Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem piekielnie zadowolony z mojego auta, nic nie stuka, nic nie wyje i nic nie cieknie. Jezdzi sie niesamowicie - radosc z jazdy ! Ostatnio wymienilem olej (TWS), paski i rolki na paskach (moje widzimisie) i pozatym rewelacja. Zycze kazdemu takiego auta i takiej przyjemnosci z jazdy :)

ps. tylko opony szybka ida pomimo braku "zrywów"...255/40/17 co roku do wymiany z tylu, przod raz na 2 sezony :(

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Heheh, predzej czy pozniej i tak cos sie sypnie :P...Hyhy a tak powaznie to tylko pogratulowac :mrgreen:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Albo nie wiecie,ze cos Wam sie zepsulo :mrgreen:

moze tak byc ;)

czasem uzytkownicy maja rozne wymagania od auta, ja np chodze chory, jesli w aucie napawde nie jest fabrycznie OK ;) troche to klopotliwe przy starszym aucie, ale da sie :cool2:

w moim przypadku, musze doprowadzic jeszcze jedna sprawe (ktora byla po prostu niezauwazalna dla poprzedniego wlasciciela) do porzadku i bede mogl powiedziec, ze mam idealne auto :mrgreen:

Opublikowano
mavic, jaka twoja bmka jest piekna :modlitwa: jestem w szoku... :jawdrop: jeszcze nigdy nie widzialem takiego E34! oddalbym wszystko zeby taka miec! szerokosci i dbaj o nia ;)

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano
...nic nie stuka, nic nie wyje i nic nie cieknie...

...chwalipięta :lol: Nic tylko pogratulować, ale z drugiej strony jak Beemka jest dbana to jest to normalana rzecz, potrafi się odwdzięczyć, a drobne awarie typu tuleje itp...to się zdarza w każdym aucie, a i koszty są znikome...

Opublikowano
Mavic, masz 540 w automacie więc nie chwal dnia przed zachodem... :P
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
nie strasz ;)

czy jest cos, o czym powinnismy z Mavic'em wiedziec? :D

pewnie wiecie... automat!

Ale choć to nie reguła że się psują i pewnie wiele z nich jeździ bezproblemowo wiele kilometrów - życzę aby Wasze takie były - to jedna rada - choć może znana Wam...

nigdy nie startujcie po cofaniu jeżeli samochód ZUPEŁNIE się nie zatrzyma - i to samo w drugą :mrgreen:

Chyba jedna z najczęstszych usterek w tych skrzyniach wywołana jest właśnie startem przy toczącym się jeszcze do tyłu samochodzie - skrzynia takich przeciążeń nie wytrzymuje...

a poza tym to bajka - jak ktoś lubi automaty

Pzdr!

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

nie strasz ;)

czy jest cos, o czym powinnismy z Mavic'em wiedziec? :D

Hehe, miałem 540ia E34 przez 4 lata. Jak się jej pozbywałem to właśnie zaczynały się standardowe problemy ze wstecznym. Skrzynia 5HP30 to najsłabszy element tego modelu. Generalnie wielka porażka BMW.

Jak mówili przedmówcy NIE WOLNO przełączać przód-tył nawet jak samochód sie toczy 1 km/h... bądźcie dobrej myśli. Może nie padnie :P .

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Hehe, miałem 540ia E34 przez 4 lata. Jak się jej pozbywałem to właśnie zaczynały się standardowe problemy ze wstecznym. Skrzynia 5HP30 to najsłabszy element tego modelu. Generalnie wielka porażka BMW.

Jak mówili przedmówcy NIE WOLNO przełączać przód-tył nawet jak samochód sie toczy 1 km/h... bądźcie dobrej myśli. Może nie padnie :P .

co do znajomosci podstawowych zasad korzystania z automatu - mysle, ze nikt nie ma watpliwosci, ze...wiadomo :D

nie wiem jaki typ skrzyni ma Mavic, ta u mnie jest ponoc z rodzaju montowanych pozniej w E39, wedlug fachowcow z jednego serwisow - prawidlowo uzywana - nie powinna sprawiac zadnych problemow.

sie zobaczy, jak mawiaja ;)

jak narazie, poza paroma rzeczami, ktore robie dla wlasnego spokoju - z auta jestem mega zadowolony :cool2:

nawet ze spalania :dance: ;)

Opublikowano
ta u mnie jest ponoc z rodzaju montowanych pozniej w E39, wedlug fachowcow z jednego serwisow - prawidlowo uzywana - nie powinna sprawiac zadnych problemow.

Masz 5HP30 (A5S560x). Ciekawi ci "fachowcy". Te skrzynie padają bardzo często. Najgorsze jest to, że jest praktycznie jednorazowa. Nie znam NIKOGO kto po naprawie by był zadowolony (a kilku znajomych usiłowało naprawiać).

Opublikowano

Poki jest wszystko OK to nie ma co gadac o jakis awariach - a juz tym bardziej nie mozna wrozyc tak powaznych awarii jak skrzynia biegow.

Mavic - gratuluje, choc u mnie przez 1,5 roku jak jezdze swoja e34 tez nic nie padlo (choc zaczynaja dochodzic stuki z wahacza)

Opublikowano

To jest nic, mialem wczesniej E36 318 '92 kupiona z przebiegiem 215.000 i oprocz terminowej wymiany oleju nie robilem przez 2 lata w tym aucie NIC. A jezdze 90% w miescie wiec ciagle przeciazenia, przyspieszania, hamowania itp.

Jak wyjechalem na trase to praktycznie 80% czasu jechalem ze butem w podlodze (wyprzedzania). Glownie dlatego zmienilem auto na 328 - zeby nie jechac ciagle na szczycie mozliwosci bo szkoda silnika.

Aha, zapomnialem dodac ze poprzedniemu wlascicielowi w 97 walnal pasek rozrzadu wiec praktycznie pol silnika bylo nowe - mam rachunki :P

Na nowym bylo zrobione 100 tkm.

Na koniec wymienilem klocki i tarcze z tylu i oddalem siostrze, jeszcze sobie sporo pojezdzi.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Skrzynia chodzi jak marzenie. 30 tys km temu wymienilem w niej filtr i olej wiec jest dbana :) W razie czego w garazu stoi druga 5hp30 z 170 tys km przebiegu :)

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Jak wszystko zrobione w aucie po zakupie, to i nie dziwota, ze jakis czas spokój... :roll:

sam pisałes juz na tym forum o wyciekach spod pokrywy zaworów, kapaniu oleju miedzy silnikiem i skrzynią, chrobotaniu i stukaniu w zawiasie, dławieniu się auta na benzynie, miałes nawet wode w aucie :D

wiec co sie dziwisz teraz ,ze po usunieciu tych usterek, auto chodzi .... :roll:

nie rozumiem , czemu ma słuzyc ten temat ... :roll:

P.S. Telepanie silnika i sporadyczne słabe odpalanie zlikwidowałes ?

Opublikowano
mavic, jaka twoja bmka jest piekna :modlitwa: jestem w szoku... :jawdrop: jeszcze nigdy nie widzialem takiego E34! oddalbym wszystko zeby taka miec! szerokosci i dbaj o nia ;)

rzeczywiscie :) skora w super stanie

ale chyba nie ma tempomatu?

tez bym chcial miec w takim stanie e34

no i szkoda ze nia ma klimatronika, ale to juz malutki szczegol

choc tempomat powinien byc, bo sie przydaje szczegolnie w automacie

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Jestem piekielnie zadowolony z mojego auta, nic nie stuka, nic nie wyje i nic nie cieknie. Jezdzi sie niesamowicie - radosc z jazdy ! Ostatnio wymienilem olej (TWS), paski i rolki na paskach (moje widzimisie) i pozatym rewelacja. Zycze kazdemu takiego auta i takiej przyjemnosci z jazdy :)

ps. tylko opony szybka ida pomimo braku "zrywów"...255/40/17 co roku do wymiany z tylu, przod raz na 2 sezony :(

Mavic:

auto bajka, moje gratulacje.

mam pytanie, czy przednie boczki sam zrobiłeś?