Skocz do zawartości

Dodatkowy akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam pytanko gdzie powinien się znajdować drugi akumulator...mam na myśli ten mały . W lewym boczku ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

O który akumulator pytasz?

Ten ze zdjęcia wyżej to akumulator do Integral Active steering(ten mały).

Jest jeszcze taka opcja wyposażenia jak "dodatkowe zasilanie energetyczne" i mamy drugi akumulator pod prawym boczkiem bagażnika(w przypadku F11, wieczko boczka jest wtedy inne)

Opublikowano
  • Autor
Chodziło właśnie o ten mały bo powiedzieli mi że po vin pokazuje że mam ale ani obok dużego ani w boczkach nie mam . Dzięki za fotkę :(
  • 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 3.12.2020 o 15:13, Ponta napisał(a):

attachment.php?attachmentid=1100264&stc=1&d=1412510113

Witam, mam F12 i dwa akumulatory w takiej konfiguracji. Chcę wymienić kierownicę na M i mam pytanie odnośnie odpięcia zasilania. Na obu ściągam klemy? Jest procedura? Czegoś nie powinienem robić?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W moim f11 nie było dodatkowego (pomocniczego) akumulatora. Nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje. Auto jeździło bez zarzutu.

Ale z czasem zacząłem bardziej interesować się swym samochodem. Przy jakiejś tam okazji wyszło, że jest błąd związany z brakiem tegoż akumulatora. Wykasować się nie dało. Czytając założony już temat, dopatrzyłem się że ten dodatkowy akumulator powinien się znajdować się przy głównym akumulatorze lub w schowku obok. 

Niestety nic mi nie pasuje. W schowku nie ma śladu, tzn. pozostałości w postaci otworów na przewody elektryczne, luźne przewody, podkładka pod akumulator, przetarcia itd. Przy głównym akumulatorze wydaje mi się, że ta wnęka jest zbyt mała, by się tam drugi akumulator zmieścił. I pytanie od razu... jak duży powinien być ten mniejszy akumulator i jakiej pojemności. 

Chciałem zrobić aktualizację teraz i wszystko ładnie przebiegało do momentu aż trafiło na pompę paliwa. Auto nie odpala. Odpięcie klemy nic nie daje. 

W bagażniku we wnęce dużego akumulatora są luźne dwie duże wtyczki zaklejone taśmą izolacyjną i jeszcze zwinięte w kłębek inne cieńsze wiązki, kabelki. 

Auto miało co najmniej 3 właścicieli. Ale pierw było własnością autosalonów, później policji, a jeszcze później poszło w prywatne ręce i do handlarza(y), który oczywiście nic nie wie . 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 16.09.2025 o 13:32, Sylwek E93 napisał(a):

Witam, mam F12 i dwa akumulatory w takiej konfiguracji. Chcę wymienić kierownicę na M i mam pytanie odnośnie odpięcia zasilania. Na obu ściągam klemy? Jest procedura? Czegoś nie powinienem robić?

Nigdy nie ściągałem klemy do zdjęcia poduszki, na zgaszonym i uśpionym aucie nawet błędu nie złapie.