20 cali zima bez pneumatyki i z komfortem jest bardzo dobrze :)

Z pneumatyka na pewno nie będziesz narzekac l.

Opublikowano
Ja mam lato 21" oraz zima 20", autko z pneumatem. Jest idealnie, wg mnie komfort również na 21" jest super
Opublikowano
Ja mam lato 21" oraz zima 20", autko z pneumatem. Jest idealnie, wg mnie komfort również na 21" jest super

I właśnie do takiej konfiguracji się skłaniam.

Jeśli chodzi o drugi komplet kół, to czy przy sportowych hamulcach M, 20'' to najmniejsze koła jakie można założyć?

Opublikowano

Odebrałem na 21”

Komfort całkiem znośnie . Bez pneumatyki

Jeździłem demo xline 21” pneumatyka i byłem negatywnie zaskoczony komfortem.

Do hamulców z m pakietu koledzy potwierdzali min 20” . Takie właśnie zamówię na zimę

Opublikowano
Odebrałem na 21”

Komfort całkiem znośnie . Bez pneumatyki

Jeździłem demo xline 21” pneumatyka i byłem negatywnie zaskoczony komfortem.

sugerujesz, że komfort lepszy bez pneumatyki?

Opublikowano

Z tego co czytałem na forum pneumatyka uchodzi za optymalne rozwiązanie w zakresie komfortu.

Niestety dwa auta demo na pneumatyce (jedno xline 21”, drugie m pakiet 22”) skutecznie zniechęciły mnie do tej opcji.

W efekcie szukałem stockowego x5 bez pneumatyki na 20”

Kupiłem na 21”. Zrobiłem dopiero niecały 1kkm ale po różnych drogach, po których jeżdżę na co dzień autem z oponami 225/50/17 i dużej różnicy nie widzę.

Opublikowano
zanim zdecydowałem jezdziłem kilkoma, obawy miałem podobne; ze musi być pneumatyka i ze 20 cali optymalne... bardziej komfortu oczekuje a nie sportowego prowadzenia. Skończyło się na zamówieniu pneumatyki i 22 calowych czarnych. jest zaskakująco komfortowy z pneumatyka i 22 calami, lepiej niż 21 cali bez pneumatyki. twardy był 40i na 22 calach bez pneumat i skrętnej osi (a takim też pojezdziłem). Takze b.pozytywnie zaskoczony jestem.
Opublikowano

Jeśli chodzi o drugi komplet kół, to czy przy sportowych hamulcach M, 20'' to najmniejsze koła jakie można założyć?

Ja dostałem przy odbiorze 19 zima i pasują do pakietu m lato - 21.

Opublikowano

Dzięki za cenne info :) aczkolwiek będę polował na 20 jeśli będą w znośnej cenie.

Opublikowano
Szukam opon zimowych do g05 felga 20. Interesuja mnie tylko oryginały, zadne zamienniki. Najtansze jakie znalazlem to na alledrogo za jakies 13,9k z faktura. Czy gdzies w salonach jeszcze maja? Pytalem w kilku to maja juz tylko 19tki. Ta cena z alledrogo to Waszym zdaniem dobra? Czy da sie taniej po sezonie?
Opublikowano
Ja za 12700 kupiłem felgi 20' z zimówkami w Inchcape w Warszawie (w czerwcu 2019) 14k za same opony to jakas niedorzeczna cena :)
Opublikowano

Dzięki za info .

Wcześniej na forum widziałem wpisy, że minimum 20”

Opublikowano
Ja za 12700 kupiłem felgi 20' z zimówkami w Inchcape w Warszawie (w czerwcu 2019) 14k za same opony to jakas niedorzeczna cena :)

14k to cena za felgę 20 i oponę

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze, więc czas rozglądnąć się za zimówkami. U mnie lato 21 cali wygląd i komfort optymalny w zawiasie bez pneumatyki. Prosi się, żeby na zimę zostać przy tym rozmiarze ale nic ciekawego nie znalazłem. Z tego co czytam większość z was zakłada 20 cali i też coś by w miarę rozsądnego znalazł. Korci mnie jednak, żeby zostać przy 21 ale nawet opony jest ciężko dostać bo w zasadzie tylko pirelli scorpion winter ma homologację. 20 trochę słabo wygląda ale w ostateczności przeżyję :) Ponoć czasem w salonie idzie coś ustrzelić. Może macie jakieś sprawdzone źródło? Może ktoś zamówił auto na 21 i chce się ich pozbyć?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

To masz pewnie styling 808M (wariant zimowy, to ważne) o parametrach:

10,5x21 ET 37 295/35

11x21 ET 48 295/35

tu ciekawostka bo broszura przedstawia tył w wariancie 11,5x21 z oponą 315/35 dla letnich kół, a również styling 808M.

Gdzie cywilne X5 np. M50iX ma przykładowo styling 741M:

9,5x21 ET 37 275/40

10,5x21 ET 43 315/35

X5M Competition oraz X6M Competition ma 21" przód 22" tył w stylingach 809 i 818.

Opublikowano

10,5x21 ET 37 295/35

W przedniej ET jest chyba 31 - tak przynajmniej wyskakiwało mi jak szukałem.

W X5M instrukcja dopuszcza łańcuchy przy feldze 21 - w 40i miałem ograniczenie do felgi 20. A łańcuch dokładnie ten sam.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

10,5x21 ET 37 295/35

W przedniej ET jest chyba 31 - tak przynajmniej wyskakiwało mi jak szukałem.

W X5M instrukcja dopuszcza łańcuchy przy feldze 21 - w 40i miałem ograniczenie do felgi 20. A łańcuch dokładnie ten sam.

Nie. Podałem parametry przedniego i tylnego koła dla cywilnej i M, nie ma tam ET 31.