Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym zadzwonił do sprzedawcy z aukcji i się spytał czy jest możliwość zwrotu jak by nie działało.

https://allegro.pl/oferta/kierownica-m-pakiet-bmw-f10-f11-silniczek-drgan-10578821247

Ale wygląda, że wiązka będzie dobra. Kierownica z aukcji chyba ma ogrzewanie, ale to nie powinno być problemem z punktu widzenia modułu.

Wiązka od łopatek jest oddzielna od tej do wibracji.

Ja bym ryzykował;)

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Znalazłem na OLX taki zestaw taniej, więc jeśli już, to kupię tam.

Czy za pomocą tej wiązki, co już jest w tej kierownicy z ogłoszenia, połączę moduł z pająkiem?

ad®ian™
Opublikowano
Znalazłem na OLX taki zestaw taniej, więc jeśli już, to kupię tam.

Czy za pomocą tej wiązki, co już jest w tej kierownicy z ogłoszenia, połączę moduł z pająkiem?

tak

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
powodzenia!;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc tak. Mam wszystko co potrzebne, a przynajmniej tak myślałem: moduł, silniczek, wiązka. Nie mam za to wtyczki A92*4B w pająku. Znaczy jest, ale bez pinów. Czeka mnie więc wymiana pająka.

Czy wymiana samego pająka to już koniec niespodzianek? Co mnie tam w środku jeszcze zaskoczy?

ad®ian™
Opublikowano
Skoro nie masz pinów w pająku to jest jeszcze szansa, że musisz prowadzić kabel z Z1 (skrzynka bezpieczników przód, bezpiecznik F24) do pająka.
Opublikowano
Tylko jeden kabelek? Jakaś instrukcja? Powoli tracę chęć na ten retrofit. Zbyt dużo pracy i pieniędzy w stosunku do korzyści. No ale skoro już zacząłem...
ad®ian™
Opublikowano

pin 9 z A92*1B od pająka do pin 8 Z1*10B (bezpieczniki z przodu)

może się okazać że musisz jeszcze masę:

pin 11 z A92*1B od pająka do pin 8 A34*3B (JBE)

Ja u siebie tego nie musiałem kłaść bo miałem ogrzewanie kierownicy. Sprawdź czy na pewno te kable są kładzione do ogrzewania.

1VnYsiDrqv

Fv20SgYg

FEpI12pb

Opublikowano
A nie da się wykorzystać wolnych pinów z kostki od poduszki? Tam 4 piny są wolne. Czytałem kiedyś, że przy grzaniu kierownicy ktoś właśnie je wykorzystał.
ad®ian™
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wygląda na to, że kupić odpowiedni pająk nie jest łatwo. Czy ktoś wie, czy można kupić pająka od F11 i przełożyć prawą manetkę od F10? To zadziała od strzała, czy coś trzeba będzie przekodować? Czy w ogóle to nie zagra?
ad®ian™
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam w swoim aucie kierownice z wibracja, mam do wzięcia kierownice identyczną, w idealnym stanie tylko ona jest bez wibracji i z przyciskami od radaru.

Da radę to jakoś podmienić żeby ta kierownica bez wibracji była z wibracją?

Opublikowano
Mam w swoim aucie kierownice z wibracja, mam do wzięcia kierownice identyczną, w idealnym stanie tylko ona jest bez wibracji i z przyciskami od radaru.

Tak da się. Dosyć prosto. Nie wiem jak cenowo wychodzi Cię wymiana, ale też możesz obszyć starą. Był gdzieś wątek.

Opublikowano

Tak da się. Dosyć prosto. Nie wiem jak cenowo wychodzi Cię wymiana, ale też możesz obszyć starą. Był gdzieś wątek.

Właśnie o to chodzi że nowa kierownica nic mnie nie kosztuje. Kwestia podmiany.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Pewności nie mam, ale raczej tak. Jak coś to masz opcję zwrotu...
Opublikowano
Odkopuje...

Czy ten pająk będzie pasował do F10, żeby dołożyć wibracje?

https://allegro.pl/oferta/manetki-tasma-airbag-bmw-f01-f02-7721263842?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=1b8bc3fa-4305-407f-979a-3c4f4703badc

Silniczek, moduł, okablowanie już mam. Żeby nie robić rzeźby, to chcę wymienić pająk.

Niech zrobi zdjęcie tyłu ile wtyczek ma piny. I bedzie wiadomo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wibracje obsłuży każdy pająk ...

jeśli dobrze zrozumiałem to bardziej problem leży po stronie tego co w kierownicy a w szczególności w odpowiednim okablowaniu, silniku wibracji i module.

Pająk ma znaczenie przy dokładaniu dodatkowych opcji np. grzania kierownicy

Opublikowano

jeśli dobrze zrozumiałem to bardziej problem leży po stronie tego co w kierownicy a w szczególności w odpowiednim okablowaniu, silniku wibracji i module.

Nie chce mocno spekulować ale ja miałem wcześniej pająka z jednym pinem w wtyczce i on wibracji nie obsługiwał ;) kupiłem takiego co ma piny w trzech wtyczkach. Okablowanie do wibracji chyba trzeba gdzieś wpiąć w pająka. A trzecia wtyczka z pinem do grzania. Tak mi się wydaje że jest.

Opublikowano

Ze schematu wynika, że przewody zasilania i masy dla wibracji i grzania są te same. Czyli jeżeli jest grzanie to nie trzeba nic więcej ciągnąć do kierownicy (ani w samej kierownicy) żeby dołożyć wibracje (i odwrotnie).

Do wibracji trzeba inny moduł niż do samego grzania. Są 3 wersje modułu: grzanie, wibracje, oba naraz.

Opublikowano
Odkopuje...

Czy ten pająk będzie pasował do F10, żeby dołożyć wibracje?

https://allegro.pl/oferta/manetki-tasma-airbag-bmw-f01-f02-7721263842?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=1b8bc3fa-4305-407f-979a-3c4f4703badc

Silniczek, moduł, okablowanie już mam. Żeby nie robić rzeźby, to chcę wymienić pająk.

Niech zrobi zdjęcie tyłu ile wtyczek ma piny. I bedzie wiadomo.

Poprosiłem o zdjęcie tyłu. Jak dostanę, to Wam pokażę.

ad®ian™
Opublikowano
wg. mnie tak jest pin 9 i 11 w tej środkowej wtyczce
Opublikowano

No dobra, to kupiłem :D

W następnej kolejności muszę znaleźć chwilę wolnego czasu i złożyć wszystko do kupy. Pewnie będę miał po drodze jeszcze jakieś "ale", więc będę się tu odzywał.

No i na pewno pochwalę się efektem końcowym.

ad®ian™