Skocz do zawartości

140km/h zaczynaja sie wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam niedawno nabyłem z Włoch piekna 320 tourning automat z 2003 roczku wszystko ok piekne bmw. JEdnak gdy jechałem sobie piekna autostrada A2 przy predkosci ok 140km/h zaczyna samochod wibrowac i nie wiem co moze byc tego przyczyna. Kupujac samochod zauwazyłem sa opony sa w fatalnym stanie i zamierzam w najblizszych dniach kupic se nowe , tylko zasstanawiam sie czy to moze byc tego przyczyna. Pomózcie doraddzcie co moze byc tego przyczyna. Pozdrawiam
Opublikowano
Kupujac samochod zauwazyłem sa opony sa w fatalnym stanie i zamierzam w najblizszych dniach kupic se nowe , tylko zasstanawiam sie czy to moze byc tego przyczyna. Pomózcie doraddzcie co moze byc tego przyczyna. Pozdrawiam

Sam sobie odpowiedziałeś,dobre opony to podstawa i będzie śmigać jak marzenie.

Opublikowano (edytowane)

:nienie: opony ni ekoniecznie

mialem to samo-lozysko do wymiany a jak zdjeli mi bebny zeby sie do niego dostac sie okazalo ze bebmy sa wytarte i szczeki o nie tra-z tego powodu tez wlasnie przy 140 mialem wibracje auta strasznie wkurzajace.(kiedys tez mialem takie wibracje bo gamon na serwiscie nie dokrecil mi kola jak nalezy)

moze to tez byz przyczyna zel wywazonych kol......wiele jest przyczyn

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Edytowane przez czestek1
Opublikowano

Ja zawsze zaczynam od opony -wyważenie, sprawdzenie czy nie ma jaja, pęknięć. Trzeba zwrócić uwagę na felgi czy proste.

Dalej łożyska kół, przeguby, wał napędowy -szczególnie łącznik elastyczny, tarcze, bębny.

Sprawdzaj po kolei, trafisz na pewno.

Opublikowano
Mi tez tak latalo .... naprostowalem felgii i jak sie okazalo za dobrze tego chyba nie zrobili bo dalej trzeslo autem powyzej 120. Pojechalem na wywazanie ... 35 zł i śmiga jak poduszkowiec :D Jedynie mam male odwazniczki na rancie ale co tam :hand:
www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

Witam,

najprawdopodobniej opony są wyząbkowane (może założone z innego auta na sprzedaż). Kup opony,wyważ koła (może felga jest podbita/krzywa). Jeśli będzie źle wówczas daj znać.

Pozdro

...tylko BMW
Opublikowano
dzieki za rady jutro zaczynam od opon. Mam nadzieje ze moja wedrowka sie szybko skonczy. Wogole jakos dziwnie mi sie bmw jezdzi wczesniej mialem nowego seacika ibize tdi. Jakos mi sie ta bmw nie za stabilnie prowadzi mam te opony 225 i w koleinach jakos mi wedruje ona nie tak jak seacik an przod naped to ciagnal gdzie chciałem. Jak myslicie czy mneijsze opony wezsze pomoga zeby jakos pewneij sie prowadzila. I jakos głosno mi w środku jak sie jedzie z automatyczna skrzynia biegow ciagnie wysoko te obroty jak ostro jezdzisz i w seacie jakos wydaje mi sie ze ciszej było. Ale wielkie dzieki
Opublikowano
dzieki za rady jutro zaczynam od opon. Mam nadzieje ze moja wedrowka sie szybko skonczy. Wogole jakos dziwnie mi sie bmw jezdzi wczesniej mialem nowego seacika ibize tdi. Jakos mi sie ta bmw nie za stabilnie prowadzi mam te opony 225 i w koleinach jakos mi wedruje ona nie tak jak seacik an przod naped to ciagnal gdzie chciałem. Jak myslicie czy mneijsze opony wezsze pomoga zeby jakos pewneij sie prowadzila. I jakos głosno mi w środku jak sie jedzie z automatyczna skrzynia biegow ciagnie wysoko te obroty jak ostro jezdzisz i w seacie jakos wydaje mi sie ze ciszej było. Ale wielkie dzieki

BMW serii 3 (poza E30) ma to do siebie, że przy oponach 225 w górę troszkę myszkuje po koleinach. jeśli jest głośno wewnątrz to na pewno opony były zmieniane na byle co i teraz hałasują (inny kąt pochylenia koła=inne zurzycie opony). Zmienisz gumy i będzie OK. Powodzenia

...tylko BMW
Opublikowano

Ja jak kupiłem auto i wziełem felgi na wyważarkę to okazało się że są krzywe aż 3 sztuki. :cry2:

Tak jak pisali koledzy - zaczoł bym od opon i felg.

Titansilber metallic

http://img344.imageshack.us/img344/9427/328wp0.jpg

Opublikowano

Witam podpinam sie pod temat ... Ja przy dużej prędkości mam identyczne objawy jak kolega ... wibracje itd ...

Z tym, że ja kupiłem nowe felgi i opony (fele alessio Montecarlo 16 oraz Dunlop sp 01 205 55 16) takze to raczej nie jest przyczyna chyba ze źle zostały wyważone ... ale wątpię ...

Również miałem tarczo/bębny w bardzo złym stanie !! :nienie: wymieniłem i tarcze i klocki i szczęki ... (Szczerze od tej wymiany nie miałem jeszcze okazji sprawdzić czy te wibracjie się powtarzają ... nadal ;-)) (albo nie zwróciłem na to uwagi).

Co więcej, wydaje mi się, że jak ostro przyśpieszam i obroty rosną od 0 do końca ... to również te wibracje się pojawiaja :cry2:

Co to może być ??

Takie sobie BMW by TTC Kraków ;-)

http://images21.fotosik.pl/401/c4c86dad2f2897d0.jpg